Skocz do zawartości
Desavil

DirectAdmin - httpd-mpm per user/vhost

Polecane posty

Witam, czy znacie jakąś możliwość na ustalanie indywidualnych limitów mpm dla każdego użytkownika/vhosta w DirectAdmin z osobna? Nie chcę mieć sytuacji, że jeden użytkownik (ruch na jego serwis) zablokuje całe httpd.

Dokładnie chodzi o:

<IfModule mpm_prefork_module>
    StartServers          5
    MinSpareServers       5
    MaxSpareServers      10
    ServerLimit         2000
    MaxRequestWorkers   2000
    MaxConnectionsPerChild   10000
</IfModule>

Pozdrawiam!

Testowałem swego czasu wiele modułów mających za zadanie limitowanie połączeń do konkretnego vhosta i doszedłem do wniosku, że sam apache sobie z tym nie radzi. Tzn. trafiłem na działające, spełniające swoje zadanie moduły typu cband, ale z jakiegoś powodu jak już moduł zablokuje dostęp, to do czasu restartu apache, vhost będzie zablokowany... Obawiam się więc, że na poziomie apache nie da się tego zrobić, ale gdybym był w błędzie, to byłoby dobrze ;)

Edytowano przez is_wm (zobacz historię edycji)

Testowałem swego czasu wiele modułów mających za zadanie limitowanie połączeń do konkretnego vhosta i doszedłem do wniosku, że sam apache sobie z tym nie radzi. Tzn. trafiłem na działające, spełniające swoje zadanie moduły typu cband, ale z jakiegoś powodu jak już moduł zablokuje dostęp, to do czasu restartu apache, vhost będzie zablokowany... Obawiam się więc, że na poziomie apache nie da się tego zrobić, ale gdybym był w błędzie, to byłoby dobrze ;)

Możesz zdradzić jakiego więc użyłeś "obejścia" tego problemu? :)

> Nie chcę mieć sytuacji, że jeden użytkownik (ruch na jego serwis) zablokuje całe httpd. To może Cloudlinux, ma też limity procesów per-vhost.

Cloudlinux pewnie kiedyś będzie, na razie nie.

Cloudlinux dobrze sobie z tym radzi. Ale od 2 miesięcy, zgłosiłem im 4 bugi. Faktem jest, że szybko je naprawili.

Gość Kamikadze

Cloudlinux dobrze sobie z tym radzi. Ale od 2 miesięcy, zgłosiłem im 4 bugi. Faktem jest, że szybko je naprawili.

Nawet w nocy potrafią reagować w kilka minut.

Niektóre firmy powinny się uczyć supportu od nich :)

Również się poddałem w tym zakresie i wrzuciłem cloudlinuxa.

Warto również ze względu na np cagefs

Support L2 reaguje faktycznie szybko w trakcie naszego dnia i naszej nocy (w Polsce).

L3 natomiast tylko w dni robocze, w ich godzinach pracy.

Nawet w nocy potrafią reagować w kilka minut.

Niektóre firmy powinny się uczyć supportu od nich :)

nie wydaje mnie się

My czekaliśmy z przepinką licencji (szczególów nie znam ale straciliśmy dostęp do całego repozytorium cloudlinuxa bo "licencja expired") z 2 dni :D

Skoro bezpośrednio Apache średnio sobie z tym radzi, to może jakiś Varnish przed Apache i ustawienie limitów na nim?

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się