Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
guci0

[pytanie] pytanie teoretyczne dotyczace poczty wych/przych

Polecane posty

Witam serdecznie,

od pewnego czasu mam serwerek dedykowany w www.ncgroup.pl, ogolnie juz pisalem moze byc, jest coraz lepiej, jestem happy (OT)

Mam pytanko, bo juz sam nie wiem jak mam na takie kwiatki reagowac, chodzi o to ze czasem poczta nie dochodzi na jakies serwery yahoo.com wp.pl itp (wp.pl juz dziala). Dlaczego tak sie dzieje, co jest przyczyna i co nalezy zrobic aby nie bylo problemow z innymi serwerami. Dotyczy to tez poczty przychodzacej, co jakis czas dostaje info ze poczta zostala wyslana a ja jej nie mam, glupio wtedy podawac prywatny email ...

Panowie pomozcie i nakierujcie mnie w odpowiedni sposob abym mogl przedstawic odpowiednie argumenty adminowi :) Juz mam dosyc pisac i dostawac informacje "patrzylismy w logach i wszystko jest dobrze (to nie cytat, ale ogolnie o to chodzi)"

Czy na innych serwerach dedykowanych sa problemy z poczta, gdzie nie bylem to zawsze byly, czy sa firmy ktore ten problem rozwiazuja w 100%?

Bede wdzieczny za info i pomoc

Dzieki

guci0

Mam pytanko, bo juz sam nie wiem jak mam na takie kwiatki reagowac, chodzi o to ze czasem poczta nie dochodzi na jakies serwery yahoo.com wp.pl itp (wp.pl juz dziala). Dlaczego tak sie dzieje, co jest przyczyna i co nalezy zrobic aby nie bylo problemow z innymi serwerami. Dotyczy to tez poczty przychodzacej, co jakis czas dostaje info ze poczta zostala wyslana a ja jej nie mam, glupio wtedy podawac prywatny email ...

Jeżeli problem dotyczy tych domen które masz w stopce to przyczyną mogą byc złe wpisy na serwerach DNS

a przychodzi Ci feedback od DEAMON'a?

ja tak mam, kiedy chcę właśnie na wp.pl wysłać maila, ale jest to spowodowane faktem, iż właściciele wp.pl i Ci od firmy, u której mam konto niezbyt się lubią :|

może to to...

Mam pytanko, bo juz sam nie wiem jak mam na takie kwiatki reagowac, chodzi o to ze czasem poczta nie dochodzi na jakies serwery yahoo.com wp.pl itp (

Przyczyn niedostarczenia poczty może być bardzo wiele - od problemów z programem pocztowym nadawcy, serwerem nadawcy, złym wpisaniem adresu (co ludzie wpisują w pole Do: uważając to za adres email, to się filozofom nie śniło :)) po złą konfigurację domeny odbiorcy, blokadę na serwerze odbiorczym, filtr spamowy itd.

Żeby sprawdzić konkretną przyczynę, czemu coś nie doszło - po pierwsze: czy nadawca na pewno wysłał na dobry adres i jeśli tak - jaki komunikat błędu był w zwrocie. Nie ma zwrotu? Wysyłać pytanie do administratora serwerów nadawcy i odbiorcy, z podaniem adresów z jakiego wyszło i na jaki miało dotrzeć, daty/godziny wysyłki z prośbą o wyjaśnienie. Jeśli to nie są sprawy jednostkowe, to powinny mieć jakiś "wspólny mianownik", który wreszcie pozwoli znaleźć i usunąć problem.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować