Skocz do zawartości
Miłosz

Netto czy brutto

Polecane posty

A większej czcionki już nie było? :)

Czemu minus? Mamy sporo klientów biznesowych, więc defakto oni patrzą na cenę netto. Nie wydaje mi się, aby to był jakiś problem. Tym bardziej, że sporo firm właśnie w ten sposób prezentuje ceny.

wiec ktoś wie jak to z tą domeną to na jeden rok czy na kolejne też

jak na jeden to wsumie wyjdzie że to nic specjalnego :/

http://biznes.gazeta...ene_brutto.html - podając jedynie ceny netto łamiecie prawo.

Jakby to łamało prawo to zaraz by się ruszyły organizacje chroniące praw konsumenta ^^ Jeżeli podają informację, że to jest cena bez wliczonego podatku VAT to to nie łamie prawa. Gorzej gdy ta informacja zostanie zatajona. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to szablon do wordpressa.

Co do oferty to ona się opłaca, kumpel mi polecał ten hosting, jednak ja ufam zagranicznym :)

Edytowano przez bartez119 (zobacz historię edycji)

w sumie gwiazdka była na stronie i podpis poniżej, jak widać okazał się niepełny i podchwytliwy

miałem nadzieję, ale jak doczytałem to u mnie zostaje wszystko jak było ;p

Edytowano przez zlotowinfo (zobacz historię edycji)

Jakby to łamało prawo to zaraz by się ruszyły organizacje chroniące praw konsumenta ^^ Jeżeli podają informację, że to jest cena bez wliczonego podatku VAT to to nie łamie prawa. Gorzej gdy ta informacja zostanie zatajona. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to szablon do wordpressa.

Co do oferty to ona się opłaca, kumpel mi polecał ten hosting, jednak ja ufam zagranicznym :)

Mylisz się:

Towar przeznaczony do sprzedaży detalicznej oznacza się ceną i to w taki sposób, który zarówno w miejscach sprzedaży detalicznej, jak i świadczenia usług zapewnia prostą i niebudzącą wątpliwości informację o jej wysokości (art. 12 ust 1 i 2).

Podanie ceny netto jest niezgodne z tym co zacytowałem powyżej gdyż wymaga działań matematycznych polegających na doliczeniu stawki podatku VAT do ceny podanej w ofercie.

Nie chciałbym tu nikogo urazić, ale liczenie procentów było w podstawówce. Nie wydaje mi się jakimś gigantycznym problemem policzenie cena*1,23. I każdy raczej potrafi na oko wyznaczyć sobie 1/5 ceny i dodać to do prezentowanej na stronie.

kamilek, a teraz ładnie weź się za kolejne firmy, które prezentują cene netto :) Masz jeszcze sporo roboty :)

@kamilek:

to pisz również do nazwy, home, ovh, itp. oni wszyscy podają ceny netto.

To, że większość firm w ten sposób działa wcale nie oznacza, że jest to ok i nie jest to bynajmniej jak dla mnie żadnym wytłumaczeniem ;-). Jesteśmy chyba jedną z nielicznych firm które podają na swojej stronie ceny BRUTTO, a nie NETTO.

:-)

Edytowano przez webh.pl (zobacz historię edycji)

Podawanie wyłącznie cen netto jest tanim, nieetycznym i niezgodnym z obowiązującymi regulacjami, ale niestety szeroko praktykowanym (i widocznie skutecznym) chwytem marketingowym.

@bartez119: sęk w tym, że Inspekcja Handlowa jest zawalona robotą i się nie wyrabia, poza tym niektórym inspektorom nie chce się udowadniać, że działanie miało charakter uporczywy, o którym mówią przepisy. Ale wiedz, ze niejeden za takie praktyki już karę dostał i myślę, że z czasem będzie takich przypadków więcej.

@Miłosz: teraz to pitolisz. Nie wkur***byś się, jakbyś musiał doliczać VAT do bułek, masła, szyneczki, serka, mleka, skarpetek, papierosów i każdego innego produktu, który kupujesz na co dzień w pobliskim markecie? Dlaczego tam nie podają ceny netto? Przecież wtedy Biedronka byłaby jeszcze tańsza! Ale wtedy dostałaby karę. Bo Inspekcji Handlowej łatwiej dotrzeć do takiego sklepu i udowodnić mu nieuczciwe, nielegalne praktyki. Do Internetu jeszcze niestety tak skutecznie nie docierają, a szkoda...

A teraz:

<RANT>

Dość zasłaniania welonem kombinatorstwa, łamania obowiązującego prawa! Usługodawcy internetowi: zacznijcie, do cholery, działać uczciwie i etycznie! Skończcie z wymówkami! Popatrzcie na firmy, który nie wstydzą się swoich cen i weźcie z nich przykład!

</RANT>

Jakbym mógł te bułki z mlekiem odliczać od podatku to było by ekstra :P

d.v od jakiegoś czasu mam w planie zmianę cen, ale po prostu nie mam wolnej chwili, żeby to zrobić, a jak mam to mi sie nie chce :) i zapewne wiesz, że firmy zleją Twoją petycje :D ale za tak stanowcze działanie w obronie narodu dostaniesz u mnie dożywotni rabat :D

Czasem muszę po prostu zrzucić z wątroby... I wiem, że większość firm zrobi olewkę, bo zdają sobie sprawę z tego, że póki co szansa na otrzymanie kary od UOKiK czy IH jest niewielka i nadal się opłaca naginać przepisy.

A po rabat się zgłoszę, jak będziesz miał w ofercie VPSy na XENie, bo takiego potrzebuję :P

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się