Skocz do zawartości
marcinspooky

Specyficzna obsługa domen w panelu vps'a

Polecane posty

Witam.

Potrzebuje Panelu, który umożliwi podpięcie domen i subdomen pod konkretny folder (bez tworzenia dodatkowych kont ftp ect.). Postaram się to wytłumaczyć na przykładzie:

domenę test1.pl podpinam np. pod folder /var/customers/webs/test/stronki/test1/

domenę testjeden.pl podpinam np. pod folder /var/customers/webs/test/stronki/test1/

subdomenę jedynka.test.pl podpinam np. pod folder /var/customers/webs/test/stronki/test1/

domenę test2.pl podpinam np. pod folder /var/customers/webs/test/stronki/test2/

subdomenę dwojka.test.pl podpinam np. pod folder /var/customers/webs/test/stronki/test2/

Obecnie używam SysCP, który ma takie możliwości, niestety projekt ma bardzo ograniczone możliwości zarządzania innymi usługami serwera i większość rzeczy trzeba ustawiać bezpośrednio z konsoli ssh. Testowałem DirectAdmin i nie znalazłem takich możliwości. Teraz instaluje Plesk 9.2 ale z opisów wynika że chyba również nie da mi takiej możliwości. Zastanawiam się nad panelem Klox VM, czy ktoś może sprawdzić czy ten panel daje taką możliwość?

Ewentualnie proszę o radę jaki panel dobrać aby miał ww. funkcje i był nieco bardziej rozbudowany niż SysCP :D

Gość N3T5kY
Zainstalowałem, ale nie mogę nawet znaleźć opcji do podpięcia domeny ;-)

Webmin > Servers > Apache Webserver

Webmin > Servers > Apache Webserver

Niestety Webmin jest dla mnie troszkę zbyt skomplikowany, Wprawdzie podpiąłem domenę ale jeśli z każdą sprawa mam mieć tyle zachodu to trzeba poszukać czegoś innego ;-)

Czy miał ktoś może styczność z Kloxo VM? Jak tam rozwiązane jest podpinanie domen pod folder na serwerze?

/etc/apache2/httpd.conf

Masz wzór ;)

<VirtualHost *:80>
   DocumentRoot "/home/cabana/www/rzucajkarpia.tk"
   ServerName rzucajkarpia.tk
   ErrorLog "/var/log/www-error_log"
   CustomLog "/var/log/www-access_log" common
       <Directory "/home/cabana/www/rzucajkarpia.tk">
               allow from all
               AllowOverride All
       </Directory>
</VirtualHost>