fuqet 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2016 Witam. Posiadam serwer VPS w scaleway, mam podstawowy dysk 50gb (vda) plus jeden 150gb (vdb). Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on none 3.9G 0 3.9G 0% /dev tmpfs 798M 22M 777M 3% /run /dev/vda 46G 3.3G 41G 8% / tmpfs 3.9G 0 3.9G 0% /dev/shm tmpfs 5.0M 0 5.0M 0% /run/lock tmpfs 3.9G 0 3.9G 0% /sys/fs/cgroup /dev/vdb 138G 60M 131G 1% /mnt/data Czy jest mozliwosc, aby oba dyski dzialaly jako jeden i mial partycje / jako jedna 200GB? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suspect121 53 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2016 (edytowany) Jeżeli to KVM to po prostu zrób RAID 0 z tym, że licz się z większym ryzykiem utraty danych jeżeli vda i vdb jest na dwóch oddzielnych dyskach fizycznych. Edit: Mój błąd, do RAID 0 potrzebujesz dwóch dysków o tym samym rozmiarze inaczej będzie utrata przestrzeni. Edytowano Listopad 11, 2016 przez Suspect121 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2016 Suspect, zawsze można złożyć mdraida "linear" Fuqet, po co takie kombinacje? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fuqet 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2016 Na serwerze jest zainstalowany panel VestaCP. Chciałbym móc użyć całą przestrzeń na moje konta WWW, nie tylko 50GB. Jak się domyślam, konta są zakładane na partycji, która ma 50gb. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2016 To zamontuj po prostu /dev/vdb w /home ? Pamiętaj, żeby uprzednio przenieść dane. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
fuqet 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2016 Dzięki Bartosz, nie pomyślałem o tym. Mam tylko pytanie, czy jeżeli dodam kolejny dysk to bede mógł go zamontować w /home? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rolej 58 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2016 Jeżeli to będzie takiej samej wielkości (150GB) to zepnij go w RAID 0. Tylko pamiętaj o czym pisał @Suspect. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Listopad 15, 2016 Co Wy z tymi RAIDami? Jak szybko zmigruje dane na RAID0 (na RAID1 to możliwe)? Fuqet, jak nie możesz zwiększać rozmiaru tego dysku, a jedynie dodawać kolejne, to zainteresuj się mhddfs. Rozwiązanie o tyle dobre, że w przypadku awarii tracisz dane z jedynie wadliwego dysku. Chyba w miarę łatwo się dodaje kolejne dyski. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2016 Dziwne, że nikt nie powiedział, żeby zrobić LVM... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2016 Można LVM i dodawać urządzenia do VG, ale co się stanie w przypadku padu jednego z dysków? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Listopad 16, 2016 No z założenia w VPS się o to nie martwisz, bo dysk nie jest dyskiem tylko jakąś macierzą itp , a jak padnie jeden to możliwe że padnie i reszta, bo pewnie są na tej samej macierzy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach