Rageman 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2010 witajcie, planujemy z kolegą ISP otworzyć hosting. Posiadamy łącze od TP {metro eth} 70/70mb. Jaka jest wydajność takiego łącza do celów hostingowych? Chodzi tu o przelicznik na końcowych klientów w kontach na własne strony www (np. po 10GB/klient/www/ftp/mysql etc). Z ciekawości dodam, że ping np. do wp.pl to ok 9/11ms. pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość z racji pierwszego postu. rageman Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2010 Otworzysz tego naprawdę sporo. Łącza przy serwerach WWW schodzi stosunkowo niewiele, prędzej martwiłbym się o to, czy wszystkie maszyny będą sprawnie obsługiwały klientów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2010 70 Mbps? klasyczny shared hosting? ilość kont jakie jesteście w stanie obsłużyć jest zaiste kosmiczna wydaje mi się, że mówimy tutaj o ~ 10K sztuk przy założeniu, że oferta będzie bez specjalnej ekstrawagancji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rageman 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2010 bardzo dziękuję za odp. powiedzcie jeszcze, co ma największy apetyt na łącze? serwer www, /vps i dedykowane/ , gier czy głosowe? z małego doświadczenia wiem, że serwery gier są dość wymagające, i jeszcze pytanie odnośnie adresów IP. Jeżeli będziemy posiadali jeden serwer, na którym będzie najzwyklejszy shared hosting, to musimy posiadać również własne serwery DNS do których podpięte będą konta. Jaka jest wymagana ich ilość i jak w ogóle się to odbywa, jeżeli klient rejestruje domenę - zabieram na zew. IP z naszej puli, oraz czy do każdego konta na jednym serwerze potrzebny jest osobny IP ? ponownie z góry dziękuję. Ragemna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2010 Obciążąją zasoby serwery gier, a także torrenty. I to wcale nie chodzi tu o wolumin ilości owych Mbitów, które generują. Bardziej zatrważająca ilość bardzo małych pakietów, przez które słabawe routery dostają zadyszki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2010 oraz czy do każdego konta na jednym serwerze potrzebny jest osobny IP ? Konta mogą być na IP współdzielonym. Jaka jest wymagana ich ilość Minimalnie dwa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rageman 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2010 dziekuje za odp. chodziło mi o to, czy aby do każdej domeny i do każdego konta nie jest potrzebny osobny zew. IP - jeżeli utrzymuje się je na własnym DNS - jeśli min. 2 to jak najbardziej jesteśmy w stanie podołać ponieważ od operatora otrzymaliśmy całą klasę adresową. Jeżeli ktoś jeszcze będzie miał spostrzeżenia to bardzo proszę o odpowiedzi. pozdrawiam rageman Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2010 Jedynym spostrzeżeniem jakie widzę to przeczytać całe to forum jako początek jakikolwiek do dalszych działań aby myśleć o tym biznesie. Rozumiem, że nawet jeśli masz zamiar zatrudnić administratora który de facto będzie wszystko wykonywał za Ciebie/Was to i tak jakąś podstawową wiedzę należy posiadać, a do takiej należy pytanie na temat przydzielania adresów ip, współdzielenie IP przez użytkowników, ilość potrzebnych adresów do działania serwera i usługi typu DNS. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rageman 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2010 Jeżeli masz pisać nie na temat to najlepiej sobie daruj, lub o tym co powinienem wiedzieć, a co nie. Pozdrawiam i liczę na bardziej racjonalne odpowiedzi od powyższej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2010 liczę na bardziej racjonalne odpowiedzi od powyższej. Obawiam się, że lukaschemp ma rację Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2010 i powiedz jeszcze ze to metro odbieracie bez bgp (droga sprawa) i nie macie zapasu ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rageman 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2010 Widzę, że 3 posty z serii naśmiewania się "co potrafi, co powinien widzieć, niech się za to nie bierze, lepiej daj sobie z tym spokój". Jeżeli się nie spostrzegliście - forum jest po to żeby pytać - de facto - administrator tu chyba nie istnieje - zadałem pytanie, a ostatnie posty to odpowiedzi nie na temat lub potwierdzenia odpowiedzi nie na temat . Jakoś cześć użytkowników potrafi odpowiedzieć na pytania, a przeglądając Panowie wasze posty, potraficie w większości odpowiadać na pytania z serii, którą wymieniłem powyżej. Jeśli komuś zechcę się odpowiedzieć na moje pytania, zapraszam. Jeżeli odpowiedzi mają być jak 3 powyżej - dziękuje, ale NIE. £najdmen - oczywiście, że metro odbieramy bez BGP, i jeżeli nie zauważyłeś wspomniałem o tym że mamy "ZAMIAR" założyć usługi hostingowe - jeżeli dojdzie to do skutku drugi operator będzie w sesji BGP. W całej historii ISP zdarzył się tylko 1 pad łącza na 23minuty - od 6 lat! Pozdrawiam rageman Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2010 "W całej historii ISP zdarzył się tylko 1 pad łącza na 23minuty - od 6 lat!" Nie zmienia to faktu, że kiedyś może zdarzyć się inna awaria ;)Ja tylko grzecznie podpowiadam: http://www.webhostingtalk.pl/forum/69-host-is-down-serwer-nie-dziala/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2010 Oto największy wróg twojego wypasionego łącza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2010 A oto największy wróg Twojego niezawodnego ATMANa z miliardem wpięć do przeróżnych operatorów: Sam dzierżawię maszynę, która aktualnie stoi na światle od TP z wykupioną przepustowością 500Mbit/s. Przez ostatnie 3 lata odnotowałem jedną, 20 minutową awarię, a i tak w realizacji pozostaje przydzielenie klas od RIPE, jednak trochę to trwa, ale i tak nie narzekam na jakość Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2010 Widzę, że 3 posty z serii naśmiewania się "co potrafi, co powinien widzieć, niech się za to nie bierze, lepiej daj sobie z tym spokój". Jeżeli się nie spostrzegliście - forum jest po to żeby pytać - de facto - administrator tu chyba nie istnieje - zadałem pytanie, a ostatnie posty to odpowiedzi nie na temat lub potwierdzenia odpowiedzi nie na temat . Jakoś cześć użytkowników potrafi odpowiedzieć na pytania, a przeglądając Panowie wasze posty, potraficie w większości odpowiadać na pytania z serii, którą wymieniłem powyżej. Jeśli komuś zechcę się odpowiedzieć na moje pytania, zapraszam. Jeżeli odpowiedzi mają być jak 3 powyżej - dziękuje, ale NIE. £najdmen - oczywiście, że metro odbieramy bez BGP, i jeżeli nie zauważyłeś wspomniałem o tym że mamy "ZAMIAR" założyć usługi hostingowe - jeżeli dojdzie to do skutku drugi operator będzie w sesji BGP. W całej historii ISP zdarzył się tylko 1 pad łącza na 23minuty - od 6 lat! Pozdrawiam rageman Napisałeś jeśli ktoś ma spostrzeżenia to żeby pisać to napisałem, ładnie i grzecznie, a Ty odbierasz to jako jakiś atak w swoją stronę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Biznes-Host.pl 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2010 A oto największy wróg Twojego niezawodnego ATMANa z miliardem wpięć do przeróżnych operatorów: Mogę zapytać co tam się mieści? Nie jestem tutejeszy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2010 Budynek LIM zwany potocznie Marriottem. Mieści się tam węzeł PLIX. Podczas większej awarii prądu w LIMie nagle okazało się, że cuś łącza prowadzące do serwerowni ATMANa po kolei wygasały, w końcu cała ( a może prawie cała ) serwerownia zaliczyła kompletny downtime Kij wie jak sytuacja wygląda z tymi backupami po radiu, bo na Grochowskiej ATMAN ma tego od groma na dachach, ale liczy się fakt, że nie zadbali o stosowną redundancję swoich łącz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Sierpień 1, 2010 To nie tak do końca, można bez problemu funkcjonować poza limem są tylko dwa ale 1) przy małych transferach ( 2) do małych sieci i tak ruchu nie będziesz miał jak padną punkty wymiany na LIMie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Sierpień 1, 2010 Nie tylko Plix, ale także dużo innych styków międzyoperatorskich. Można by rzec, że całe 42p. LIMu to jeden wielki warszawski węzeł wymiany zasobów sieciowych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rageman 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 17, 2010 Nie zakładając nowego tematu, chciałbym zapytać o wstępną (powtarzam - WSTĘPNĄ) konfigurację sieci. Posiadamy już drugiego operatora. Czy poniższy diagram dobrze odzwierciedla prawidłowy schemat sieci ? Czekam na sugestie etc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rageman 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 18, 2010 ..... rozumiem ze nikt nie potrafi odpowiedzieć na pytanie.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomiabc 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 18, 2010 chcesz, żeby ci ktoś zaprojektował sieć? czy pytasz czy switch może być połączony z ruterem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rageman 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 18, 2010 jak przeczytasz mój post ponownie - będziesz wiedział o co pytam... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theONE 526 Zgłoś post Napisano Sierpień 18, 2010 moze jak podasz zalozenia jakie ma spelniac siec to sie ktos wypowie merytoryczne, tak router polaczony ze switchem z ktorym polaczone sa inne komputery spelnia zalozenia sieci, tyle mozna teraz powiedziec Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach