Skocz do zawartości
elcct

Serwer poczty do wysyłki powiadomień

Polecane posty

Hej,

Zupełnie nie znam się na serwerach pocztowych. Obecnie domenę jednego z serwisów, które prowadzę mam podpiętą bo gmail.

Zdaję sobie sprawę, że gdybym chciał wysyłać nagle dziennie setki maili usługa, z której korzystam mogłaby być zawieszona.

Moje pytanie brzmi, czy mając w domenie rekordy MX etc. da się postawić serwer SMTP, który w tej domenie by wysyłał maile poza pośrednictwem Google?

Jeśli nie, gdybym udostępnił "gołego" dedyka z Ubuntu, jaki byłby koszt, korzystając z rozwiązań open source do postawienia maila w tej domenie oraz umożliwienia wysyłania powiadomień znacznej ilości?

Chodzi mi o to, że nie chciałbym rezygnować z udogodnień gmail a jednocześnie mógł wysyłać maile w tej samej domenie.

Dzięki

(...)

Chodzi mi o to, że nie chciałbym rezygnować z udogodnień gmail a jednocześnie mógł wysyłać maile w tej samej domenie.

Dzięki

Z tego co pamiętam to można pod SPF podpiąć więcej niż jeden serwer więc o ile do Twojej domeny będzie wszystko iść na gmaila, to z Twojej domeny możesz wysyłać za pośrednictwem tak naprawdę wszystkiego co jest zaincludowane w SPF.

Idąc tym tokiem myślenia możesz sobie machnąć jakiegoś VPS'a z postfixem, zaincludować go w SPF Twojej domeny i słać ile wlezie :P.

Edytowano przez Archi (zobacz historię edycji)

Trzeba też pamiętać, że serwery odbierające mogą sprawdzać czy wysyłająca skrzynka istnieje - więc trzeba zadbać o to żeby była dostępna.

Trzeba też pamiętać, że serwery odbierające mogą sprawdzać czy wysyłająca skrzynka istnieje - więc trzeba zadbać o to żeby była dostępna.

A w jaki sposób mogą to sprawdzić?

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się