Skocz do zawartości
xorg

Popularność PHP

Polecane posty

W roku 1997 język PHP/FI obsługiwało ok. 50 tysięcy domen internetowych. Do roku 2005 udział PHP rósł. Później uległ stabilizacji na poziomie ok. 20 milionów domen[4][15] (9% wszystkich)[16].
Te dane są prawdziwe ? Teraz spotkać witrynę bez zastosowania PHP to już cud, a tu wypisują tylko 9% ?

* Dane z wikipedii

Mogę się z nimi zgodzić. Na naszym podwórku PHP jest dominującą technologią, ale wśród zagranicznych serwisów często spotykam perl, ASP i inne rozwiązania.

Gość Kopaczka

No mi się nie wydaje, żeby to było 9% bo to jest mały procent a większość cmsów jest napisana w php.

Nawet jeżeli jakaś webowa aplikacja jest napisana w pythonie czy też perlu to php też tam występuje czasem B)

Przy asp.net też się używa php. Jest to dosyć popularny język i dziwie się czemu jest taki procent.

Pozdrawiam

Nie jest tak że ktoś sprawdził tylko jak wygląda frontend ze strony URL ? to co miało php w rozszerzeniu uznali za standard php, resztę do innych kategorii. Np forum WHT to ewidentny przykład html umieszczonych w odpowiednich folderach.

Cóż, Kopaczka - podaj źródło, z którego sądzisz, że większość systemów zarządzania treścią to PHP.

Bo rozwiązania klasy Enterprise to nie PHP, tylko trio: dot.net, ColdFusion i Java.

A w rozwiązaniach "hobbystycznych" coraz większa jest rzesza miłośników Pythona i Ruby'ego.

Gość Kopaczka

Nie posiadam takich statystyk, jeżeli jednak jesteś w ich posiadaniu to podziel się ze mną nimi B)

Może się mylę ale w sieci chyba jest mniejszość rozwiązań jak to napisałeś klasy Enterprise.

W Polsce chodź nie mam statystyk jestem niemal pewny, że php dominuje w aplikacjach webowych (stronach, forach itp).

Cóż, Kopaczka - podaj źródło, z którego sądzisz, że większość systemów zarządzania treścią to PHP.

Bo rozwiązania klasy Enterprise to nie PHP, tylko trio: dot.net, ColdFusion i Java.

A w rozwiązaniach "hobbystycznych" coraz większa jest rzesza miłośników Pythona i Ruby'ego.

Aczkolwiek nadal śmiem twierdzić iż php ma ponad połowę rynku.

Zgodzę się z Fierciem, w biznesie głównie .net, potem java. Ale czy ponad połowa? Wątpie, ale napewno sporo osób używa pehapa.

No i faktycznie RoR jest często wykorzystywane w aplikacjach webowych.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się