Skocz do zawartości
Wojciech

Ulubione Panel

Ulubiony panel hostingowy  

38 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki jest wasz ulubiony panel hostingowy?

• cPanel
      12
    • Plesk
      2
    • DirectAdmin
      12
    • Inny
      12

Polecane posty

Oto mała ankieta. Proszę glosować na wasz ulubiony panel hostingowy.

Dziękuje,

Ja uwielbiam Direct admin - bardzo czytelny i funkcjonalny :) cPanel to cień, ale też ma fajne opcję. Z tych dwóch biorę DA ;)

Gość Bartosz Gadzimski

Coś między cPanelem, a Direct Adminem ;)

DA jest mało intuicyjny, a znowu cPanel trochę przekombinowany

/bin/ksh ;)

lol...

Zapomniałeś dodać, że panele z ankiety są do niczego,

bo nie współpracują z OpenBSD. :)

Zapomniałeś dodać, że panele z ankiety są do niczego,
Nie zapomnialem, po prostu nie pisalem bo to wydaje sie byc oczywiste ;)

A tak na powaznie to zaden z ogolnodostepnych paneli (a nawet 'wlasnych' - wliczajac w to extranet) nie przypadl mi w ogole do gustu (no i te bledy i niedociagniecia... :))

(a nawet 'wlasnych' - wliczajac w to extranet) nie przypadl mi w ogole do gustu (no i te bledy i niedociagniecia... ;))

A to Ty pisales extranet? :)

Pod 'wlasny' mialem na mysli wlasny a nie obojetnie jaki ale jakis autorski - robimy takie funkcje w panelu, ktore my chcemy a uzyszkodnicy moga sobie plakac - kto by sie nimi przejmowal :)

pzdr.

A to Ty pisales extranet? :)
Nie, gdybym pisal to nie bylo by '' ;)

Pod 'wlasny' mialem na mysli wlasny a nie obojetnie jaki ale jakis autorski - robimy takie funkcje w panelu, ktore my chcemy a uzyszkodnicy moga sobie plakac - kto by sie nimi przejmowal :)
Fakt, u Ciebie nie bylo '' :)

Ale mimo wszystko - po co Wam panel do administrowania serwerem skoro mozecie to samo zrobic via SSH / konsole? :) Bo o ile jeszcze sens istnienia 'panelu dla uzytkownika koncowego' moge zrozumiec, to sensu istnienia 'panelu dla pseduo-administratorow' (oczywiscie nie mam tu na mysli Ciebie :)) juz nie.

Ale mimo wszystko - po co Wam panel do administrowania serwerem skoro mozecie to samo zrobic via SSH / konsole?

Ja bardzo lubie konsole i w kolko na niej siedze ale zobacz, czy szybciej bedzie wejsc do binda, dopisac kilka linijek w named.conf, nastepnie skopiowac jakis plik strefy, przerobic go pod nowa domene, nastepnie reload binda, nastepnie wejsc do konfiguracji apache'a i stworzyc nowa wirtualke

czy tez

wypelnic trzy pola textowe w formularzu i nacisnac guzik submit

;)

pzdr.

Ja bardzo lubie konsole i w kolko na niej siedze ale zobacz, czy szybciej bedzie wejsc do binda, dopisac kilka linijek w named.conf, nastepnie skopiowac jakis plik strefy, przerobic go pod nowa domene, nastepnie reload binda, nastepnie wejsc do konfiguracji apache'a i stworzyc nowa wirtualke

czy tez

wypelnic trzy pola textowe w formularzu i nacisnac guzik submit

:)

Hmm... Troszke zle mnie zrozumiales. Ale analogicznie, czy szybciej bedzie:

1) zalogowac sie via SSH (zakladajac, ze nie jestes stale zalogowany ;)) i odpalic skrypt(*sh) lub program (c/perl/python), ktory dopisze pare linijek w named.conf, stworzy na podstawie szablonu plik strefy dla nowej domeny, doda nowa wirtualke dla Apache i wysle HUP'a do Binda i Apache...

czy

2) zalogowac sie do panelu administracyjnego, wypelnic trzy pola tekstowe, nacisnac przycisk SUBMIT, po ktorym wasza strona lub zewnetrzny program wykona to samo co powyzej?

Aha, juz rozumiem :)

To ja osobiscie bym wolal skrypt z konsoli ale na przyklad kolega siedzacy biurko obok woli obsluge via przegladarka (bo np. grafik nie powinien zbyt czesto dostawac dostepu do roota) :) Stad nie robilem juz skryptu via konsola :) (nie czepiaj sie juz prosze, ze moglem zrobic skrypt pod konsole i zrobic pozniej mozliwosc uruchomienia go via www) ;)

pzdr.

ekhm, cgi, ekhm... ;)

CGI to zuo, nie uzywam tego (nawet apache nie dostaje odpowiedniego modulu) :)

No chyba, ze mozna jakos ustawic globalnie cos typu phpowy open_basedir na niego. Jak mozna, to mnie oswiec prosze jak (nigdy nie wczytywalem sie w dokumentacje) i polubie CGI :]

pzdr.

