Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
verde

Przechowywanie plików SQL w DA

Polecane posty

Witam, mam takie dziwne i może wydawać się pytanie, a mianowicie mam problem, z bazą MYSQL. Chodzi o to że za każdym razem co chce zgrać baze przez phpmyadmina " rozkrzacza" się mi ona i wpadłem na pomysł by bezpośrednio z serwera skopiować sobie baze plik SQL z serwera przez roota. 

I mam pytanie gdzie są przechowywane pliki z bazami w DA system centos 5 _ 64 bit ścieżki takie jak 

/usr/lib/mysql

/home/mysql

Nic nie ma ... może jakieś jeszcze rozwiązania ?

Gość patrys

/var/lib/mysql

Chodzi o to że za każdym razem co chce zgrać baze przez phpmyadmina " rozkrzacza" się mi ona i wpadłem na pomysł by bezpośrednio z serwera skopiować sobie baze plik SQL z serwera przez roota.

nie jest to dobry pomysł...

Pierwsza kwestia - engine bazy danych nie trzyma zawartości w plikach SQL tylko jakichś tam binarnych ;)

Ale kopiowanie tych binarnych plików z bazą to, tak jak patrys napisał, ogólnie nie jest dobry pomysł.

Jeśli masz bazy MyISAM i na czas kopiowania zatrzymasz daemona mysqld, to może jeszcze ujdzie.

Ale InnoDB strasznie nie lubi być w ten sposób backupowane.

PS: A konsolowy mysqldump nie załatwił by sprawy?

Nie próbowałem z konsoli a jak to szło może ktoś przypomnieć ?

mysqldump -h localhost -u

Usernamebazy --password hasło --opt Databasebazy > backup.sql

\

Bo coś my wywala za każdym razem błąd

Got error: 1044: Access denied for user 'Usernamebazy'@'localhost' to database 'hasło' when selecting the database

Got error: 1045: Access denied for user 'Databasebazy'@'localhost' (using password: YES) when trying to connect

Gdy zrywam przez mysqldump baze też krzaczki są jakies propozycje ? 

Gdy zrywam przez mysqldump baze też krzaczki są jakies propozycje ?

Krzaczki to masz na myśli polskie znaki ?

No właśnie za miast polskich znaków są dziwne znaki jakieś A umlauty itp różne dziwne rzeczy ...

No właśnie za miast polskich znaków są dziwne znaki jakieś A umlauty itp różne dziwne rzeczy ...

Ale te krzaczki masz w pliku tekstowym czy też po imporcie tych danych z pliku do bazy ? A jeżeli po imporcie to czy importujesz to na inny serwer czy na ten sam ? Krzaczki pojawiają Ci się w aplikacji czy w phpmyadminie ?

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować