Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
drajvver

Przypisanie kilku IP do routera?

Polecane posty

Posiadam taki prosty router (WL-5460AP), internet dostarczam nim z anteny (WISP Mode) i rozdzielam kabelkiem po domu, na 2 kompy. Czy jest możliwość przypisania tam dwóch adresów IP, tak aby każdy z kompów miał wszystko odblokowane i był widoczny pod innymi adresami?

Oczywiście dwa publiczne adresy IP mam do dyspozycji.

Przy oryginalnym firmware będzie ci ciężko.

Ale z jakimś alternatywnym nie powinno być problemu.

Jeśli mogę zaproponowac coś to proponuję :)

Ruterki na płytach RB z softem Mikrotik, stabilne i nie zawodne.... Konfiguracja dowolna od BGP po ....*

*- co Ci tylko do głowy przyjdzie

Ruterki na płytach RB z softem Mikrotik, stabilne i nie zawodne.... Konfiguracja dowolna od BGP po ....*

MT nie nadaję się do BGP, ( chociażby z powodu wydajności, a jeszcze do niedawna były z nim problemy przy większej ilości prefixów, gdzie BGP się wysypywało ) dobre jest jedynie dla laików, którzy jednak nie powinni, przy braku swojej wiedzy, zajmować się "Bardzo Groźnym Protokołem", bo przez to wychodzą potem kwiatki podobne do tych: https://groups.googl...f498d84ac31924b

Co do konfiguracji OSPF, statycznego routingu i ogólnej zabawy z fajnym routerkiem - polecam RB450G/RB750G, chociaż nie wyskakiwałbym też z tą niezawodnością ;-)

Ale zasadniczo chodzi o zastosowanie domowe, nie chciałbym dokładać pieniędzy do tego co już mam, po prostu jakoś tak rozdzielić, bo przekierowywanie portów staje się udręką po 5-tym razie kiedy musze restartować router, żeby kolega mogl sie ze mna polaczyc w jakiejś grze ;).

^^KaMaZZ~.^ tak tylko delikatnie weszłem na BGP jednak RB + MT znam na wylot i wiem jakie są z nimi problemy. Zaproponowałem to rozwiązanie iż jest do niego Winbox wiec sobie sam poradzi z konfiguracją a na wypadek problemów poda ip i hasło no i ktoś poprzez ssh mu skonfiguruje za dobre piffo:) Pozdrawiam

PS. Ty robiłeś Sesie BGP na MT?

PS. Ty robiłeś Sesie BGP na MT?

Znajomy się w to bawił i mówił, jakie kwiatki powstawały przy pełnej tablicy BGP, ja do Bardzo Groźnego Protokołu preferuję rozwiązania nieco bardziej zaufane, czy to Birda czy Quaggę i chociażby jakiś serwerek od Supermicro z Atomem na pokładzie ;-)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować