Skocz do zawartości
zoozool

Administracja liveboxa

Polecane posty

Witajcie,

jestem zmuszony korzystać z liveboxa(wideostrada)

i tu mam pytanie, czy jestem w stanie mieć większą kontrolę nad użytkownikami ?

typu rozłączanie danego IP, korzystanie z proxy, czy tylko te opcje mam dostępne które widzę w tym "zacnym" panelu :)

no niestety, muszę się z tym użerać, i nie poradzę juz nic na to:)

panel ma to, ale badziewny, i tak myślę, czy da się coś jeszcze wycisnąć z tego,

Wiem, że idzie się dostać do wnętrzności po konsoli...

Wiele nie zdziałasz. Próbowałem przez 2 lata zmusić to gówno do w miarę normalnej współpracy, bez powodzenia.Softu dobrego na to nie wgrasz, z konsoli też nic nie zdziałasz, bo największy problem leży w przestarzałym i niespełniającym jakichkolwiek standardów sprzęcie firmy Sagem. U mnie na szczęście przy przejściu na pakiem 6Mbit to cholerstwo odmówiło współpracy (mimo, że teoretycznie sprzęt jest w pełni sprawny, u kumpla z podpiętą nitką 1Mbit chodził) i dzięki temu przesiadłem się na Liksysa. Z wideostradą niestety jesteś ud... uziemiony.

W takim razie proponował bym tuner wideostrady podpiąć bezpośrednio pod dedykowany pod niego port Eth, a pod drugi podpiąć jakiegoś mikrotika (rb750 do dzielenia neo w zupełności starczy) i tam ustawić jakieś polityki ruchu.

Ewentualnie (ale to już droższa zabawa) załatwić sobie routerek z kartą adsl i conajmniej dwoma portami ethernetowymi, na którym będziesz mógł sobie odpowiednio poustawiać mostki ścieżek na jeden port (do tunera) i routing internetu na drugi port.

Dokupowanie i podpinanie czegokolwiek do tego Sagema nie ma sensu, bo co z tego, że będziesz miał bardzo dobry router/switch, jeśli sam modem ADSL jest porażką.

Uwierz mi - ma sens.

Chyba, że tylko ja posiadam jakiś dziwny model, który zazwyczaj chodzi stabilnie.

No, może poza tym, gdy podczas ostrej ulewy czasem zgubi synchronizację (ale to raczej wina dosyć dużej odległości od centrali i kiepskawej linii).

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się