Skocz do zawartości
ezekiel

przekierowanie 301

Polecane posty

Mam takie pytanie, gdyż nie do końca rozumiem założenia.

Chciałbym wypromować strone z www, jednakże przeczytałem, że przeglądarki same dodają www w dzisiejszych czasach. Czy to prawda? W związku z tym czy jest sens robić to przekierowanie?

Edytowano przez ezekiel (zobacz historię edycji)

Powinieneś wybrać jedną z opcji z www, bądź bez www. Jeżeli tego nie zrobisz to Google widzi tą samą treść na 2 stronach w związku z czym może się zdarzyć, że nie będzie odpowiednie indeksowało Twoich stron bo będzie duplikacja treści.

Wybierz sobie jeden z wariantów (www albo bez) i zrób sobie standardowo rekord A, a na drugim niewybranym przez Ciebie CNAME kierujący na adres z polem A. Wg. mnie najlepsze rozwiązanie, a i chyba googlowi się podoba, ale nie jestem pewien bo pozycjonowaniem się nie zajmuje.

(...) zrób sobie standardowo rekord A, a na drugim niewybranym przez Ciebie CNAME kierujący na adres z polem A. (...).

To jeszcze nie czyni przekierowania. ; )

Poza tym zgodnie ze specyfikacją rekordu CNAME nie można stworzyć dla nazwy, która posiada jakikolwiek inny rekord (za wyjątkiem, gdy w użyciu jest DNSSEC), zatem w większości przypadków nie można stworzyć CNAME dla domeny głównej (bez www, jeśli akurat dla www zdecydowałbyś się mieć rekord A), bo istnieje choćby SOA, NS itd.

@ ezekiel

Z reguły Google radzi sobie z nie traktowaniem "bez-www" i "z-www" jako dwóch osobnych witryn o tej samej treści (choć mogą się zdarzyć czasem problemy z pozycjonowaniem z tego powodu, ale w mojej ocenie rzadko). Jednakże nie czyniąc nic (żadnych przekierowań itp.), nawet jeśli nic nie zostanie potraktowane jako duplikat, nie masz kontroli nad tym, która wersja pojawia się w wynikach wyszukiwania.

Możesz o tym zadecydować wybierając "z-www" lub "bez-www" w narzędziach Google dla webmasterów, jednak zamiast tego sugerowałbym dokonać odpowiedniego przekierowania 301, które to będzie jednoznaczne zarówno dla Google, jak i dla Bing i wszelkich innych wyszukiwarek, a także dla zwykłych użytkowników, którzy wówczas zawsze zobaczą w pasku przeglądarki jeden wybrany przez Ciebie adres, bez względu na to, który wpiszą.

Co do "Dzisiejszych czasów i historii"... Kiedyś, owszem, www z przodu adresu było wymagane dla określenia, że jest to właśnie strona World Wide Web, a nie jakaś inna usługa. Dziś "www." jest to generalnie subdomena jak każda inna i może (choć z reguły tak nie jest) zawierać zupełnie inną treść niż domena główna bez www. Jej specjalne znaczenie bierze się tylko z tej właśnie historii i przyzwyczajeń ludzkich.

Edytowano przez Piotr GRD (zobacz historię edycji)

dzięki wielkie za obszerne odpowiedzi, gdyż jestem nowy w tej tematyce. poznałem podstawy jakiś czas temu, ale teraz zaczynam się w to coraz bardzie wdrażać praktycznie.

wpadłem też w konsternacje w moim hostingu, póki nie zauważyłem że jest tam standartowo umieszczony

rekord cname.

w związku z tym chciałbym się jeszcze spytać o szerszą opinię jak to wygląda w praktyce.

czy przekierowanie 301 jest lepsze dla pozycjonowania czy tez rekord cname?

Edytowano przez ezekiel (zobacz historię edycji)

Najprościej i najlepiej jest stworzyć rekord A bez www -> serwer i rekord CNAME z www -> rekord A bez www. Potem robisz dwa oddzielne vhosty (a przynajmniej ja bym tak zrobił). I następnie w jednym robisz standardowo root i stronę, a w drugim 301 na ten pierwszy.

@PiotrGRD o to mi właśnie chodziło na początku ^. Ale dobrze, że napisałeś bo rzeczywiście ktoś mógłby pomyśleć, że CNAME tworzy przekierowanie, a tak nie jest.

Proponuje przekeirowanie ustawić albo w Google (Narzędzia Google dla Webmasterów) i na wszelki ewypadek od razu odpowiendnie 301 w pliku htaccess. Potem nie trzeba pamiętać że coś w rekordach grzebałeś :)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się