Skocz do zawartości
PanDoktor

System płatności

Polecane posty

Witam,

Mam pytanie otóż jak wygląda, że strony prawnej stworzenie systemu szybkiej płatności tzn:

Tworze stronę która oferuje klientowi opłatę za jakieś zamówienie itp w sklepie, na stronie badź forum mój potencjalny system a będzie on działał na wzór:

Klient Y kupuje jakąś rzecz, ale zeby nie czekać do momentu kiedy pieniądze firmie/serwisowi trafią na konto. Korzysta potencjalnie z mojej strony i płatność jest natychmiastowo drugi wariant natomiast umożliwia mu stworzenia sobie "skarbonki" która gromadzi jego "wirtualną gotówkę" (którą wcześniej wpłacił na konto) i wten sposób opłaca jakąś usługę.

Czy jakaś instytucja sprawdza poprawność stworzenia takiego serwisu i trzecie pytanie czy będąc firmą jednoosobową uprawnia go do stworzenia czegoś takiego?

Pozdrawiam

Zazwyczaj sprawdza to firma, w której chcesz korzystać z takiej usługi jak płatności online.

Może, źle sformułowałem pytanie ale chodzi mi o stworzenie właśnie serwisu na wzór: transferuj.pl, platnosci-online.

Po pierwsze działalność i raczej z naciskiem na spółka + poważny kapitał. Do tego dołóż sobie umowy z bankami i powiązanie operacji w oparciu o API. To wszystko nadzorowane przez kancelarie prawną i kolejną ilość gotówki.

Operowanie pieniędzmi klientów niestety musi być poparte również bezpieczeństwem o nie.jak by to było takie proste a przede wszystkim tanie to takich instytucji online by było jak grzybów po deszczu podobnie jak z bankami. Nie jestem w temacie mocno i może ktoś bardziej to tobie rozpisze ale tego typu forma instytucji/firmy chyba musi być zatwierdzona z ramienia jakiejś komórki państwowej co grzebie w finansach.

Edytowano przez SiXwishlist (zobacz historię edycji)

@Tomek

Za to (z tego co się doczytałem) odpowiada Komisja Nadzoru Finansów i jeżeli dobrze doczytałem to reguluje to ustawa z dnia 19/08/2011 (sygn.: Dz.U. Nr 199, poz. 1175 ze zm.).

@Topic

Nie wiem, czy to się przyda, aczkolwiek KNF coś naskrobał na ten temat. Lukałeś w to: https://www.knf.gov.pl/Images/Elektroniczne%20metody%20platnosci_tcm75-36397.pdf ?

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się