Skocz do zawartości


 

Zdjęcie

linuxpl.com - pady

linuxpl.com - pady

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
91 odpowiedzi na ten temat

linuxpl.com - pady

#21 Gość_nrm_*

Gość_nrm_*
  • Goście

Napisany 06 marzec 2012 - 13:27

Linuxpl jest w Hetznerze (.de). Nie trzeba jechać setek km aby coś naprawić ;)

#22 Lapeno

Lapeno

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 0 postów
  • Skąd:Toruń

Napisany 06 marzec 2012 - 13:33

Linuxpl jest w Hetznerze (.de). Nie trzeba jechać setek km aby coś naprawić Dodany obrazek


Z Rzeszowa to jednak jest kawałek ;-)
Pomijam już fakt, że dodzwoniłem się na infolinię. Dla pomocy technicznej łączy bezpośrednio z "informatykiem", którego poziom komunikatywności i sposób wysławiania jest przysłowiowy dla IT.

Dla poprawności wpisu:
tracert notariusz-chelmza.pl

Trasa ˜ledzenia do notariusz-chelmza.pl [176.9.9.231]
przewyľsza maksymalnĄ liczb© przeskok˘w 30

1 1 ms <1 ms <1 ms 10.1.1.3
2 1 ms 1 ms 1 ms 192.168.65.3
3 1 ms <1 ms 1 ms 195.66.68.249
4 48 ms 11 ms 8 ms 217.153.197.29
5 33 ms 36 ms 35 ms 157.25.248.121
6 8 ms 17 ms 8 ms 157.25.248.114
7 25 ms 26 ms 25 ms 195.39.208.221
8 26 ms 64 ms 26 ms decix-gw.hetzner.de [80.81.192.164]
9 31 ms 31 ms 31 ms hos-bb1.juniper2.rz14.hetzner.de [213.239.240.24
7]
10 36 ms 34 ms 31 ms hos-tr3.ex3k15.rz14.hetzner.de [213.239.224.208]

11 31 ms 32 ms 30 ms s81.linuxpl.com [176.9.9.231]

—ledzenie zakoäczone.

Edytowany przez Lapeno, 06 marzec 2012 - 13:37.


#23 Gość_nrm_*

Gość_nrm_*
  • Goście

Napisany 06 marzec 2012 - 13:48

Dla pomocy technicznej łączy bezpośrednio z "informatykiem", którego poziom komunikatywności i sposób wysławiania jest przysłowiowy dla IT.

Teraz chyba nas obraziłeś ;)

#24 Lapeno

Lapeno

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 0 postów
  • Skąd:Toruń

Napisany 06 marzec 2012 - 13:51

Teraz chyba nas obraziłeś Dodany obrazek


Ani mi to w głowie. Jeżeli źle to zabrzmiało, to proszę o wybaczenie i kilka klapsów. Dodany obrazek
Po prostu pewne osoby nie powinny mieć możliwości odbierania telefonów od klientów i próbowania odpowiedzi na kilka pytań.Dodany obrazek

#25 darkmatthew

darkmatthew

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 145 postów

Napisany 06 marzec 2012 - 15:23

Badanie 176.9.9.231 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 176.9.9.231: bajtów=32 czas=45ms TTL=53
Odpowiedź z 176.9.9.231: bajtów=32 czas=45ms TTL=53
Odpowiedź z 176.9.9.231: bajtów=32 czas=45ms TTL=53
Odpowiedź z 176.9.9.231: bajtów=32 czas=45ms TTL=53

Statystyka badania ping dla 176.9.9.231:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 45 ms, Maksimum = 45 ms, Czas średni = 45 ms
BTW chełmża?Moja okolica

Edytowany przez darkmatthew, 06 marzec 2012 - 15:24.


#26 Lapeno

Lapeno

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 0 postów
  • Skąd:Toruń

Napisany 06 marzec 2012 - 16:38

Pinguje się te IP, ale co z tego, jak wszystkie strony leżą.
s81 padł i leży na deskach.

#27 krzysiuus

krzysiuus

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • Skąd:OSW
  • Imię:Krzysztof

Napisany 06 marzec 2012 - 17:36

Ku...a od wczoraj leży... all serwisy nie działają, meile nie działają... pisałem do nich na gg dostałem info że pracują i pracują nad tym... jednak końca nie widać. Zostawię to bez komentarza. Nie po to kupiłem serwer w tak "zachwalanej" firmie abym teraz nie mógł meili wysyłać z firmowego konta.

Mogłem kupić serwer od jakiegoś krzaka z allegro...

Normalnie w głowie się nie mieści.

