Skocz do zawartości
mojeprogramy.com

WordPress - images /upload z chmury CDN

Polecane posty

Szukam rozwiązania już ponad rok, a schematy angielskie z różnego rodzaju blogów wydaja sie zawiłe jak dla mnie np. ten http://www.onlinemediamasters.com/w3-total-cache-settings/

Chcę przenieść katalog /upload do chmury CDN (synchronizacja z moim serwerem + wyświetlane z chmury)
Możecie jakieś linki do artykułów podesłać

Chce:

- oryginalne linki /upload zostają na moim serwerze (taki backup)

- pliki są też kopiowane do chmury

- w kodzie strony url do plików (jpd, png) są podmieniane na te z chmury

- gdy dodaje do serwera zdjęcia - synchronizacja serwer = chmura

Chce:

- oryginalne linki /upload zostają na moim serwerze (taki backup)

- pliki są też kopiowane do chmury

- w kodzie strony url do plików (jpd, png) są podmieniane na te z chmury

- gdy dodaje do serwera zdjęcia - synchronizacja serwer = chmura

Nie wiem czy są gotowe, a tym bardziej darmowe rozwiązania, mało się tym interesował i mało szukałem. Tak z głowy:

- własna wtyczka która będzie podmieniała linki a przede wszystkim wysyłała zdjęcia po wgraniu na cdn za pomocą np ftp.

- własna wtyczka która będzie podmieniała linki plus cdn z jakimś api który sam wykona np rsynca czy w jakiś inny sposób zsynchronizuje zdjęcia, api do tego by wykonać synchronizację na żądanie lub cdn z częstą synchronizacją

- najlepsza opcja - wtyczka do podmiany linków, cdn na zasadzie proxy, w przypadku żądania o plik sprawdzi czy go posiada, jak nie pobierze z serwera głównego i zwróci

Wszystko chyba kwestia tego jaki cdn'em dysponujesz. Jeśli chcesz tylko odciążyć serwer www możesz po prostu skonfigurować sobie na jakimś vps serwer proxy i do niego odsyłać po statyczne treści. Minus taki, że sam nie jesteś w stanie niskim kosztem zapewnić różnych punktów w zależności od lokalizacji.

Czy jest jakaś usługa która się do tego nada, tego nie jestem w stanie powiedzieć ponieważ nie mam doświadczenia w tym temacie, jedynie podstawy teoretyczne, co wiedziałem napisałem, nie wiem czy Ci to w jakiś sposób pomoże, ale chętnie poznam rozwiązanie na które wprowadzisz.

Polecam KeyCDN jeśli idzie o płatne. Jak zarejestrujesz się z ich strony z bloga z jakiegoś wpisu - 250GB transferu gratis.

​Z bezpłatnych - Jetpack. i obrazki lecą z serwerów wordpress.com

Szukam rozwiązania już ponad rok, a schematy angielskie z różnego rodzaju blogów wydaja sie zawiłe jak dla mnie np. ten http://www.onlinemediamasters.com/w3-total-cache-settings/

Chcę przenieść katalog /upload do chmury CDN (synchronizacja z moim serwerem + wyświetlane z chmury)

Możecie jakieś linki do artykułów podesłać

Możemy uruchomić Tobie CDN o ile witryna oparta jest o wordpress ponieważ niezbędny jest plugin by osiągnąć to co chcesz. Więcej info na PW

Gość Dew

Sam zawsze korzystam z pluginu w3 total cache z ofertą e24files. Tyle że trzeba edytować plugin.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się