Skocz do zawartości
  • 0
Nowaker

VirtKick - oprogramowanie open source do chmury

Pytanie

Hej,

Niedawno wystartowałem open source'owy projekt do zarządzania maszynami wirtualnymi - VirtKick, https://www.virtkick.io/ W chwili obecnej mam już stronę internetową projektu oraz szczegółowy zamysł, jak to wszystko ma wyglądać. Stworzyłem również demo/prototyp, w którym można zobaczyć, jak to będzie wyglądać z perspektywy użytkownika: https://demo.virtkick.io/

VirtKick w skrócie:

- instalacja jednym kliknięciem (z paczki Linuksowej lub z repo Dockera - gotowe do użycia dzięki dobrym domyślnym ustawieniom)

- skupione na użytkowniku (tak jak Digital Ocean albo Linode)

- do użycia również w biznesie (coś jak SolusVM - przydzielanie quoty użytkownikom, ale również API do zamówień, płatności i faktur)

- na własnym serwerach lub w infrastrukturze Amazona

Smaczki dla devopsów i developerów:

- Docker: tworzenie kontenerów i zarządzanie nimi jak zwykłymi wirtualkami

- Chef: wybór roli, którą nałożyć na wirtualkę (coś jak The Foreman dla Puppeta)

- rozwiązania do storage'u: obsługa wolumenów LVM i ZFS, oraz Ceph i GlusterFS

Używalibyście tego rozwiązania do zarządzania Waszymi chmurami? Co Wam się podoba w założeniach tego projektu, a co nie? Czego brakuje, a czego jest za dużo? Będę wdzięczny za feedback.

Dzięki,

Nowaker

Edytowano przez Nowaker (zobacz historię edycji)

26 odpowiedzi na to pytanie

Polecane posty

• 0

Poprzez crowdfunding i inne sposoby finansowania zdobyliśmy około $20,000. Ta kwota pozwala nam na kontynuowanie naszej pracy i dostarczenie pierwszych dwóch feature'ów. Reszta pójdzie z górki :)

20000-dollars-bundles-f98c182c.png

Project był i będzie open source, darmowy dla każdego, w tym i biznesów. Proszę więc o dorzucenie cegiełki na naszym crowdfundingu. :)

Dzięki,

Nowaker

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się