Edytowany przez krzysiuus, 06 marzec 2012 - 17:36.


#28 Lapeno

Lapeno

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 0 postów
  • Skąd:Toruń

Napisany 06 marzec 2012 - 22:35

Na telefon gość mówił (dzwoniłem około 17), że mają uruchomić wszystko dzisiaj wieczorem, bądź w nocy. Od jutra ma działać.....

#29 Lapeno

Lapeno

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 0 postów
  • Skąd:Toruń

Napisany 07 marzec 2012 - 08:50

Na telefon gość mówił (dzwoniłem około 17), że mają uruchomić wszystko dzisiaj wieczorem, bądź w nocy. Od jutra ma działać.....


Chciałem zrobić edytuj, ale mi nie działa.

Info jest takie, że działa. Strona działa, więc wgrali kopie. Nie mam pojęcią z jakiej daty przywrócili stan.

#30 krzysiuus

krzysiuus

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • Skąd:OSW
  • Imię:Krzysztof

Napisany 19 lipiec 2012 - 15:10

Działa Wam linuxpl.com?
Mi nie ładuje się ani ich strona główna ani moje strony na ich serwerach...

#31 Łukasz Ostrowski

Łukasz Ostrowski

    Weteran WHT

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1583 postów
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Ostrowski

Napisany 19 lipiec 2012 - 15:11

U mnie działa elegancko

#32 krzysiuus

krzysiuus

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • Skąd:OSW
  • Imię:Krzysztof

Napisany 19 lipiec 2012 - 15:15

Na pewno?

Dodany obrazek

Edytowany przez krzysiuus, 19 lipiec 2012 - 15:16.


#33 Łukasz Ostrowski

Łukasz Ostrowski

    Weteran WHT

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1583 postów
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Firma:Sys-Com
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Ostrowski

Napisany 19 lipiec 2012 - 15:18

Na pewno: http://img651.images...naczenie011.png
Sprawdź trase

#34 krzysiuus

krzysiuus

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 125 postów
  • Skąd:OSW
  • Imię:Krzysztof

Napisany 19 lipiec 2012 - 15:21

Dodany obrazek

#35 igor_s

igor_s

    Regularny użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów

Napisany 19 lipiec 2012 - 15:38

nie ping a traceroute

#36 spex

spex

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Skąd:Kraków

Napisany 23 lipiec 2012 - 07:25

Nie wiem czemu ale ja od paru dni w nocy mam dziwne pady na 2-3h.

#37 SanKen

SanKen

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 547 postów
  • Skąd:/var/logs
  • Imię:Matthew

Napisany 23 lipiec 2012 - 18:13

C:\Users\SanKen>ping linuxpl.com
Badanie linuxpl.com [178.63.102.72] z 32 bajtami danyc
Odpowiedź z 178.63.102.72: bajtów=32 czas=40ms TTL=54
Odpowiedź z 178.63.102.72: bajtów=32 czas=39ms TTL=54
Odpowiedź z 178.63.102.72: bajtów=32 czas=40ms TTL=54
Odpowiedź z 178.63.102.72: bajtów=32 czas=40ms TTL=54

Ja nic takiego nie mam, działa mi strona bez zarzutu, bo na temat serwera się nie wypowiem 164dni uptime.

#38 Grzegorzz

Grzegorzz

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisany 23 lipiec 2012 - 18:50

Jeśli chodzi o linuxpl.com, to to jest loteria. Ja posiadam tam swój hosting, który działa bez zarzutu (głownie :) ). s71 (Hetzner)
Ale moja klientka posiadała też tam hosting na serwerze: s74 (też hetzner (tak mowi whois :P )) był serwerem beznadziejnym.
Średnio raz na tydzień mieli tam awarię i sklep mojej klientki nie działał. A to router padł, a to macież dyskowa, a to dysk (tłumaczenia). Na prośbę o przeniesienie niestety odpowiedź była: Nie ma takiej możliwości.

Teraz sklep stoi na kei.pl i nie dość że działa 3x szybciej, to nie ma przerw w najbardziej niespodziwanym momencie.


A tak patrząc, ze jednemu działa drugiemu nie... A może to ISP nawala? bo z np. TP wiele razy było tak, że mnie łączyło przez jakieś norwegie czy anglie.

np teraz TP chyba używa łącz netii (test do serwera kei.pl).

  1	 1 ms	 1 ms	 1 ms  livebox.home [192.168.1.1]
  2	49 ms	68 ms	39 ms  war-bg1.neo.tpnet.pl [83.1.4.11]
  3	37 ms	37 ms	38 ms  war-r2.tpnet.pl [80.50.157.41]
  4	37 ms	37 ms	59 ms  war-ar6.tpnet.pl [195.117.0.186]
  5	43 ms	39 ms	39 ms  z-netia-war-ar6.tpnet.pl [80.50.235.90]
  6	52 ms	47 ms	47 ms  WarsC001RT06-WarsH002RT22.inetia.pl [83.238.251.166]
  7	46 ms	48 ms	49 ms  WarsH002RT22-KrakH001RT09.inetia.pl [83.238.251.93]
  8	46 ms	46 ms	43 ms  KrakH001RT09-KrakH001RT11.inetia.pl [83.238.250.37]
  9	44 ms	48 ms	43 ms  KrakH001-regis.dsl.krak.bdi.inetia.pl [213.17.159.54]
10	46 ms   190 ms	44 ms  rmx2-gsw2.tld.pl [94.152.201.30]
11	43 ms	48 ms	46 ms  5E98C92E.static.tld.pl [94.152.201.46]
12	49 ms	45 ms	43 ms  5E980A40.static.tld.pl [94.152.10.64]

Albo np. taki z Neo do UPC jest tracert... niemcy/francja ? To troche chore.
  1	 1 ms	 1 ms	 1 ms  livebox.home [192.168.1.1]
  2	43 ms	39 ms	39 ms  war-bg1.neo.tpnet.pl [83.1.4.11]
  3	 *		*		*	 Request timed out.
  4	55 ms	52 ms	53 ms  hbg-b2-link.telia.net [213.248.89.93]
  5   154 ms	64 ms	54 ms  hbg-bb1-link.telia.net [213.155.135.80]
  6	62 ms	62 ms	64 ms  ffm-bb1-link.telia.net [213.155.135.142]
  7	64 ms	64 ms	65 ms  ffm-b2-link.telia.net [80.91.246.225]
  8	72 ms	76 ms	89 ms  de-fra01a-ri2-xe-1-3-0.aorta.net [213.46.179.61]
  9	88 ms	83 ms	80 ms  de-fra01a-rd3-xe-1-0-0.aorta.net [213.46.179.98]
10	79 ms	81 ms	85 ms  84.116.132.134
11	80 ms	79 ms	79 ms  84.116.252.110
12	82 ms	81 ms   193 ms  89-75-0-69.infra.chello.pl [89.75.0.69]
13	80 ms	79 ms	79 ms  89-75-3-37.infra.chello.pl [89.75.3.37]

A miałem taki przypadek że łącza poszły i klient skarży się, ze nie działa. A ja patrze i działa.

Edytowany przez Grzegorzz, 23 lipiec 2012 - 19:02.


#39 www.ionic.pl

www.ionic.pl

    Weteran WHT

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1909 postów
  • Skąd:Kraków

Napisany 23 lipiec 2012 - 21:22

@up ale pierdoły pociskach ;)
tp nie używa łącz netii, a jeśli już to co najwyżej dzierżawi jakieś włókna czego po trasie nie widać bo to nie lata via routery netii,
to co wkleiłeś świadczy jedynie o tym że do kei z łącz tp jest najbliżej przez ich styk bezpośredni z netią, to nie tp ma łacze z netii a kei.,
a jeśli idzie zaś o upc to ichniejsza aorta nie ma wpięcia do tp i poprzez telię jest najbliżej do tepsy.

Edytowany przez www.ionic.pl, 23 lipiec 2012 - 21:23.


#40 Grzegorzz

Grzegorzz

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisany 23 lipiec 2012 - 23:12

@up ale pierdoły pociskach ;)
tp nie używa łącz netii, a jeśli już to co najwyżej dzierżawi jakieś włókna czego po trasie nie widać bo to nie lata via routery netii,
to co wkleiłeś świadczy jedynie o tym że do kei z łącz tp jest najbliżej przez ich styk bezpośredni z netią, to nie tp ma łacze z netii a kei.,
a jeśli idzie zaś o upc to ichniejsza aorta nie ma wpięcia do tp i poprzez telię jest najbliżej do tepsy.

Nie jestem specem w tej kwestii. Fakt, moze być tak, że kei.pl korzysta z netii. Aczkolwiek fakt że trasa TP <-> Telia <-> UPC to niepotrzebne wydłużanie.

Kiedyś przez to, że te firmy się nie dogadują cierpiałem 2 miechy :P Bo do serwerów do francji TP szło przez 4 kraje. Zamiast 1, Polska > Niemcy > Francja.

Ale chodzi mi o co innego w sumie. Że to może być któryś węzeł :) A nie koniecznie wina serwerów jak jednemu działa, a drugiemu nie :D





0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników