Skocz do zawartości

Polecane posty

Witam, 

nie wiem czy pisze w dobrym dziale, jeśli nie to proszę o przeniesienie. 
Mianowicie od wczoraj jestem posiadaczem R88K4 - Dell EMC PowerEdge T440 tower - Xeon Silver 4208 2.1 GHz - 16 GB - SSD 480 GB, jednak mam problem z instalacja systemu CentOS 7 jako, ze instalator nie widzi dysku a jedynie pendrive’a na którym mam wypalony system. Po update’cie sterowników nic się nie zmieniło i sprawdziłem głębiej BIOS’a po czym okazało się, ze nie widzi on mojego dysku. Na kieszeni dysku swieci się dioda wiec raczej powinno być wszystko ok, tym bardziej, ze to w 100% nowy fabryczny sprzęt. Czy ktoś mógłby mi poradzić co mógłbym zrobić? Z góry serdecznie dziękuje za każda sugestie! 

Pozdrawiam, 
Kamil

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, nospa napisał:

Jak jest podłączony dysk? Bezpośrednio, przez RAID etc?

Tak, aczkolwiek teraz gdy podlaczylem dysk do kompa nie pokazuje go w 'Mój komputer' a kiedy wszedlem w zarzadzanie dyskami ukazalo mi sie takie okienko (zalacznik). Wczesniej tez gdzies zobaczylem, ze dysk nie jest sformatowany. Wiec wychodzi na to, ze dysk jest OK tylko musze go zinicjalizowac jako GPT. Zrobie to i sprawdze czy teraz serwer bedzie go widzial :)

 

Screenshot 2021-09-08 172743.png

 

______ 

UPDATE:

Ok, wiec w BIOS'ie widze juz dysk ale w instalatorze CentOS 7 wciaz nie.

 

Moze to wciaz kwestia sterowników? Dodam, ze aktualna wersja mojego BIOS'u to 2.11.2.

Które z tych sterowników Waszym zdaniem powinienem zainstalowac?

https://www.dell.com/support/home/en-uk/product-support/product/poweredge-t440/drivers

 

Moge tez dolaczyc zdjecia pelnych ustawien dysku z BIOS'u.

Edytowano przez kamildee
Update (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wejdź w jakiś LiveCD typu Ubuntu, wbij w terminalu polecenia fdisk -l oraz lsblk i daj tu wynik.

Dodatkowo nie ustawiaj partycji w Windows, pls. Dysk powinien być całkowicie czysty a Windows jeszcze namiesza swoimi ustawieniami.

Edytowano przez atmosfera (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, atmosfera napisał:

Wejdź w jakiś LiveCD typu Ubuntu, wbij w terminalu polecenia fdisk -l oraz lsblk i daj tu wynik.

 

To już ogarnalem, system postawiony. Teraz kwestia konfiguracji publicznego IP, DNS itd… Zechciałbyś może pomoc to ogarnąć? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, kamildee napisał:

To już ogarnalem, system postawiony. Teraz kwestia konfiguracji publicznego IP, DNS itd… Zechciałbyś może pomoc to ogarnąć? 

Zgłoś się na PW. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×