Skocz do zawartości
malpka

Rejestracja w weekendy

Polecane posty

Jeśli robi to automat to domena jest rejestrowana od razu po płatności. W jakiej firmie zarejestrowałeś domenę?

Zarejestrowałem już którąś z kolei domenę w AZ.pl. Whois od razu pokazywał, że jest już zaklepana, ale ja nadal mam w statusie napisane "Oczekująca".

Jaką formę płatności wybrałeś? być może az nie otrzymała jeszcze należności za domenę dlatego się wstrzymała z rejestracją.

Zazwyczaj, zanim nawet zapłacisz, domena jest rezerwowana. Zobacz jej status w whois.

Napisałem, że została zarezerwowana od razu po rejestracji. Problem w tym, że ja jeszcze nie mam do niej dostępu.

W takim razie powinieneś skontaktować się z az, skoro po ich stronie wystąpił jakiś problem.

ING. Do AZ napisałem już dzisiaj rano, ale support nie pracuje w niedzielę. Jutro powinienem dostać odpowiedź, ale wolałbym dostęp do domeny.

to normalne w AZ.PL jak rejestrujesz w weekend.Oni to recznie wlaczaja takze moze czas pomyslec o innym rejestratorze gdzie leci to z automatu?Panel zarzadzania Plesk jest sredni fajne panele ma home.pl i nazwa.pl

to normalne w AZ.PL jak rejestrujesz w weekend.Oni to recznie wlaczaja takze moze czas pomyslec o innym rejestratorze gdzie leci to z automatu?Panel zarzadzania Plesk jest sredni fajne panele ma home.pl i nazwa.pl

Myślę że problem leży po stronie przepływu gotówki z/do. AZ czasem potrafi mieć czkawkę ale na pewno sprawa się wyjaśni.

A tak na marginesie chyba dawno nie korzystałeś z panelu Plesk :)

Ostatnio coś u nich rejestrowałem i o ile dobrze pamiętam włączenie domeny trwało 2 albo 3 dni. Niestety nie pamiętam czy to działo się w weekend.

Dlaczego ręcznie ? bo AZ.pl dokłada najwyższej staranności w obsłudze domen swoich klientów niczym pracownicy fabryki Rollsa o samochody.

Wszystko ręcznie skręcane , pieczołowicie dopieszczany każdy detal

A nie jakieś szybkie płatności i inne bezduszne automaty wymyślone przez ludzi co siły w rękach nie mają :D

Edytowano przez metrowy (zobacz historię edycji)

Ależ mnie denerwują Ci ludzie w AZ. Jakieś wnioski o kod authinfo wymagają aby przenieść domenę. Ciekawe kiedy mi wyślą ?

Ależ mnie denerwują Ci ludzie w AZ. Jakieś wnioski o kod authinfo wymagają aby przenieść domenę. Ciekawe kiedy mi wyślą ?

Kłamczysz w az authinfo dostępny jest od ręki.

Akurat przy czym jak przy czym ale authinfo lepiej mieć robione wolno ale dobrze.

• Upvote 2

To, co się dzieje między NASKiem a domenowym registry nie ma znaczenia, bo z góry jest wpłacana zaliczka na wstępne uzupełnienie "wirtualnego portfelu", na początku 10 tys PLN i potem stale się wrzuca coraz więcej, coraz więcej, w zależności od przyrostu rejestrowanych/przedłużanych domen. Z tym, że to, jak długo przebiega rejestracja w weekendy jest zależne m.in. od takowego dostawcy - czy się rozlicza na podstawie płatności online, czy tradycyjnego przelewu bankowego, który może rzucić Ci kłodę pod nogi w postaci dłuższej sesji ELIXIR. No i to też jest forma weryfikacji poprawności danych, jak i odwoływania tych, nastawionych na zwyczajny spam/abuse.

Niektórzy wymagają wniosku (wysyłanego drogą pocztową, ale zdarzają się i tacy, którzy na to przymrużają oko, więc pozwalają również mailem) o kod authinfo, aby zniechęcić do wytransferowania domeny do innego operatora, lub złośliwie się poprzekomarzać z klientem. Jest to niepotrzebna formalność, przy której wciąż trwa choćby OVH, ale ponoć mają się ogarnąć z tym (chyba, że już to zrobili), niemniej jednak nie ma sensu stamtąd uciekać - każdy, przy zdrowych zmysłach i w pełni świadomy poleciłby Ci ich.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się