Skocz do zawartości
dan

Jak to jest z VPS i DirectAdmin - instalacja i użytkowanie?

Polecane posty

Witam,

mam wykupione konto resellera i trzymam tam trochę serwisów. Wychodzi jednak na to, że potrzebne mi coś niezależnego stąd pomyślałem o przejściu na VPS. I tu pojawia się pytanie:

jeżeli mam czystego VPS i wykupie licencje na DirectAdmina to kwestie instalacji mam załatwiona? W sensie postawienie poczty, php, mysql, apacha?

Potrafię skonfigurować mysql oraz php - nie mam doświadczenia z apachem i pocztą -czy instalacja DA mi to załatwi? Jak z kwestiami bezpieczeństwa?

Wiadomo ze najlepiej by było managedVPS ale jak wiadomo - budżet.

Podsumowując:

1. czy kupno licencji DA i instalacja zapewni bezpieczny serwer do użytku?

2. jeśli nie to co jest potrzebne? Wykupienie jednorazowe konfiguracji tegowoz? Jeśli tak to za ile i kogo polecacie?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za wskazówki

Podsumowując:

1. czy kupno licencji DA i instalacja zapewni bezpieczny serwer do użytku?

2. jeśli nie to co jest potrzebne? Wykupienie jednorazowe konfiguracji tegowoz? Jeśli tak to za ile i kogo polecacie?

ad1 jeżeli nie będziesz wpuszczać byle kogo to można uznać że tak

ad2 proponuję zamówić choćby jednorazowy config bo z DA np. nie dostaniesz firewalla antyspam leży antywira też nie ma, no i konfig php/apache/poczta też wymaga uwagi administratora - mały lifting się zawsze przyda.

jeżeli mam czystego VPS i wykupie licencje na DirectAdmina to kwestie instalacji mam załatwiona? W sensie postawienie poczty, php, mysql, apacha?

Jeśli chodzi o php, mysql apache, poczte itp to musisz sobie je ręcznie zainstalowac i skonfigurowac  :P DA to tylko panel do obsługi, a nie instalator ze wszystkim, co trzeba miec na serverze, który dodatkowo sam skonfiguruje te ustawienia  :P

Jeśli chodzi o php, mysql apache, poczte itp to musisz sobie je ręcznie zainstalowac i skonfigurowac  :P

O ile co do konfiguracji się zgodzę, że wymaga mnóstwa drobnych poprawek, o tyle co do instalacji, to chyba instalator DA chce w miarę czysty system i sobie sam wszystko zasysa i kompiluje...

O ile co do konfiguracji się zgodzę, że wymaga mnóstwa drobnych poprawek, o tyle co do instalacji, to chyba instalator DA chce w miarę czysty system i sobie sam wszystko zasysa i kompiluje...

Hmm... Dobre pytanie. Nie jestem na 100% pewny, ale raczej sobie tego nie pobiera. Ostatnio instalowałem na debianie ISPConfig i trzeba było miec wszystko zainstalowane i skonfigurowane ręcznie  :P

Hmm... Dobre pytanie. Nie jestem na 100% pewny, ale raczej sobie tego nie pobiera. Ostatnio instalowałem na debianie ISPConfig i trzeba było miec wszystko zainstalowane i skonfigurowane ręcznie :P

Pobiera !

ISPConfig nie ale np. już ISPCP OMEGA już tak tylko w odróżnieniu od DA z paczek a nie ze żródeł :P

Nie jestem na 100% pewny

To jeśli nie jesteś na 100% pewny, to nie pisz bzdur. Przynajmniej odnośnie DA.

Zarówno DA, jak i Cpanel preferują instalację na czystym systemie.

Update poszczególnych daemonów i DA także można wykonać poprzez sam panel.

Co do Pleska i Ensima się nie wypowiadam - jeszcze nie miałem okazji się tym bawić.

Ale czysta instalacja to jedna rzecz, a doprowadzenie jej do używalności to druga :)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Podsumowując:

Kupuje rootVPS. Kupuję licencję DirectAdmin.

Na czystym systemie instaluje DA i mogę działać.

Potrzebuję dołożyć - bo z tego co zrozumiałem z wypowiedzi nie ma po instalacji DA - firewall, antywir, antyspam.

Cos jeszcze potrzebuje do "standardowego" bezpiecznego uzytkowania?

Czy te dodatki (firewall,antywir,antyspam) to jakies lopatologiczne dodatki do DA czy wymagaja glebszego grzebania w konfiguracji? Z konfiguracją i tuningiem mysql sobie radzę - ten sam poziom trudności czy ciężej?

Ile ew. kosztuje taka konfiguracja? Gdzie znaleźć "konfiguranta"? ;-)

Pozdrawiam i dziękuję za wskazówki

stawiam że "konfiguratorzy" sami do ciebie juz napisali :) ja mam paru godnych polecenia :) i z usług jednego szczególnie korzystam :)

A jak to jest jak wykupie licencje DA na vpsa lifetime i będzie chciał się przenieść na innego VPSA albo dedyka?

A jak to jest jak wykupie licencje DA na vpsa lifetime i będzie chciał się przenieść na innego VPSA albo dedyka?

Piszesz do firmy, gdzie kupiles licencje o zmianę IP/systemu, instalujesz na nowym serwerze i ew. przenosisz dane.

(zalezy jeszcze, jakiego typu jest licencja)

Piszesz do firmy, gdzie kupiles licencje o zmianę IP/systemu, instalujesz na nowym serwerze i ew. przenosisz dane.

(zalezy jeszcze, jakiego typu jest licencja)

Firmy oferują obecnie w niższych cenach DA albo cPanel, ale z zaznaczeniem, że tylko na VPS'a u nich... Zazwyczaj wiele ludzi kupuje tą opcję, nawet nie wiedząc o tym, że później nie mogą przenieśc panelu na serwer u innej firmy...Ja sądzę, że lepiej zapłacic więcej i kupic licencję bez takiego ograniczenia, bo wiadome jest, że często wybrany server może sprawowac się niezadowalająco i klient będzie chciał zmienic firmę hostingową  :)

Jeśli chodzi o php, mysql apache, poczte itp to musisz sobie je ręcznie zainstalowac i skonfigurowac ;) DA to tylko panel do obsługi, a nie instalator ze wszystkim, co trzeba miec na serverze, który dodatkowo sam skonfiguruje te ustawienia :)

no niewiem, pisalem do goscia i sie pytalem to powiedzial ze odrazu zainstaluje:

Directadmina a w nim:

-zabezpieczenia

-ftp

-phpmyadmin

-Mod_rewrite

-zadania Cron

-obsluga .htaccess

-poczta

-zend

-ioncube

-konfiguracja php.ini

myle sie?

pzdr

Jeżeli ktoś odpowiada w taki sposób to... na starcie bym sobie go darował :)

Dobra ... niby nie powinienem tego pisać jaki administrator.... ale tak prawda ;)

@Poniżej/Kisiek

Oj 90% :-))

Sama instalacja DA to pryszcz i nawet idiota sobie z tym poradzi. Jednak sama instalacja DA to nie wszystko - jeżeli chcemy szybko/sprawnie/stabilnie i możliwie bezpiecznie działający system.

Tylko że direct admin ma już w sobie 70 % rzeczy które wymieniłeś ;)

Przeciez jest patent ze DA mozna miec za free ale tylko na RPS i dedykowanych ;) nie mowie tu o nulled bo nie ma :)

Co do Pleska...

Ale czysta instalacja to jedna rzecz, a doprowadzenie jej do używalności to druga :)

instaluje tez ;)

Przeciez jest patent ze DA mozna miec za free ale tylko na RPS i dedykowanych ;) nie mowie tu o nulled bo nie ma :)

W jaki sposob ??

W jaki sposob ??

nie bede pisał otwarcie ale kto bystry niech pomysli jak moze byc odliczany czas do konca licencji ;) a odpowiedz sama sie nasunie

Gość patrys
Przeciez jest patent ze DA mozna miec za free ale tylko na RPS i dedykowanych

ale błysnąłeś... jak spadająca gwiazda ;)

Proszę skończyć z głupotami zanim co napiszecie 3* google + 3* ruszenie mózgownicą.

ale błysnąłeś... jak spadająca gwiazda ;)

Proszę skończyć z głupotami zanim co napiszecie 3* google + 3* ruszenie mózgownicą.

ja nie mam na mysli licencji trial

ja nie mam na mysli licencji trial

I czym się tu chwalić ?

Wszyscy się czepiają na WHT że sprzedawane są internale poza DC a toleruje się takie posty ?

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się