Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
hyhyhy

Zabawy ekstremalne

Polecane posty

@moron, nie bądź takim aniołkiem :P Pozatym procek wytrzyma ~8 h bez wentylacji :) i do takich usług raczej powinno być wykupione SLA... Pozdr.

Pozatym procek wytrzyma ~8 h bez wentylacji :D
Masz na mysli jakies konkretne modele (vide ULV) czy mowisz ogolnie? Bo jesli ogolnie to pozwole sie z Toba po raz kolejny dzisiaj nie zgodzic ;)

Szczerze, to tak na oko 'chlapnąłem' ;-) Widziałem niedawno procek, to byl p4 3.7, wytrzymał ok dwóch dni bez wentylacji ;)

Widziałem niedawno procek, to byl p4 3.7, wytrzymał ok dwóch dni bez wentylacji :D
Chyba z wodnym chlodzeniem ;)

Powiem Ci, ze doslownie pare dni temu jakims cudem zablokowal mi sie wentylator i P4 2.8 wytrzymal moze z 5-10 minut zanim system awaryjnie sie wylaczyl z powodu przegrzania procesora. A z tego co sie orientuje P4 z czestotliwoscia o jakiej wspomniales jest dostepny tylko w serii Extreme Edition, czyli bardziej pradozernej niz zwykle P4.

@p czy ten pentium był na jądrze prescotta? Bo kiedyś sprawdzałem jak się zachowa p4 2.6ghz northwood bez wiatraczka i źle nie było. Pracowałem na nim 30-40 minut i nic niezwykłego sie nei działo.

Celerony 3.0 na LGA775 w rackach nie wytrzymują nawet 20 minut bez aktywnego chłodzenia - temperatura rośnie do jakiś 60C, a czujki robią shutdown ;).

Dyskusja interesująca... "ile wytrzyma procek bez wentylatorka" ;/

Przecież to u każdego wygląda inaczej. W moim pececie w ogóle mam wyłączony wiatrak na procku, tylko jest zamontowany "większy" radiatorek i procek jest dosłownie tylko ciepły, a komp chodzi 24h/dobę ;)

PS. wcale się nie dziwie, że serwerydedykowane postanowiło wymienić wiatraczek od ręki, a nie czekać w najgorszym wypadku na uszkodzenie maszyny.

Pozdrawiam;

Szczepanik Adrian

Gość

Myślałem, ze tu chodzi o innego rodzaju jackass... bo mam propozycję: kupić hosting w jakiejś 'profesionalnej' firmie za 10zł rocznie (albo taniej! hehe).. a potem postawić tam webhostingtalk.pl i przekierować domenę ;)

@p czy ten pentium był na jądrze prescotta? Bo kiedyś sprawdzałem jak się zachowa p4 2.6ghz northwood bez wiatraczka i źle nie było. Pracowałem na nim 30-40 minut i nic niezwykłego sie nei działo.
Nie, Northwood (ale juz ten z HT).

Gość adamszendzielorz
Wszędzie możesz wmontować wodne chłodzenie...

Do serwerow 1U bedzie chyba ciezko - za malo miejsca ;)

Jak zwykle polecam PIII - w Proliantach maja tylko male radiatorki i jeden duzy wspolny wentylator ktory dmucha na dwa procki + pamieci. Podejrzewam ze chodzilyby bez wiekszego problemu przy padzie wentylatora - sa zimne :)

pozdr.

Bardzo dobre jeśli chodzi o wydzielane ciepło i co za tym idzie pobór prądu są procesory VIA C3 (i zapewne też następca C7). Chodzą sobie bez problemów z samym radiatorem od jakiś 5 lat, ale niestety do postawienia czegoś poza DNSem czy serwera proxy nie za bardzo się nadają.. - wydajność 1 GHz VIA C3 stoi na poziomie PII 450 MHz ;)

Chodzą sobie bez problemów z samym radiatorem od jakiś 5 lat, ale niestety do postawienia czegoś poza DNSem czy serwera proxy nie za bardzo się nadają.. - wydajność 1 GHz VIA C3 stoi na poziomie PII 450 MHz :)
Bluznisz! C3 Nehemiah i C7 sa doskonalymi procesorami do zastosowan kryptograficznych dzieki wbudowanym instrukcjom: RNG, AES, AES-CTR, SHA1, SHA256 i RSA ;)

O wydajnosci C3 w takich zastosowaniach mozna poczytac tutaj.

Oczywiście, PadLock Engine to wielki plus, który rano z rozbiegu pominąłem ;). Ale to niestety niezbyt często wykorzystywana zaleta tych procków (wykorzystywanych niestety głównie w pseudo multimedialnych pctach), no i dotyczy tylko tych nowszych C3, te oparte na jądrze Ezra nie mają tego "bajeru" a ja niestety takie mam na stanie :-).

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować