Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
klaq

[dedykowany] z Windows/Europa

Polecane posty

Witam,

Otóż mam potrzeby dotyczące instalacji pewnych aplikacji i obsługi ich online... w sumie nie ważne, od razu przejdę do konkretów.

Co do lokalizacji - jest to super obojętne, wiadomo, że US odpada za wysoki ping, ale cała Europa stoi otworem.

Taki serwer ułożyłem w SwiftWay (NL):

SuperMicro SMC-510T-200B with SuperMicro Servermainboard X8SIL-F

Intel Core i3-540 (2x 3.06 GHz / 4 MB Cache)

8 GB DDR3-RAM

Supermicro IPMI with KVM/IP support and remote media. Remote reboot port included

2 x 500 GB Western Digital Scorpio Black (7200 RPM)

Windows Server 2008 Standard Edition SP2 (64bit)

Directadmin unlimited domains

5000 GB @ 100 mbit

5 usable in a 8 IP subnet - own VLAN

SWIFT5

Netherlands, Europe

Zaoferowano mi go w cenie 131 euro miesięcznie, proszę zauważyć, że wliczona w to jest licencja DirectAdmin oraz Windows Server 2008 i to też jest wymogiem do mojego kryterium poszukiwań.

Jednak nie chciałem opierać się na jednej ofercie spojrzałem też na ofertę LiveNet - a temu, że korzystałem z ich usług dedykowanych trzy krotnie i miło wspominam współprace - chodź chyba właściciel się zmienił.

No nie ważne, oni za 534zł miesięcznie oferują coś takiego:

Procesor:Phenom II X6 1055T / Intel Core i7 860

Pamięć RAM 8 GB DDR3

Dysk 2 x 1000 GB SATA II

Przepustowość portu 100 Mbps

Miesięczny limit transferu 4000 GB

Karta sieciowa 1000 Mbps

RAID Software RAID 0,1

SLA - Gwarancja Dostępności 99,9% w skali miesiąca

Lokalizacja Centrum Danych Network Communication Sp. z o. o.

Ilość adresów IP 5 sztuk

Tutaj mi oferują Polską lokalizację, o 1000GB transferu mniej jednak 2x większy dysk oraz procesor lepszy. W cenę wliczyłem licencję na Windows S 2008, bez licencji na DA.

No i jak już siedzę w temacie tak poleciałem dalej jako iż siedzę trochę na tym forum to znam parę DC, więc mieliśmy już Holandię i Polskę to teraz Niemcy a dokładniej WebTropia i tutaj przeżyłem lekki szok patrząc na ofertę 'professional'.

Processor: Intel Core i7-860 Power4 x 2,80 GHz

Memory: 16 GB DDR3-RAM

HDD: 2 x 2.000 GB SATA

Backup-space incl. 50 GB

Traffic flatrate: inclusive

Software-RAID: available

NIC 100 Mbit

IP addresses: 1 IP-Addresses inclusive

Jak widać mocny procek, 2x więcej pamięci RAM, o dysku już nie wspomnę, dodatkowym atutem jest free backup na 50GB danych, cóż niestety nie mogłem się doszukać co to znaczy 'Traffic flatrate: inclusive' - nie wiem o jakim ruchu tutaj mówimy czy to 1TB czy 5TB GB danych. Minusem zatem jest 1 adres IP, potrzebują ich przynajmniej 5. Cena ją rzucili to 109,98 euro (oczywiście z Windows, bez DA).

No i czwarta oferta pochodzi z leaseweb i też dość ciekawą ofertę przedstawili.

Server: HP ProLiant DL120

CPU: 1x Intel Quad-Core Xeon X3220

RAM: 8GB DDR2

Harddisk: 2x500GB SATA2

Transfer: 4000GB

I taką maszynkę oferują mi za 110 euro z Windows S 2008 oraz panelem Plesk na 10 domen.

To wszystko, co możecie mi doradzić? Gdzie będę miał najmniej problemów? Czy to są dobre oferty, a może są lepsze?

Potrzebują maszyny o parametrach przynajmniej zbliżonych do tej, czyli dysk minimalnie 1TB, pamięć RAM na poziomie 8GB, Windows S 2008, Transfer 3000GB+, procesor - najlepiej coś z Intel-a, mile widziane Xeon jak i i3, i7.

W przypadku wątpliwość przeznaczenie serwera nie jest do katowania, mass-downloadingu, prowadzenia nielegalnych serwisów oraz serwerów gier.

Gość trustcom

(..), cóż niestety nie mogłem się doszukać co to znaczy 'Traffic flatrate: inclusive' - nie wiem o jakim ruchu tutaj mówimy czy to 1TB czy 5TB GB danych. (...)

The traffic usage is in general unlimited. If the traffic exceeds 2.000 GB/Month the connection will be reduced from 100 MBit/s to 10MBit/s by the myLoc managed IT AG. For a price of 9,99 Euro per TB the connection will be increased back to 100 Mbit.

Co oznacza nic innego, że jeśli przekroczyć 2TB w ciągu miesiąca to przycinają łącze do 10MBit/s.

Ew. rzuć sobie okiem na http://nephax.com/serwery

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować