Skocz do zawartości
Kornel

W Jaki Sposób Zapłacić

Polecane posty

Witajcie,

Ponieważ jestem właścicielem firmy od miesiąca i nie mam doświadczenia w tych sprawach, chciałem Was zapytać o jedną rzecz. Mianowicie posiadam konto firmowe w mBanku i chciałbym zamówić serwer dedykowany gdzieś w Niemczech. Myślałem o Hetzner.de, jednak zupełnie nie wiem jak to zrealizować. Zależy mi oczywiście, żeby zaliczyć koszt instalacji serwera i miesięczne opłaty w koszty firmy ale nie mam możliwości zamówienia do konta karty VISA wypukłej, ani też eKarty do płatności elektronicznych. Żona ma konto prywatne w mBanku, do którego dostała bez problemu eKartę i w zeszłym roku tak opłacaliśmy serwery w DE. Jak się dowiedziałem, że do kont firmowych nie wydają eKart to zdębiałem :angry:

Moje pytania:

1. czy można w Hetzner.de płacić bezpośrednio przelewem na ich konto, czy jest to dostępne tylko dla płatników z Niemiec ?

2. czy mogę zapłacić za serwer eKartą żony i wziąć fakturę na własną firmę i wliczyć to w koszty ? (czy wysyłają faktury papierowe, czy elektroniczne i czy ta druga wystarczy ?)

3. Czy fakt, że nie jestem płatnikiem Vat-u ma jakieś istotne znaczenie dla takiej współpracy ?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Właśnie dlatego wystarczy mieć konto w inteligo. Karta zwykła bankomatowa, ma takie same możliwości co e-karta mbanku. A przynajmniej zakupy działają..wystarczy podać 3 cyfry z tyłu kartę co są. Pau tej ja akceptuje.

1. Nie, bo musisz posiadać konto w Niemczech. A przynajmniej rok temu nie dało rady. Zresztą przelew zagraniczny to majątek. Bardzo często firmy robią wyjątek i przyjmują opłaty za pomocą Payu np.: netdirekt.de

2. Tak możesz, dużo osób tak Robi nic w tym nie ma nielegalnego. A co do faktur sie nie wypowiem bo nie brałem od nich faktur.

3. Nie. Ty i tak płacisz cenę brutto. Nie odliczysz Sobie niczego.

2. Tak możesz, dużo osób tak Robi nic w tym nie ma nielegalnego. A co do faktur sie nie wypowiem bo nie brałem od nich faktur.

W takim razie może ktoś odpowie na ostatnie pytanie. Czy "invoice" wysłana mailem może być podstawą do zaliczenia w koszty i czy kosztem jest cała kwota czy kwota netto? Przypominam, że nie jestem płatnikiem VAT-u.

Muszę się zapytać, bo nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem: czyli w Hetzner.de mogę zapłacić zwykłą kartą bankomatową Intelligo?

Inteligo akurat możesz. Nawet wygodniej niż w netdirekt, nie trzeba wysyłać faksów do niemiec.

Nie ma prowizji (Inteligo)... wygląda to podobnie jak płatność kartą w sklepie za zakupy.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się