Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Dawid Sobieraj

[DA] Sprawdzenie kto nam grzeszy... czyli wysyłane e-maile

Polecane posty

Cześć,

Kolejna sprawa - jak mogę namierzyć goscia który wysyła po 7-10k e-maili dziennie. Spam prawdopodobnie leci, tylko nie mogę namierzyć skąd konkretnie.

Pozdrawiam.

Sprawdź sobie jeszcze lsof -f | grep smtp, po PID procesu można się trochę dowiedzieć.

Tyle, że ciężko znaleźć sprytnego potrafiącego podejrzeć /proc/PID w czasie działania procesu exim (często <1sek) , a co dopiero puszczenie na tym PID np strace ;)

No i trzeba by jakoś pętle zrobić żeby to wykonywała bo nie wyobrażam sobie siedzieć cały dzień i "polować" na czas wysyłki e-maili

Tyle, że ciężko znaleźć sprytnego potrafiącego podejrzeć /proc/PID w czasie działania procesu exim (często <1sek) , a co dopiero puszczenie na tym PID np strace ;)

No i trzeba by jakoś pętle zrobić żeby to wykonywała bo nie wyobrażam sobie siedzieć cały dzień i "polować" na czas wysyłki e-maili

Wszystko jest do zrobienia, a lsof w takich wypadkach bywa pomocne :)

Mam w kolejce e-mail coś takiego: adrian@host.pl , oczywiscie takiego adresu e-mail nie mam, a jest to automatycznie tworzony email podczas tworzenie użytkownika. Tego jednak nie widzę.

Przkładowo :

Użytkownik Dawid, ma -> dawid@host.pl

Użytkownik Adrian, ma -> adrian@host.pl

Nie mogę jednak namierzyć skąd dokładnie wylatuje poczta, dziurawy skrypt ?

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować