Skocz do zawartości
mrknow

VPS ruch 50 TB / m-c

Polecane posty

Te kilka VPSów, spięte oczywiście skryptami i nic więcej nie kombinuj. Może i to wygląda nieprofesjonalnie, ale jest najtańsze i w przypadku kilku(nastu) VPS dość bezpieczne jeżeli chodzi o dostępność. Do tego 1-2 VPSy mogłyby służyć za load-balancery, które odbijają klientów jakimś 301/302 na pozostałe VPSy i za 150-200zł masz "infrastrukturę", która spełni Twoje wymagania. Kupowanie pojedynczego serwera nie wyjdzie ani taniej, ani lepiej w tej sytuacji.

Tydzień za późno, ale temat mnie wcześniej ominął.

Jak pisze @Misiek08, jeśli chcemy mieć nad tym rzeczywistą kontrolę czyli nie używać GitHuba, SF czy Google Drive to najtaniej wyjdzie zakup najmniejszych VPSów, najlepiej z OVH (bo nie wiem czy jakaś inna firma ma transfery na poziomie 5-10 TB / mc przy 100 mbps) i zrobić własny load-balancing. Takie 10 VPSów wyjdzie w okolicach ~200 zł, a zapewni w teorii ok. 500-600 mbps co najmniej, i 50 TB na miesiąc + po przekroczeniu wszystko nie runie, a zostanie na 10 mbps / VPS.

P2P nie zawsze jest rozwiązaniem, wszystko zależy od potrzeb. Ja też uważam, że łatwiej to wrzucić na jakieś GD/GitHuba/SF i dodać logike, która będzie ciągnąć stamtąd, ale jednocześnie jestem w stanie sobie wyobrazić zastosowanie, w którym musimy mieć pełną kontrolę nad tym co się dzieje, chociażby w przypadku gdy chcemy mieć pewność, że nikt oprócz konkretnych maszyn nie będzie w stanie tych plików pobrać, implementując jakieś extra security.

p2p to jest najgorszy pomysł i nikt mnie nigdy nie przekona, że jest inaczej. Nie wyobrażam sobie, żeby klienci oprogramowania musieli być zależni od dostępności peerów. Argument: postaw kilka serwerów, p2p rozpropaguje dane. No to fajnie, ale P2P wymaga otwartych portów (przynajmniej aktywnego UPnP), UDP i innych kwiatków. Jak widzę napis "oprogramowanie" to znaczy, że jest to poważniejsza sprawa i mogą tego używać ludzie w korporacjach, gdzie ruch P2P jest odbijany jeszcze przed budynkiem firmy. Pomijam kwestie jak dostęp do trackera, wszelkiej maści ataki na protokół (Torrent Poisoning jeżeli dobrze pamiętam), implementacja tego w aplikacji (HTTP jest dostępne w większości języków używanych do tworzenia używanego oprogramowania), tłumaczenie serwerowni, że te torrenty są legalne itd. Same kłopoty.

Kilka VPS, lub duży serwer z łączem 1Gbps (np. Hetzner) i wszystko gotowe. Nawet można się pokusić o dosłownie 2-3 VPS i odpalanie np. w DigitalOcean instancji przez API jak ruch wzrasta. Jest teraz 8 serwerów, dokupienie 4 to dobry pomysł, bo koszta nadal mniejsze niż dedyk z prawdziwym 1Gbps, a OVH jak na razie dostarcza łącze do VPSów bez problemów.

+1 dla P2P :)

Tam gdzie ktoś nie będzie mógł skorzystać z sieci Torrent, to mieć w zapasie 2-3 VPSy i po HTTPSie ciągnąć.

Ciekawe ile $$ musieliby by wyłożyć na łącza producenci takich gier jak Metin czy WoT (innych przykładów nie znam), w momencie wydania aktualizacji i "strzału".

• Upvote 1

+1 dla P2P :)

Tam gdzie ktoś nie będzie mógł skorzystać z sieci Torrent, to mieć w zapasie 2-3 VPSy i po HTTPSie ciągnąć.

Ciekawe ile $$ musieliby by wyłożyć na łącza producenci takich gier jak Metin czy WoT (innych przykładów nie znam), w momencie wydania aktualizacji i "strzału".

Mniej jak zyski ,które są jak kropla w morzu ;)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się