Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie

Ostatnio zobaczyłem bardzo dobrą cenowo ofertę z Aruba Cloud. Za podstawowy układ tylko 4 PLN na mies. Ktoś testował może to rozwiązanie? Polecacie?

463 odpowiedzi na to pytanie

Polecane posty

• 0

Działa bardzo dobrze. Mamy w tej lokalizacji tylko dwa. Jeden przerabia spora ilość poczty a drugi działa jako dns. Na obecna chwilę bez zarzutu.

Lepiej niż de?

• 0

Kupiłem na próbę - ping jak w de ale całość śmiga szybciej. Przynajmniej takie mam wrażenie.

P.S. Dużo masz VMek u nich? Co po nich lata?

CZ

a# speedtest
Retrieving speedtest.net configuration...
Retrieving speedtest.net server list...
Testing from AlphaNet Spolka z o.o. (xxx)...
Selecting best server based on latency...
Hosted by Tische Gaming Community (Ceske Budejovice) [25.75 km]: 8.303 ms
Testing download speed........................................
Download: 90.95 Mbits/s
Testing upload speed..................................................
Upload: 89.96 Mbits/s
root@cz:/home/j.szmanda# ^C
root@cz:/home/j.szmanda# iperf -c iperf.ovh.net
------------------------------------------------------------
Client connecting to iperf.ovh.net, TCP port 5001
TCP window size: 85.0 KByte (default)
[ 3] local xxxport 54625 connected with 188.165.12.136 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.0 sec 606 MBytes 508 Mbits/sec
DE
~# speedtest
Testing from Aruba.it (xxx)...
Hosted by Tele2 (Frankfurt) [0.00 km]: 9.244 ms
Download: 845.82 Mbits/s
Upload: 435.65 Mbits/s
root@OpenWRT:~# ^C
root@OpenWRT:~# iperf -c iperf.ovh.net
Client connecting to iperf.ovh.net, TCP port 5001
TCP window size: 85.0 KByte (default)
[ 3] local xxxport 42658 connected with 188.165.12.136 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.0 sec 918 MBytes 769 Mbits/sec
DE wyraźnie szybsze.

• 0

Napisałem że mam tylko dwie w lokalizacji CZ i naprawdę nie narzekam bo spełniają oczekiwania. Wszelkiego rodzaju testy nigdy do mnie nie przemawiają chyba że coś się dzieje to w takim przypadku szukam przez chwilę a jak nie znajdę rozwiązania kupuje kolejny bo szkoda mi po prostu czasu.

• 0
Gość mko007

Działa już Debian 7 32bit ?

Nie wiem jak 32 bit, ale wczoraj zainstalowałem debiana 7 64 i serwer w ogóle nie odpowiadał

• 0

Witaj SiXwishlist

Czy problem z Debianem został rozwiązany? Czy dalej jest problem? Jeśli tak to proszę podaj na priv detale maszyny....

Działa już Debian 7 32bit ?

Nie został rozwiązany lecz w jednym przypadku nie pamiętam już w jakiej lokalizacji VPS sam zaczął odpowiadać na ping po jakimś czasie. Nie mam za wiele czasu na zabawy w zgłoszenia do wsparcia. Dlatego wszystko co wymagało systemu Debian 7 32/64 wylądowało u konkurencji lub po prostu u nas.

A tak na marginesie zakup panelu Plesk trwał sporo godziny i po upływie tego okresu otrzymałem z powrotem pieniądze do kredytu w waszym panelu a sam wspomniany zakup zakończył się błędem. Wprawdzie potrzebowałem go tylko pod testy ale dziwnie tak chyba wyszło ;)

Command: AddLicensePlesk
Status: Error
Context: Plesk Panel - 10 Domains - Linux
User: ###-#####
Start Date And Time : 01/10/2016 - 20:14
Stop Date And Time : 03/10/2016 - 03:22

Edytowano przez SiXwishlist (zobacz historię edycji)

• 0

Nie wiem jak 32 bit, ale wczoraj zainstalowałem debiana 7 64 i serwer w ogóle nie odpowiadał

Kurza stopa, miałem tak samo z 32bit że serwer w ogóle nie odpowiadał, to samo z CentOS 32bit.

Mam teraz Ubuntu 16.04 64bit ale nie wiem czy czasem nie za ciężki na jeden procek i 1GB ramu .

• 0

Nie został rozwiązany lecz w jednym przypadku nie pamiętam już w jakiej lokalizacji VPS sam zaczął odpowiadać na ping po jakimś czasie. Nie mam za wiele czasu na zabawy w zgłoszenia do wsparcia. Dlatego wszystko co wymagało systemu Debian 7 32/64 wylądowało u konkurencji lub po prostu u nas.

A tak na marginesie zakup panelu Plesk trwał sporo godziny i po upływie tego okresu otrzymałem z powrotem pieniądze do kredytu w waszym panelu a sam wspomniany zakup zakończył się błędem. Wprawdzie potrzebowałem go tylko pod testy ale dziwnie tak chyba wyszło ;)

Command: AddLicensePlesk
Status: Error
Context: Plesk Panel - 10 Domains - Linux
User: ###-#####
Start Date And Time : 01/10/2016 - 20:14
Stop Date And Time : 03/10/2016 - 03:22

Witaj

Sixwishlist

Rzeczywiście dziwnie wyszło. Sprawdzimy tą operację.

• 0

Szanowni Klienci :)

Informujemy, że w związku z planowaną modernizacją techniczną serwerowni DC-1 we Włoszech, w nocy z poniedziałku na wtorek, tj. 17.10.2016 -18.10.2016r., mogą wystąpić przerwy w dostępie do usług CLOUD.

Przewidywany czas prac nie powinien przekroczyć kilku godzin.

Celem modernizacji jest zapewnienie jeszcze lepszej jakości i bezpieczeństwa naszych usług.

Liczymy na zrozumienie z Państwa strony i przepraszamy za wszelkie powstałe niedogodności.

Z wyrazami szacunku,

Zespół ArubaCloud

• 0

Dozwolone jak wszystko - zależy co będziesz pobierał. Jeżeli chodzi o rzeczy "typowo torrentowe" to publiczne trackery (czasami prywatne też) są monitorowane przez firmy antypirackie. Bardzo często wysyłają monity abuse - wszystko zależy od polityki firmy. Są takie który kompletnie olewają wszelkie abuse do momentu interwencji sądu który poprosi o wyłącznie/dezaktywację serwera (chcą podstawę prawną - mail nic dla nich nie znaczy). Oczywiście firmy te niezbyt często wchodzą na drogę sądową. Zależy co będziesz pobierać. Należy zapytać jaka jest polityka firmy wobec zgłoszeń abuse a nie czy jest to dozwolone. Można śmiało napisać że protokół BitTorrent jest zbudowany dość "lekkomyślnie" i nie gwarantuje praktycznie żadnej prywatności.

Skrypt jak skrypt - dostajesz swoje zasoby więc dlaczego ma być zabronione.

Edytowano przez devon (zobacz historię edycji)

• 0
Gość Kamikadze

?

Przy pobieraniu niektórych treści, możesz dostać wezwanie w celu złożenia wyjaśnienia czy jakoś tak.

• 0

I nie zdziw się jak dostaniesz wezwanie na policję w celu wyjaśnienia :)

Możesz podać jakiś przykład wezwania na policję pobierając plik który nie jest "polskiego pochodzenia" czy jako pracownik hostingowej firmy tylko fantazjujesz? - albo podać chociaż jeden przykład takiej sprawy ale nie formatu "copyright trolling" w Polsce?

Takie sprawy kończą się głównie na abuse - jeżeli operator ma je gdzieś to trudno coś egzekwować. Zazwyczaj są to wezwania typu "copyright trolling" dotyczące polskiej filmów i muzyki które można wrzucić do kosza.

Nie ma obaw - jedyna obawa że w przypadku takich naruszeń większość dostawców ma zapisane po abuse/naruszeniu może skasować ci konto bez żadnego zwrotu i tyle ...

Kamikadze jak już fantazjujesz na temat policji za torrenty to poczytaj dokładnie co to za wezwania.

Edytowano przez devon (zobacz historię edycji)

• 0
Gość Kamikadze

Z doświadczenia ci powiem że moja mama była wzywana na policję za pobranie jakiegoś filmu z internetu. Złożyła wyjaśnienia że to nie ona i policja chyba olała sprawę bo nic więcej nie było od nich, ale stawić się musiała na komisariacie i wypytywali ją o szczegóły.

Ja tam bym nie ryzykował i spał spokojnie niż miał później mieć jakieś sprawy w sądzie jak pewien użytkownik forum o nielegalną wersję winrara :D

• 0

Witam, wie ktoś co jest grane z tymi serwerami VPS ?

Po jakim czasie (nie dłuższym zazwyczaj niż doba) zaczyna mi się konkretnie mulić serwer.

Jak go zainicjuje od nowa to znów wszystko git na jakiś czas...

Tak śmiga zamulony:

zinyx@ArubaCloudVps:~$ dd if=/dev/zero of=tempfile bs=1M count=1024 conv=fdatasync,notrunc
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB) copied, 108.351 s, 9.9 MB/s

zinyx@ArubaCloudVps:~$ speedtest
Testing from Aruba.it (89.36.xxx.xxx)...
Hosted by Vodafone DE (Frankfurt) [5.98 km]: 109.47 ms
Download: 14.19 Mbits/s
Upload: 6.24 Mbits/s
zinyx@ArubaCloudVps:~$
ping -n 100:

Statystyka badania ping dla 89.36.xxx.xxx:
    Pakiety: Wysłane = 100, Odebrane = 100, Utracone = 0
             (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 59 ms, Maksimum = 612 ms, Czas średni = 209 ms
a tak zaraz po instalacji od nowa.

root@ArubaCloudVps:~# dd if=/dev/zero of=tempfile bs=1M count=1024 conv=fdatasync,notrunc
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB) copied, 2.58721 s, 415 MB/s

root@ArubaCloudVps:~# speedtest
Testing from Aruba.it (89.36.xxx.xxx)...
Hosted by Vodafone DE (Frankfurt) [5.98 km]: 17.862 ms
Download: 613.00 Mbits/s
Upload: 338.74 Mbits/s
root@ArubaCloudVps:~#
ping -n 100:

Statystyka badania ping dla 89.36.xxx.xxx:
    Pakiety: Wysłane = 100, Odebrane = 100, Utracone = 0
             (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 59 ms, Maksimum = 71 ms, Czas średni = 60 ms

Zainstalowane tylko VNC xfce4 i wine

Edytowano przez Zinyx (zobacz historię edycji)

• 0

Jaki skrypty są uruchomione na tym VPSie. Jeśli po reinstalacji ponownie wszystko śmiga, być może jest to problem ze skryptem.

• 0

Jedyny skrypt jest do VNC, reszta czysty debian 8 plus doinstalowane Wine, WinRAR, Iceweasel, Xfce4, VNC i OpenVPN

Skrypt:

#!/bin/bash
PATH="$PATH:/usr/bin/"
DISPLAY="1"
DEPTH="24"
GEOMETRY="1366x768"
OPTIONS="-depth ${DEPTH} -geometry ${GEOMETRY} :${DISPLAY}"

case "$1" in
start)
/usr/bin/vncserver ${OPTIONS}
;;

stop)
/usr/bin/vncserver -kill :${DISPLAY}
;;

restart)
$0 stop
$0 start
;;
esac
exit 0

• 0

Nie licz Zinyx, że Ci VPS będzie dobrze działał od Aruba Cloud.

Powiem Ci, że i tak jesteś szczęściarzem, ze w ogóle Ci działa bo jak kupiłem u nich VPS 17 października i niestety do tej pory nie udało mi się z niego skorzystać.

Co chwilę zrywa połączenie, nawet nie mogę zalogować sie za pomocą SSH a jak wreszcie uda mi sie zalogować to po minucie zrywa połączenie i po sprawie.

Niestety obsługa Aruba Cloud olewa sprawę i twierdzi, że serwer działa OK. Jednym słowem Masakra.

Podczas dyskusji z pracownikiem Aruba Cloud nawet dowiedziałem się abym pamiętał, że jest coś takiego jak "Tajemnica korespondencji". Widocznie mają coś do ukrycia i boją sie abym przypadkiem coś nie zdradził.

Dlatego przestałem dyskutować z obsługą Aruba Cloud za pomocą ich panelu i zdecydowałem sie przenieść dyskusje na publiczne forum. W tym miejscu będzie wszystko jawne i nie będzie żadnej tajemnicy.

Jeśli obsługa Aruba Cloud ma ochotę przyłączyć sie do dyskusji to serdecznie zapraszam a wszystkich uprzedzam aby trzymali sie z daleka od ich serwerów.

Współpracowałem już z wieloma firmami, było lepiej i gorzej, ale nie zdarzyło mi się abym nie był wstanie nawet zainstalować żadnej strony www.

Jedyne co mi sie udało zrobic to zainstalowałem Apache i tyle bo bo serwer cały czas zrywa połączenie.

Zanim ktokolwiek zdecyduje sie kupić u nich serwer niech się 100 razy zastanowi czy warto, bo szkoda kasy i nerów.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się