Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
markonix

[Administracja]

Polecane posty

Szukam administratora do raczej prostszych zleceń jednakże do pracy na produkcyjnych serwerach stąd potrzebuje kogoś z doświadczeniem i kompetencjami.

Proszę o ceny za godzinę bądź przykładowo: wykonanie aktualizacji Debian z 5 na 6 (pakiet LAMP).

Preferowana forma rozliczenia fvat.

Gość rkzm2012

Z budżetem 100 zł to jakiś gimnazjalista ci popracuje wiem innych tematów z tego forum

Aktualizacja Debiana z 5 na 6 może być problematyczna, głównie przez dość duże zmiany w jądrze (moduły) i samej konfiguracji, proponowałbym raczej postawić system od nowa bo stabilność takiego serwera jest mocno wątpliwa (co innego z 6 na 7).

Cena jest w pełni abstrakcyjna, wpisać po prostu coś trzeba.

Gość patrys
Aktualizacja Debiana z 5 na 6 może być problematyczna, głównie przez dość duże zmiany w jądrze (moduły) i samej konfiguracji, proponowałbym raczej postawić system od nowa bo stabilność takiego serwera jest mocno wątpliwa (co innego z 6 na 7).

Ty tak na poważnie ? :)

Ja nie miałem żadnych problemów przy aktualizacji z 5 do 6, ale i tak wolę reinstalować system od nowa bez żadnych syfów a później wgrać tylko dane, postawić usługi i wrzucić pliki konfiguracyjne usług.

Edytowano przez Gość (zobacz historię edycji)

Nie zauważyłem żadnych większych problemów z upgrade Debian 5 -> 6 (jedyne co to miałem problemy z ldap, ale do rozwiązania) ani ze stabilnością. Fakt, jak się robi 3 razy upgrade (sarge->etch->lenny) i przymierza do 4, to pasowałoby zrobić ponowną instalację.

Zwłaszcza jak się korzysta z Puppeta lub CFengine, to w zasadzie pozostają tylko dane.

Jak 100netto za godzinę, to cena ok.

Również nie miałem większych problemów z aktualizacją z 5 na 6 na maszynie produkcyjnej. Problem może być tylko z pakietami z innych wersji, ale jeśli ma się wszystko aktualne z 5tki, to przejście na 6stke nie będzie problemem. Ewentualnie mogą pojawić się zmiany w konfiguracji różnych usług (w związku z nowszymi wersjami, np. nieco inne configi itp.)

Dziękuje za oferty i sugestie.

Co do budżetu darowałbym sobie na przyszłość te bezsensowne komentarze.

Wpisałałem byle co bo te pole jest obowiązkowe i nie można wysłać posta bez owej wartości.

Wpisałem 100zł od tak - budżet mam taki jaki rynek dyktuje.

Już znalazłem administratora.

Gość patrys

Wpisałem 100zł od tak - budżet mam taki jaki rynek dyktuje.

"Rynek" zaniżają dość drastycznie osoby/firmy które nie znają się na tym, na czym myślą, że się znają ;)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować