zxcv 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 Witam Jak ustawić automatyczny reboot vps'a o określonej przeze mnie godzinie? Chciałbym, aby było to zautomatyzowane, codziennie np o północy. Mam dostęp do root'a, system to Debian 3.1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
foo 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 Jaki system wirtualizacji tam masz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Buszmen 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 cron Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
foo 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 Nie wiem czy w cronie zrebootuje vps'a - pod virtuozzo na 99% nie da rady. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 Nie wiem jak to komercyjne Virtuozzo, ale wersja OS ( vide: OpenVirtuozzo aka OpenVZ ) obsługuje bez najmniejszego problemu sygnał killall i powstań czyli reboot, tyle że dzieje się to z 1 minutowym opóźnieniem w stosunku do czasu w jakim zatrzymano ostatnią usługę... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
foo 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 Pytanie czy wstanie po czyms takim poprawnie;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Buszmen 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 Pytanie czy wstanie po czyms takim poprawnie;) Raczej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 Pytanie czy wstanie po czyms takim poprawnie;) Buszmen ma rację... powinien. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 VPS na OpenVZ podnosi się bez problemów po komendzie reboot (Debian + OpenVZ patch na kernelu 2.6.18.x). Można też to załatwić z poziomu (nad)roota via vzctl. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 Można też to załatwić z poziomu (nad)roota via vzctl. tia, vzctl restart ID.VPSa, ale do tego to zxcv może nie mieć dostępu... swoją drogą - po co Ci restart co 24h? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Buszmen 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 swoją drogą - po co Ci restart co 24h? Pewnie kupił VPSa w jakimś webperoni czy server4you. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zxcv 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 moje skrypty mocno dają popalić temu serwerkowi i resecik mu pomaga. 24h podałem dla przykładu. Może to być raz w tygodniu. Da się to jakoś załatwić mając dostęp do roota? Dodatkowo mam dostęp do Confixx. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Kwiecień 7, 2007 crontab -e z konsoli i dodaj coś w rodzaju: 00 22 * * * root /sbin/reboot (reboot o 22 codziennie) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zxcv 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2007 dzięki patryk wacek o jaki skrypt Ci chodzi ? :| Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zxcv 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2007 po 1 to chyba nie temat o licencjach, po 2 to nie moje i kiedys z zyczliwosci umiescilem link w sygnaturze, a po 3 co Cię to obchodzi? Wracając do tematu: 00 22 * * * root /sbin/reboot Dobrze rozumiem te pola? 1: minuty 2: godziny 3: dni miesiąca 4: miesiąc 5: dni tygodnia tak ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2007 Jak chcecie sobie dywagować to via PW. Dobrze rozumiem te pola? Tak. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaMtAr0 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2007 a nie łatwiej sleep 86400 && reboot ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 9, 2007 a nie łatwiej sleep 86400 && reboot ;-) Nie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach