Skocz do zawartości
ksk

Płyta główna

Polecane posty

No i tak stało się przymierzam sie do wymiany serwera(tak tak zwykły PC nie żaden U)

I teraz tak znalazłem tanio procesor q8300 pod 775. I tu zaczęły się schody nie mogę znaleźć odpowiedniej płyty głównej.Głównym czynnikiem jakim się kieruje przy szukaniu płyyty głównej jest zintegrowany kontroler RAID1 , 4 banki pamięci (max 16 GB) i zintegrowana grafika oczywiście wszystko pod 775. Może ktoś ma jakieś doświadczenia korzysta z czegoś takiego . Maksymalna kwota jaką chce przeznaczyć skromne fundusze max 400 pln ale to już ostateczność im taniej tym lepiej.

P.S

Proszę nie wspominać o oddzielnych kontrolerach raid bo sensowny adaptec 800> a to przewyższa budżet.

brak raida z tego co widzę na stronie producenta

no cóż DDR2 są tańsze jak by nie było od 3 chyba że ktoś ma jakieś tanie 3 do sprzedania ;)

brak raida z tego co widzę na stronie producenta

Dobrze Ci radzę, daruj sobie ten RAID on-bord i zrób programowy.

@bell

Jakieś konkretne powody ?

@bell

Jakieś konkretne powody ?

"pseudo" kontroler jakiś via albo coś to nie jest dobre rozwiazanie ;)

może sie trafić coś lsi ale to już płyty a'la supermicro i to już jest w miarę ok.

Możesz się porozglądać za jakimś 3ware na pci - ale tak jak mówi bell w sumie kontroler bez konkretnego cache i bbu to nie ma większego sensu.

No to zostane przy tym gigabyte i softraid zostaje czego jakoś nie lubie nie przepadam

No to zostane przy tym gigabyte i softraid zostaje czego jakoś nie lubie nie przepadam

Dobrze monitorowany i skonfigurowany soft raid zastąpi niejeden tani kontroler więc nie wiem dlaczego nie przepadasz. ;)

W sumie to ma byc raid tylko dla mnie i nic ważnego az tak nie będzie tam stało. Ale softraid robiony przeze mnie (tak tak czasami nie wszystko działa ;) ) działał jak najbardziej ale po wypięciu 1 dysku system juz po prostu nie wstawał ;) więc jakoś mi to się nie podoba

ale po wypięciu 1 dysku system juz po prostu nie wstawał ;) więc jakoś mi to się nie podoba

Bo to nie hot-swap.

Grub ;) "same" to się wąsy robią ;)

robiłem tak

/boot

/swap

/home

/

i analogicznie tyle partycji md powstało więc nie wiem

oczywiście gruba poprawiałem aby bootował z md

robiłem tak

/boot

/swap

/home

/

i analogicznie tyle partycji md powstało więc nie wiem

oczywiście gruba poprawiałem aby bootował z md

Jak Ci pada jeden dysk musisz ustawić bootowanie ze sprawnego, z tego co piszesz nie masz co się gniewać na raid a na siebie ;)

tylko to raczej powinno być tak

2 dyski i i partycja boot dajmy md0

Pozbywam się jednego fizycznego dysku więc mam 1 dysk ale partycja md0 dalej istnieje więc bez problemu z party md0 dalej czyta boota i powinno wstać a tak nie bywało

tylko to raczej powinno być tak

2 dyski i i partycja boot dajmy md0

Pozbywam się jednego fizycznego dysku więc mam 1 dysk ale partycja md0 dalej istnieje więc bez problemu z party md0 dalej czyta boota i powinno wstać a tak nie bywało

Polecam manual sw raid 1.

no cóż DDR2 są tańsze jak by nie było od 3 chyba że ktoś ma jakieś tanie 3 do sprzedania ;)

DDR3 na chwile obecną są już lekko tańsze od DDR2 ;).

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się