Skocz do zawartości
krk

Nowa pamięc 8GB widzi tylko 4GB

Polecane posty

Witam

Posiadam laptopa toshiba satelite p750-10t 2 dni temu padł mi w nim ram. Z racji tego, że nie chciałem czekać aż mi to zrobią na gwarancji, to kupiłem ram na własną rękę z tym, że nie 4GB jak było do tej pory tylko 8GB (2x4GB) dokładnie takie http://www.alsen.pl/podzespoly-pc,k20/pamieci,k121/do-notebookow,l123/odbior-g-skill-sodimm-ddr3-8gb-2x4gb-1600mhz-cl9-z-radiatorami,p71468.html#opis

ram zainstalowałem ale po odpaleniu systemu jest tylko 4GB... dlaczego tak się dzieje dodam, że specjalnie kupiłem taki ram aby chodził w dualu.

System win 7 x64 ultimate

siedzie właśnie w biosie w laptopie, ale nigdzie nie mogę tam znaleść opcji dotyczących pamięci...

nawet w biosie wykrywa tylko 4GB Total Memory Size 4096 MB (DDR3)

jaka wersja biosu płyty głównej w laptopie ?

jak wyciągniesz jednąkość to widzi 2 czy 4 GB ?

Jaką miałeś awarię ? może któryś ze slotów jest uszkodzony - przeczysć dokładnie banki pamięci na płycie.

Odpal live linuxa i sprawdz ile ci pokazuje , i już będzie wiadomo czy to wina systemu czy płyty / pamięci.

Jeżeli płyta / pamięć to wypnij jedną i sprawdź czy działa tak samo z drugą jeżeli obydwie działają to została płyta, sprawdź wersje biosu i ile może obsłużyć max ram.

A jak to system to przeinstaluj.

Edytowano przez sshd (zobacz historię edycji)

Gość Kamikadze

Odpal live linuxa i sprawdz ile ci pokazuje , i już będzie wiadomo czy to wina systemu czy płyty / pamięci.

Jeżeli płyta / pamięć to wypnij jedną i sprawdź czy działa tak samo z drugą jeżeli obydwie działają to została płyta, sprawdź wersje biosu i ile może obsłużyć max ram.

A jak to system to przeinstaluj.

System tutaj nie ma nic do rzeczy skoro bios też mu pokazuje 4GB.

W teorii powinien obsłużyć 8GB.

Wsadź w ten sam slot co była tamta pamięć jedną kość (drugi slot pusty) i zobacz czy pójdzie, jeżeli nie to slot masz uwalony.

Może też nie docisnąłeś gdzieś i nie kontaktuje?

wszystko jest już ok, problemem okazało się to, że jedna z kości była za lekko włożona w slot. Wyjąłem je jeszcze raz i wsadziłem na nowo dopychając na maxa i chodzi ładnie jest 8GB i dual channel

Gość Kamikadze

wszystko jest już ok, problemem okazało się to, że jedna z kości była za lekko włożona w slot. Wyjąłem je jeszcze raz i wsadziłem na nowo dopychając na maxa i chodzi ładnie jest 8GB i dual channel

Zdarza się :) Zawsze warto po włożeniu dociskać delikatnie lub poruszać w lewo, prawo aby ładnie styki złapały.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się