Skocz do zawartości
Ignition

Czy Ktoś Wie Co Się Dzieje Z Only.pl ?

Polecane posty

Nastąpiła awaria dysków na serwerze s1. Wszystko zostało już przywrócone i działa. Za awarię bardzo przepraszamy.

Pozdrawiam,

Kamil Matysik

Nastąpiła awaria dysków na serwerze s1. Wszystko zostało już przywrócone i działa. Za awarię bardzo przepraszamy.

Pozdrawiam,

Kamil Matysik

Trzeba dodac ze była to awaria , SUPERHOST.PL

Nie rozumiem powyższego stwierdzenia. Nastąpiła awaria dysków na naszym serwerze. Tyle w tej sprawie.

Pozdrawiam serdecznie,

Kamil

Witam serdecznie,

Trwająca od wczesnych godzin porannych przerwa w dostępie do serwera była spowodowana uszkodzeniem dysków twardych na serwerze s1. Pełna sprawność została przywrócona ok. godziny 13:40.

W ciągu najbliższego miesiąca planowane jest przeniesienie wszystkich kont klienckich na bardziej wydajną maszynę 2-procesorową (każdy posiada 4 rdzenie) oraz RAID 5 (jedna z macierzy dyskowych o najwyższej klasie bezpieczeństwa). Niedawno mająca miejsce awaria głównego światłowodu skłoniła nas także do rozwiązania i tej sprawy, nowy serwer będzie podłączony do trzech niezależnych światłowodów co daje mu gwarancję ciągłej dostępności. Podobna konfiguracja jest już przez nas sprawdzona i z powodzeniem stosowana. Serwer s1 jest najstarszy z przez nas posiadanych i nadszedł czas na jego modernizację.

Dołożymy wszelkich starań aby migracja kont była jak najmniej zauważalna, niemniej już teraz prosimy o sprawdzenie czy posiadają Państwo prawidłową konfigurację poczty oraz ftp. W przypadku posiadania innej niż podana poniżej korzystanie z poczty może okazać się niemożliwe.

(..)

Zmiany te ułatwią nam przenoszenie kont, a Państwu zapewnią ciągłość działania usług.

Za wszelkie problemy i niedogodności serdecznie przepraszamy.

Pozdrawiam,

Kamil Matysik

Taki mail dostałem w sprawie awarii.

Nie rozumiem powyższego stwierdzenia. Nastąpiła awaria dysków na naszym serwerze. Tyle w tej sprawie.

Pozdrawiam serdecznie,

Kamil

C:\tracert www.only.pl

Trasa śledzenia do only.pl [212.162.21.164]

przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30

1---9 ms 5 ms 5 ms 10.130.224.1

2--- * * * Upłynął limit czasu żądania.

3--- * * * Upłynął limit czasu żądania.

4---7 ms--- 5 ms -- 6 ms superhost.waw.pl-ix.pl [195.182.218.38]

5--- 6 ms--- 5 ms --5 ms 195.114.0.8

6--- 5 ms--- 5 ms --6 ms serv1.only.pl [212.162.21.164]

Śledzenie zakończone.

nie tylko na waszym ... ale przy okazji etin.pl takze padł

wydajną maszynę 2-procesorową (każdy posiada 4 rdzenie)
serwer będzie podłączony do trzech niezależnych światłowodów

Moglbys mi podac jaki model procesora bedziecie uzywali (te cztery rdzenie na procesor)? :(

I czy serwer faktycznie bedzie mial trzy sieciowki swiatlowodowe? :(

pzdr.

raid5 jest beznadziejnie wolny tak w zapisywaniu jak i przy odtwarzaniu po padzie dysku :)

Buehehehehehe dobre.. półtora roku temu mieliśmy pad dysku (scsi) w raidzie 5... nie był on w żadnym stopniu odczuwalny, szczerze, teraz nawet nie powiem ile trwała jego odbudowa... ale wg mnie raid 5 rządzi ;-) (nie wspominając o raid 10 :P)

Pozdr.

ale wg mnie raid 5 rządzi ;-) (nie wspominając o raid 10 :()

A ja kiedys mialem w Leasewebie dwie maszyny o takiej samej konfiguracji (proce, ram) - przy czym jedna miala raid 1 a druga miala raid 5. I albo mialem jeden dysk uwalony w tej 5 albo faktycznie srednie to to jest... :/ Raid 1 spisywal sie duzo lepiej.

pzdr.

raid5 jest beznadziejnie wolny tak w zapisywaniu jak i przy odtwarzaniu po padzie dysku :)
A pff... Nawet nie wiem co tutaj napisac... Moze BZDURY?

Moglbys mi podac jaki model procesora bedziecie uzywali (te cztery rdzenie na procesor)? :(
Zapewne Xeon'y z serii 5300. Google Ci przestalo dzialac? :)

I czy serwer faktycznie bedzie mial trzy sieciowki swiatlowodowe? :(
A czy napisal, ze serwer bedzie bezposrednio wpiety w swiatlowody? Jak juz sie chcesz czepiac, to z sensem...

wg mnie raid 5 rządzi ;-) (nie wspominając o raid 10 :()
A co ma 5 do 10? Oprocz RAID'a w nazwie oczywiscie? Poza tym 5 > 10 :(

A ja kiedys mialem w Leasewebie dwie maszyny o takiej samej konfiguracji (proce, ram) - przy czym jedna miala raid 1 a druga miala raid 5. I albo mialem jeden dysk uwalony w tej 5 albo faktycznie srednie to to jest... :/ Raid 1 spisywal sie duzo lepiej.
Jakbys wiedzial na jakiej zasadzie dzialaja te RAID'y to bys wiedzial, ze to o czym piszesz w normalnych warunkach (czyt. sprawne kontrolery i dyski) jest niemozliwe.

Zapewne Xeon'y z serii 5300. Google Ci przestal dzialac? :(

Google dziala, tak jak strona SD. Nie widze tego w ich ofercie, ale moze maja stad sie pytam - bo raczej to kogos zmylil text Quad Xeon na 2 x Dual Core Xeon na stronie SD.

A czy napisal, ze serwer bedzie bezposrednio wpiety w swiatlowody? Jak juz sie chcesz czepiac, to z sensem...

Ale ja widze sens drogi @p. Powiedzmy, ze siedze jakies 50m po linii prostej od miejsca gdzie stoja te serwery (i strzelam, ze ten nowy serwer tez tam bedzie stal) i wiem jak wyglada infrastruktura swiatlowodowa w okolicy (a raczej to kto co ma).

pzdr.

Ale ja widze sens drogi @p. Powiedzmy, ze siedze jakies 50m po linii prostej od miejsca gdzie stoja te serwery (i strzelam, ze ten nowy serwer tez tam bedzie stal) i wiem jak wyglada infrastruktura swiatlowodowa w okolicy (a raczej to kto co ma).
I tu sie mylisz (chyba :(). Zakladam tez, ze piszac te serwery masz na mysli serv1.only.pl.

Z maila wyraznie wynika, ze chca zmienic miejsce, w ktorym bedzie stal nowy serwer (zakladam, ze swiatlowodow sobie sami nie dociagna). Co wiecej, moj magiczny traceroute pokazal, ze serv2.only.pl stoi w TKTelekom i strzelam, ze nowy serv1.only.pl tez tam bedzie stal :(

Poza tym pewnie dlatego 5300 nie musi znajdowac sie w ofercie SD :(

C:\tracert www.only.pl

Trasa śledzenia do only.pl [212.162.21.164]

przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30

1---9 ms 5 ms 5 ms 10.130.224.1

2--- * * * Upłynął limit czasu żądania.

3--- * * * Upłynął limit czasu żądania.

4---7 ms--- 5 ms -- 6 ms superhost.waw.pl-ix.pl [195.182.218.38]

5--- 6 ms--- 5 ms --5 ms 195.114.0.8

6--- 5 ms--- 5 ms --6 ms serv1.only.pl [212.162.21.164]

Śledzenie zakończone.

nie tylko na waszym ... ale przy okazji etin.pl takze padł

Widzę, że tracert windowsa ma błąd i pokazuje komunikat o 30 przeskokach dla wszystkich hostów :(

Kaziuk nie bardzo rozumiem, indeks 6 świadczy o tym, że serwer działał poprawanie i tak też było.

Dodane:

p

Nowy serwer będzie stał w serwerowni Gdańskiej ale będzie w specjalnym nowym pomieszczeniu o podwyższonych standardach, właśnie są do niego ciągnięte światłowody. Szczegóły po przenosinach, a raczej w ich trakcie :(

Kaziuk nie bardzo rozumiem, indeks 6 świadczy o tym, że serwer działał poprawanie i tak też było.
Raczej chodzilo mu o router superhost'u po drodze :(

Co wiecej, moj magiczny traceroute pokazal, ze serv2.only.pl stoi w TKTelekom i strzelam, ze nowy serv1.only.pl tez tam bedzie stal :(

Bingo.

A teraz daj:

$whois ip_serwera|grep descr

:(

Kurcze, jakbys byl w Wawie na konferencji to sam bym sie wybral - z checia bym z Toba piwo wypil - strasznie lubie sie z Toba spierac :(

pzdr.

Bingo.

A teraz daj:

$whois ip_serwera|grep descr

:(

Yyy... Dalem ciala :( Teraz nie bede mogl zasnac :(

nie jestem szpecem w tej dziedzinie, ale tak sie składa ze mam załozony ( 5 min) SiteUptime na swojej stronie i przy okazji Hosting z ktorego zrezygnowałem z powodu padów serwera .

w czasie ostatniej awarji zauwazyłem ze w tym samym czasie padły

domenynet.pl

etin.pl

only.pl

prh.pl

domenyhosting.pl

altnet.pl

superhost.pl

sewerydedykowane.pl

itd........

wszyscy maja cos wspolnego z superhost.

Tam czesto cos pada :)

Tak jak w prawie fizyki każda akcja ma swoją reakcję ;)

Naszą reakcją na spadek jakości usług serwerowni Warszawskiej jest jak najszybsze przeniesienie się z niej...

Tak jak w prawie fizyki każda akcja ma swoją reakcję ;)

Naszą reakcją na spadek jakości usług serwerowni Warszawskiej jest jak najszybsze przeniesienie się z niej...

I bardzo dobrze ....

własnie lezy Wasz Etin i Only ....pewnie do rana

Jedynie Maniak działa. ale ostatnio pingi mu sie podwyzszają :)

I bardzo dobrze ....

własnie lezy Wasz Etin i Only ....pewnie do rana

Od jakiejś godziny nie od rana ;)Od rana do teraz działał prawidłowo.
Kaziuk napisal do, nie od :)

Od jakiejś godziny nie od rana :) Od rana do teraz działał prawidłowo.

Ale kto napisał ze od rana ? ja nie ;)

napisałem ze Do rana ... jak panowie serwisanci przyjdą na 10 tą do pracy i zresetuja serwery

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się