Skocz do zawartości
DevNull

[Zlecenie] Pomoc w konfiguracji postfix'a.

Polecane posty

Witam.

Potrzebuję pomocy w konfiguracji serwera mail'owego opartego o postfix dla
prywatnego projektu.
Do skonfigurowania jest dość typowy setup, czyli : postfix, dovecot, sievie, spamassasin.
Pomoc jakiej oczekuję to postawienie serwera przykładowo na maszynie
wirtualnej i wysłanie plików konfiguracyjnych + krótka konsultacja głosowa.
Niestety, nie jestem "wysłannikiem" żadnej firmy, toteż budżet jest typowo
"studencki", jednak dla kogoś rozgarniętego i konkretnego całość w oparciu o gotowe

konfiguracje nie będzie pracochłonna.

Czekam na oferty.

​Liczę na szybką i miła współpracę :)

Pozdrawiam.

Nie bierz tego do siebie, ale rozumiem, że oprócz zlecenia wchodzi w grę nauczenie Cię "jak to jest zrobione".
Z doświadczenia wiem, że tłumaczenie klientom "jak to jest zrobione" jest bardziej pracochłonne niż docelowe zlecenie.

​Długo myślałem nad tym w jakie słowa ubrać to czego oczekuję - widać źle mi wyszło :)
Nie oczekuję "szkolenia". Równie dobrze mógłbym napisać w dziale "pomocy" o kilka wskazówek i w oparciu o masę tutoriali dostępnych w necie samemu postawić taki serwer ( co już robiłem ), jednak nie mam czasu na doglębne czytanie dokumentacji.
Chcę mieć działający serwer i dać komuś zarobić tak aby wilk był syty i owca cała :)

Gość patrys

Postfix + dovecot to bardzo udane połączenie, budżet masz trochę za mały, aczkolwiek zainteresuj się: http://www.iredmail.org/

Dostaniesz instalator który na niesie oprogramowanie używając systemowego menadżera pakietów i wstępnie je skonfiguruje.

Z lekką pomocą dokumentacji sprawdzisz konfiguracje i poprawisz tak by sprostała Twoim potrzebom.

​Niestety, tak jak powiedziałem nie mam czasu zagłebiać się w dokumentację.
Próbowałem iRedMail'a lecz jest on straszny tak naprawdę. Aktualizacja czegokolwiek zawsze wysypuje całość, front-end w postaci roundcube'a jest w innym miejscu co powoduje dodatkowe problemy (również przy jego aktualizacji).
Nie polecam iRedMail'a, a jeżeli ktoś chce mieć standardowy zestaw to polecam masę tutoriali - wystarczy zapytać wujka google.
Ja natomiast miałem kilka niestandardowych problemów.
Mam nadzieję że wybrana przeze mnie osoba się z nimi upora.
Pozdrawiam.

zPanel + CenOS = postfix, dovecot, sievie, spamassasin , prosto i bez problemowo to jedno z rozwiązań. Wszystko zależy czego dokładnie oczekujesz i jaki poziom chcesz osiągnąć przy projekcie o którym wspomniałeś. Budżet niewielki i nie jest on tak istotny bo twoje wymagania nie są duże ale sprawa tłumaczenia zastosowanych technologii i sposobu ich użycia już zmienia postać rzeczy o czym wspomniał malu.

Ja bym polecił iredmail + modyfikacja do pracy z postfixadminem. Nie rozumiem co miałoby się sypać w iredmail to zwyczajna konfiguracja typowych pakietów. Podczas instalacji wystarczy zaznaczyćpodstawową instalację. Po instalacji warto wyedytować to i owo.

Roundcube w innym miejscu ?? , frondend, ale o co chodzi ? Przecież roundcube to zwyczajny webowy klient poczty, może być w dowolnym miejscu nawet na innym serwerze.

Nie polecam natomiast tego iredmailowego systemu zarządzania który według mnie w darmowej wersji jest bezwartościowy. ( i nie trzeba go instalować )

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się