djmostek 51 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2007 Witam! Mam problem ze skonfigurowaniem RAID'a na serwerze IBM NETFINITY 5000. Otóż, mam 4 dyski SCSI + 1 wolny slot. Mój najukochańszy w świecie RAID widzi tylko 3 dyski (4 na 100% sprawny). Kiedy jeden z dysków kłade w slot 4: nie pracuje. kiedy znowu go przeloże w slot np.2 : działa. Jest to wina złej konfiguracji RAIDA. Ktoś powie: "skonfiguruj se i nie zasmiecaj forum". Tak, ale wlasnie o tą konfiguracje chodzi. Kiedy biorę tam w biosowej konfiguracji RAIDA "Restore to Factory Defaults" mój szanowny raid nie widzi w ogóle dysków. A gdy biorę "Copy the configuration from drivers to the controller" , widzi tylko 3 sztuki z 4ech. Jak to skonfigurować !? Help plz... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jendrasik 0 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2007 co oznacza nie widzi? Chodzi Ci że masz pojemność dysków 3 x dysk , czy w jakims programie configuracyjnym RAIDu nie wyswietala sie informacja o 4 dysku ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
djmostek 51 Zgłoś post Napisano Luty 25, 2007 w jakims programie configuracyjnym RAIDu nie wyswietala sie informacja o 4 dysku - tak o to dokładnie mi chodzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Majkel. 5 Zgłoś post Napisano Luty 25, 2007 po pierwsze to nie ten dział?? co maja serwery gier do problemu z dyskami? po drugie czy na pewno każdy slot jest sprawny? bo skoro nie widzi go na 4-ce, a działa ten sam dysk an 2-ce to znaczy ze coś jest nie tak? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
djmostek 51 Zgłoś post Napisano Luty 25, 2007 Wiem, ze nie ten dział, SORRY. Slot musi byc sprawny bo dysk pracuje, ale zle jest skonfigurowany raid, i pytam sie jak go skonfigurowac zeby zobaczyl wszystkie! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil01 0 Zgłoś post Napisano Luty 25, 2007 Przyłanczam się do tematu żeby nie zakładac następnego, czy ktoś zna jakiś poradnik dzięki któremu można zrobić raid programowy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tripix 0 Zgłoś post Napisano Luty 25, 2007 Przyłanczam się do tematu żeby nie zakładac następnego, czy ktoś zna jakiś poradnik dzięki któremu można zrobić raid programowy? Tutaj jest opis: http://slackware.asmonet.net/index.php?dzi...tykuly&p=10 nie sprawdzałem, ale powinno być ok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
djmostek 51 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2007 Witam! Nie chciałem nowego tematu zakładać, więc opisze mój problem w tym. Kupiłem sobie serwer IBM Netfiniti 5000. Pierwsze uruchomienie - raid widzi 3hdd z 4hdd. Starałem się to zmienić w jakiś biosowych ustawieniach, jednakze nic nie dalo. Mówie sobie: no dobra sformatuje te 3 dyski i bedzie git, 4 mi nie potrzebny. Po formacie RAID nie widział już ani jednego dysku. Jak to skonfigurować, jakie Wam zdjęcia dać, które mogłyby okazać się pomocne przy diagnozie? Proszę o pomoc... Załączam zdjęcia: a) Tuż po starcie serwera b) Po naciśnięci CTRL+I c) View Controller Status d) View Configuration e) Advanced Functions f) Configure BIOS Settings g) View Controller and PCI Information Kontroler RAID : IBM SERVERAID PCI PN 01K7352 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gb 12 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2007 Kupiłem sobie serwer IBM Netfiniti 5000. Zadzwon do wsparcia technicznego IBM'a lub do sprzedawcy u ktorego kupiles oni na pewno pomoga. g. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
djmostek 51 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2007 Na sprzedawca allegro nie pomoże, IBM nie prowadzi supportu dla tak starych rzeczy, a ja prosze o kogoś bardziej kompetentnego o odpowiedź. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
djmostek 51 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2007 No dobra, ma ktoś może sterowniki do Kontrolera RAID : IBM SERVERAID PCI PN 01K7352. Szukałem w necie, ale nie mogłem znaleźć, pomoże ktoś? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach