Skocz do zawartości
Gość mpm1122

Problem z neostradą

Polecane posty

Gość mpm1122

Witam, mam ciekawy problem, a właściwie zagwozdkę i proszę o radę jak ów sytuację rozwiązać.

Od dłuższego czasu walczę o lepszy internet, niestety w mojej okolicy wybór jest prosty - orange, albo nic ;(
2 tygodnie temu technicy próbowali spiąć się na VSDL, wynik początkowo był obcujący 23 Mb/s, jednakże po przełączeniu routera w miejsce docelowe i podłączeniu telefonów funbox zaczął obcinać łącze (spadło do 5 Mb/s), a później nie mógł nawiązać synchronizacji.

Dokładnie 6 dni temu zadzwonili z informacją, że mogą zwiększyć prędkość do 20 Mb/s przy ADSL2+, związku z tym, że teraz mam 10Mb, a sensownych opcji nie ma, zgodziłem się. Umowa podpisana nazajutrz, kilka synchronizacji później "coś" się zmieniło.

Postanowiłem to sprawdzić:

Dane z liveboxa:
55179de37059e.png
4249357585.png/4249346417.png
Dane z TD-8811:
55179ab468eae.png
4249334704.png

Pobiera po 1.6 MB/s, więc wychodzi, że jest około 12 Mb/s ! Teraz pytanie co robić i jak żyć? Dodam, że na stronie orange nadam mam opcję: "1-10 Mb/s"

Edytowano przez mpm1122 (zobacz historię edycji)

Gość Kamikadze

Na stronie odświeża się z dużym opóźnieniem. U mnie chyba zmieniło się po miesiącu albo i lepiej.

Co do samej prędkośći to niestety jest to magiczne "DO" a nie "OD". Ja mam obecnie internet 80/8 z gwarancją minimum chyba 20/4 czy 20/2. Fizycznie jest 40/8. Przed przejściem na wyższy pakiet miałem jeszcze wymieniane wszystkie kable od domu aż do centralki, więc troszkę w tedy możliwości podskoczyły.

4249581098.png

Niestety nic z tym nie zrobisz.

Co do vdsl to wg. ich pomiarów powinno być 50, ale że to tylko pomiar i inne urządzenie to na funboxie ich magicznym mam:

Prędkość synchronizacji DSL w górę 8568 Kb/s
Prędkość synchronizacji DSL w dół 38845 Kb/s
Margines szumu w dół 9.1
Zwykle jest 40-42k.

Gość mpm1122

Tylko, mnie interesuje fakt "synchronizacji w dół", niby jest 16378 Kb/s, więc nawet przy 6 dB, nie da rady nawet uzyskać tych 2 MB/s ?

Tylko, mnie interesuje fakt "synchronizacji w dół", niby jest 16378 Kb/s, więc nawet przy 6 dB, nie da rady nawet uzyskać tych 2 MB/s ?

Nie przeskoczysz tego. Ja mam linie synchronizowaną na 51mbps, jej wydajność to 52mbps, a realnie wyciągam max 48mbps.

Jak masz NEostradę to zawsze możesz zamienić na Netię - oni działają na łączach Neostrady więc nie ma problemu. Ja właśnie zamieniłam Neostradę na Netię jakieś półtora roku temu i jestem zadowlona. Wreszcie skończyły się awarie, księgowanie wpłaty przez dwa tygodnie i potem naliczanie odsetek, trudności z pomocą techniczną. Nie jest może idealnie, ale duużo lepiej

Jak masz NEostradę to zawsze możesz zamienić na Netię - oni działają na łączach Neostrady więc nie ma problemu. Ja właśnie zamieniłam Neostradę na Netię jakieś półtora roku temu i jestem zadowlona. Wreszcie skończyły się awarie, księgowanie wpłaty przez dwa tygodnie i potem naliczanie odsetek, trudności z pomocą techniczną. Nie jest może idealnie, ale duużo lepiej

Nie wiem czy to szeptanka, ale na doświadczeniu znajomych moge to samo powiedzieć ale zamieniając netie z neostradą - dużo zlego słyszałem o netii, a o neostradzie nie mogę powiedzieć nic złego.

Jestem związany z neo już kilka ładnych lat (koło 10 będzie) i nigdy nie bylo większych problemów - a jak cos sie działo to jedno zgłoszenie i za 24 czy max 48 h panowie przyjechali i naprawili :)

Jestem związany z neo już kilka ładnych lat (koło 10 będzie) i nigdy nie bylo większych problemów - a jak cos sie działo to jedno zgłoszenie i za 24 czy max 48 h panowie przyjechali i naprawili :)

Dokładnie.

Dodam od Siebie że po przejściu na vdsl nie mam już jak na razie całkowicie problemów a prędkość mówi sama za siebie.

4281252296.png

Gość Kamikadze

Nie wiem czy to szeptanka, ale na doświadczeniu znajomych moge to samo powiedzieć ale zamieniając netie z neostradą - dużo zlego słyszałem o netii, a o neostradzie nie mogę powiedzieć nic złego.

Netia na łączach TP to jest komedio-dramat. Jak chcesz poszarpane nerwy to powodzenia ;)

wynik początkowo był obcujący 23 Mb/s, jednakże po przełączeniu routera w miejsce docelowe i podłączeniu telefonów funbox zaczął obcinać łącze (spadło do 5 Mb/s),

Sam sobie odpowiedziałeś co musisz zrobić, żeby mieć lepszy internet.

Albo wymiana całej instalacji w domu

Albo postawienie routera "jak najbliżej słupa".

Ja niedawno wymieniłem całą instalację w domu, wszelkie "skrawki kabla" wymieniłem na skrętkę cat 5e (użyłem jednej pary), na dystansie 25-30m tłumienie zeszło mi o jakieś 5 czy nawet więcej dbi (z 27mb/s zrobiło się pełne 40mb/s i jest jeszcze zapas)

walcz o każdy bit ;)

U mnie linie na słupie są stare jakieś i uciągne internet raptem 10mb więcej nie pójdzie To były słowa technika z relacomu, a gdy ktoś z rodzinki się zapytał o możliwość "lepszego" internetu, a mianowicie np 20mb ;/ ni da rady i tyle... Trochę to smutne i żenujące ale co zrobić.

Edytowano przez Soba (zobacz historię edycji)

Gość Kamikadze

U mnie jak kable na słupach zmienili to z 10mbit zrobiło 40mbit.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się