CGI to zuo, nie uzywam tego (nawet apache nie dostaje odpowiedniego modulu) :)

No chyba, ze mozna jakos ustawic globalnie cos typu phpowy open_basedir na niego. Jak mozna, to mnie oswiec prosze jak (nigdy nie wczytywalem sie w dokumentacje) i polubie CGI :]

suEXEC (1.3.x, 2.0.x) ;)

suEXEC (1.3.x, 2.0.x) ;)

A zrobie cos takiego w suexecu, ze:

1. user moze sobie skorzystac z jakiegos biblioteki na serwerze (np. curl), moze wyslac maila za pomoca lokalnego smtp

i

2. nie bedzie mogl wyjsc poza swoj /home/user i zrobienie czegos takiego: open(PROCESS, "ls -al /home"); albo open(PROCESS, "cat /etc/passwd"); wywali mu blad, ze nie ma uprawnien?

pzdr.

/bin/ksh ;)

Hardkorowiec ;d

Ogolnie /me toleruje tylko bash'a. ;>

1) zalogowac sie via SSH (zakladajac, ze nie jestes stale zalogowany :)) i odpalic skrypt(*sh) lub program (c/perl/python), ktory dopisze pare linijek w named.conf, stworzy na podstawie szablonu plik strefy dla nowej domeny, doda nowa wirtualke dla Apache i wysle HUP'a do Binda i Apache...

czy

2) zalogowac sie do panelu administracyjnego, wypelnic trzy pola tekstowe, nacisnac przycisk SUBMIT, po ktorym wasza strona lub zewnetrzny program wykona to samo co powyzej?

Widzicie - Bez obrazy, ale macie stare paluszki, wiec zajemuje Wam to xxx czasu (lenistwo), gdy ja robie to szybciej niz uruchamiaja Wam sie panele. ;d

PS.

Belli, od kiedy lubisz OpenBSD? ;P

IMO, dla użytkownika końcowego konsolka też jest przydatna (nie wyobrażam sobie kopiowania/przenoszenia 1000+ plików via jakiś 'file-menager' ;) )

Jezeli masz troche weny tworczej to nie stanowi to problemu. ;)

PS.

Teraz nie wiem, juz ponad 8 miesiecy nie uzywalem cPanela oraz DA.

Jedynym moim panelem jest Postfixadmin, ktorego zainstallowalem ze wzgledu na jednego znajomego, ktory ma u mnie meile.

Dziwi mnie ta wasza generalna nienawiść do panelów hostingowych.

Fakt ze administrowanie konta/serwera prosto z shell'a może być szybsze i bardzie elastyczne za pomocą skryptów.

Ale tak na przykład przeciętny Pan Kowalski, co sobie założył stronkę z oferowanymi serwisami jego małego biura lotniczego. Bardzo mała szansa ze ma on w ogóle pojecie co to jest shell.

Moze moje pytanie było źle zadane, albo nie właściwe osoby odpowiedziały na nie ;)

Moze moje pytanie było źle zadane, albo nie właściwe osoby odpowiedziały na nie ;)

To drugie :)

A jesli mialbym wybierac z gotowych paneli to chyba wybralbym DA. Plesk jest zbyt cukierkowy a cpanel jakis taki dziwny :) Nie lubie go...

pzdr.

A zrobie cos takiego w suexecu, ze:

1. user moze sobie skorzystac z jakiegos biblioteki na serwerze (np. curl), moze wyslac maila za pomoca lokalnego smtp

i

2. nie bedzie mogl wyjsc poza swoj /home/user i zrobienie czegos takiego: open(PROCESS, "ls -al /home"); albo open(PROCESS, "cat /etc/passwd"); wywali mu blad, ze nie ma uprawnien?

1) Tak - suexec(8) odpala wszystkie skrypty jako uid:gid systemowy, wiec user ma dostep do tego samego do czego ma dostep z poziomu shella,

2) Jesli ma uprawnienia do uruchamiania /bin/cat i do czytania /etc/passwd to bedzie mogl...

O ile oczywiscie to drugie mozna zablokowac korzystajac z chroot(8)'a to wtedy tez znika dostep do wszystkich bibliotek znajdujacych sie poza nim ;)

Poza tym o cgi raczej myslalem pod katem panelu administracyjnego niz czegos 'dla uzytkownika koncowego' poniewaz cgi jest wolne. Jezeli zalezy Ci na wydajnosci zerknij na fastcgi (+ mod_fastcgi). Chociaz tutaj znowu pojawiaja sie problemy cgi (dostep do wszystkiego do czego ma dostep user systemowy vs chroot(8)), a przynajmniej tak mi sie wydaje, bo nie mam doswiadczenia z *cgi na nieufnej platformie hostingowej :)

Hardkorowiec ;d

Ogolnie /me toleruje tylko bash'a. ;>

bash jest dla kobiet :)

$ whereis bash
$

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się