Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość

Program

Polecane posty

Gość

Pytanie na dziś: jak napisać program komputerowy? Nie chodzi mi o prosty program w C++ którego wynik jest wyświetlany w konsoli jak tutaj:

Chcę się dowiedzieć w jaki sposób mogę napisać program, bardziej zaawansowany. Podstawy już znam, ale chyba pod złymi hasłami szukam, ponieważ nic nie mogę na ten temat znaleźć. Konkretniej: chciałbym np. na początek napisać kalkulator, ale żeby wyglądał jak kalkulator, z możliwością wciskania klawiszy myszą (liczby, znak dodawania, odejmowania, sumy itp.) Będę wdzięczny za każdą radę.

Gość

O właśnie. Dokładnie tak. Grafika + jakiegoś różnego rodzaju nazwijmy to inputy, buttony itp.

Edit: W zasadzie Twoja podpowiedź mi wystarczyła. Podziękował :)

Edytowano przez zozol (zobacz historię edycji)

Jeśli jesteś studentem i Twoja uczelnia uczestniczy w projekcie MSDNA (teraz to się jakoś inaczej nazywa) to możesz sobie dla celów edukacyjnych pobrać Visual Studio. Za jego pomocą możesz stworzyć aplikację okienkową - dość prosto i przejrzyście się to tworzy.

Gość Kamikadze

Olej C++

Poucz się programowania obiektowego (w sensie teorii) i idź krokiem dalej ucząc się Javy. A jak chcesz już się pchać w C++ to może popatrz na tutoriale VC++ w zeszłym roku zrobiłem zdaje się jednorękiego bandytę za którego dostałem 6 z programowania ;)

edit: kolega napisał całkiem fajny kalkulator w VC++ ;) Także to jest proste, ale naprawdę trudniejsza jest Java.

Edytowano przez Kamikadze (zobacz historię edycji)

Gość Kamikadze

A w C++ nie można programować obiektowo?

Chyba nie zrozumiałeś... O obiektówce chodziło mi do Javy. Bo wiadomo w C++ nie musisz się bawić takimi klockami :) Ale w Javie to już podstawy trzeba znać żeby chociaż napis na ekran wypisać ;)

Jak chcesz po prostu stworzyć program na Windowsa z interfejsem graficznym w którym większość kodu wyklikasz a nie napiszesz to pomyśl o Delphi.

Albo C#, bardzo fajny zbliżony do javy język, który wg mnie jest nieco prostszy od C++, a nadal w pełni funkcjonalny.

Tak już dalej brnąc w motoryzacyjne aluzje.

Po co w trakcie robienia kursu prawa jazdy kat. "B" uczyć się o takim archaizmie, jak manualna skrzynia biegów.

Przecież są automatyczne, dzięki którym można skupić się na podziwianiu widoczków za oknem, a nie na technice zmiany biegów :D

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować