Skocz do zawartości
pekus

Chinczyk [Android] 512 RAM / 512 ROM...?

Polecane posty

Witajcie,

jest sobie chinczyk ktory ma Androida 4.2 i 512MB RAM / 512MB ROM na pokladzie z mozliwoscia rozszerzenia pamieci o karte mSD.

Pytanie jest nastepujace: czy warto kupic cos takiego do zabaw/testow/dzwonienia?

Czy 512MB ROM wystarczy? Zastosowanie: testowanie aplikacji, nawigacja itp.

Edytowano przez pekus (zobacz historię edycji)

kwestia jaka cena... może warto w podobnych pieniądzach coś markowego używanego...

Mam 512mb ram w Neo V, custom rom 4.0.4 no i można powiedzieć, że jak się nie nawrzuca syfiastych apek to chodzi dobrze;)
Przymierzam się do kitkata ale romy bugowate narazie...

Czy 512MB ROM wystarczy?

w neo też mam 512 romu i ile bym nie przerzucał apek na kartę pamięci to i tak ciągle mam prawie całość zajętą...

@Krzysiu: 200zl / sztuka.

Zastanawiam sie nad Gloclever 400; nowy model, 4 jajka, 512MB RAM / 4GB ROM. Nie wiem jak mozna nie wlozyc do nowego modelu 1GB RAM. W ogole tego typu "klasa" telefonow ma maksymalnie 512MB RAM.

Swoja droga... nowy model Goclever [350] (04/2014r.) ma... 256MB RAM i .. 256MB ROM ;)

MediaTek MT6572M (2 rdzenie, 1.00 GHz, Cortex A7) + Mali-400

powiem tak - jak miałbym kupić telefon na androidzie z 512mb ram to zastanowiłbym się 2x... i kupił nokię na Windowsie... np lumie 710 która CHYBA dostała update do tej najnowszej wersji (8 czy 8.1) :P

Android z 512Mb ram jest dla osob które korzystają z niego jak normalnego tel... Czyli żadnych aplikacji + ewentualnie jakaś Opera czy 2048 bo teraz modne i nic więcej ;) jeśli wciskasz do swojego telefonu wiele różnych apek, typu gry z marketu z najlepszej setki, czy jakieś użytkowe aplikacje, czy cokolwiek cięższego - będzie chodził jakby chciał a nie mógł...

A co nie jest dzisiaj chińskie? :lol: Jeśli chodzi o normalne użytkowanie telefonu (sms, rozmowy) - myślę, że wystarczy. Ale jak napisałeś, że chcesz testować aplikacje itd to raczej pożegnaj się. Szkoda nerwów :)

No ale malo jest modeli z 1GB RAM w low-costowej cenie... modecom xino 25, kruger... powyzej 350zl.

Nie chce na poczatek wydawac 1k bo moze ten OS mi sie nie spodobac ;)

za około 400zł masz pentagram combo - czterordzeniowy i 1gb ram - myślę, że warto zamiast denerwować się na wynalazkach z 512mb ram wybrać właśnie takie rozwiązanie...

Dzieki za wskazowke... poczytam sobie o tym wynalazku ;)

Domyslam sie... ;)

Ale do nawigacji/nagrywania rozmow/Yanosika to moze byc chyba maly problem...?

Zapomnij o nawigacji, CPU za słaby. Tzn. odpalić odpalisz, ale zapomnij o jakiejkolwiek płynności czy to w pomiarach czy samym używaniu aplikacji.

Do takich zabaweczek polecam co najmniej dwu/czterordzeniowy Cortex-A9 @1.4 GHz i 1 GB RAM. Sam mam Galaxy S3 i nawigacja chodzi płynnie tylko dlatego że działam na własnym odpicowanym androidzie i czterech rdzeniach exynosa.

Edytowano przez Archi (zobacz historię edycji)

Archi bez przesady... tanie nawigacje na prockach 100mhz z 32mb ram zapewniają może 2fps przy przesuwaniu mapy i obliczają trasę dosyć długo i nikt nie narzeka, że nawigacja nie nadaje się do nawigacji... ;)

ja tam mogę włączyć sobie yanosika z 3g i gps i chodzi ok (1Ghz + 512MB ram w neo V)
To samo przy mapach google;) innych map nie sprawdzałem...

Chyba na renderingu w 320x240 ;). Pokazać zużycie CPU na mapach Google i poruszaniu się z prędkością ~60 km/h? Bo dwa rdzenie na 70% chodzą. Napisałem - działać będzie, ale płynnie już nie.

854x480 w neo V siedzi ;)
Powiem tak, nie przycina się, nie sprawia problemów - a to, ze może nie jest do końca płynnie (w sumie nawet na to nie zwróciłem do końca uwagi) to raczej nie przeszkadza - w końcu na drodze tylko spoglądamy na nawigację, a nie podziwiamy czy magiczna kropka się płynnie przesuwa bo może to się źle skończyć.... ;)

W sumie chciałem swojego czasu ojca przekonać żeby te stare g!@#$%ne nawigacje wymienił na taniego tableta 7" z gps, tv, transmiterem FM itp - ale dopóki nawigacja działa i z mapą się coś nie zrobi kolejny raz to będzie się z nią męczył.... ;)

@Archi, mam taką nawigacje http://www.lark.com.pl/produkt/53_freebird-50-3.html z wgraną automapą i jakoś nie widze żeby się zacinała przy jeździe - a noge mam dosyć ciężką więc te 60 km/h to raczej jak widze radiowóz ;)

Jasne, nie jest to szczyt wydajności, ale działa płynnie, a to najważniejsze.

To jaki telefon byłby dobry pod takie zastosowanie jak autor pisze?

Przypominam, że mówimy tu o Androidzie i jego ciężkiej javowej nawigacji, a nie o dedykowanych rozwiązaniach tworzonych konkretnie pod dane urządzenia ;). Faktem jest, że Android nie będzie działał płynnie na urządzeniach, które nie mają co najmniej dwóch rdzeni i tego gigabajta pamięci. Kumpel ma Galaxy S Advance, który ma 1 rdzeń 1.0 GHz i 768 MB Ram, i jak ja widzę jak tam sam system muli (i to pomimo wgranego custom ROM'a) to powiem wprost, że jakakolwiek nawigacja na czymś takim mija się z celem.

Dwa rdzenie na 1.2-1.4 i 1 GB RAMu i mogę zapewnić, że będzie chodziło znośnie. Tu już nawet nie o samą pamięć chodzi, bo te 768 MB też by dało radę, ale o sam fakt zbyt wolnego CPU.

Kurcze... :(

Dzieki za wypowiedzi/podpowiedzi/rady i wskazowki.

Swoja droga... nie rozumiem Goclevera.. wypuscil w kwietniu 2014r. model 350 z RAM/ROM 256MB :P ktory jak widac nadaje sie chyba tylko do dzwonienia i nic wiecej ;)

Model "400" z 04/2014 - swiezak i ma 512MB RAM - dziwna polityka :(

Podsumowujac: 8 jajek, min. 4GB RAM, ROM 16GB i... ;)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się