Marek607 655 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Witam Jak w temacie, prosiłbym uzytkowników o wpisanie ile Was kosztuje roczne utrzymanie swoich stron w sieci. W koszty wliczamy wszystko tzn. utrzymanie domeny, oplatę za serwer i rózne dodatki typu grafika, pozycjonowanie itp. Więc jako założyciel tematu zacznę od swoich kosztow. Orientacyjnie wynosi mnie to okolo 450 zł rocznie. 2 domeny .pl - 110 zł hosting ( reseller) - 150 zł pozycjonowanie + zakup mailignu i odwiedzin ~ 100 zł grafik ~ 100 zł Czekam na wasze wypowiedzi B) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
^^KaMaZZ~.^ 154 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Mnie orientacyjnie ok. 1500 zł rocznie. hosting pod forum (VPS) - 1200 zł 1 domena PL (drogo, bo sie pokusiłem rok temu na promocje i teraz musze jedno przedłużenie przeczekać i uciekam gdzie indziej ) - 110 zł koszt(a) wynajęcia programisty do drobnych poprawek kodu, pomocy ~ 150-200 zł stworzenie od podstaw stylu, w tym pomoce grafika etc ~ 150 zł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krystian 17 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 A czemu ma służyć ten temat? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Raffuss 4 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Też się tak zastanawiam.. ;-) może US się interesuje.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krystian 17 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Zastanawia mnie kiedy pojawi się temat: "Co leci teraz u Ciebie w Winampie" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Też się tak zastanawiam.. ;-) może US się interesuje.. To są wydatki a nie dochody B) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Raffuss 4 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 To są wydatki a nie dochody B) Raczej inwestycje.. pewnie ktoś tam trzyma jakąś reklamkę i już podpada pod działalność i rozliczenia z tytułu pobieranego wynagrodzenia.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Nie wiem o co Wam chodzi, ciekawy topic. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 3360 zl tak na początek bez wliczania nieprzespanych nocy, bo to ma działać na jutro " a bo tak" bo to bezcenne Zastanawia mnie kiedy pojawi się temat: "Co leci teraz u Ciebie w Winampie" Niestety nie mam winampa B) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Niestety nie mam winampa To jest nas dwóch B) Co do tematu, powiem tyle że duża kwota Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krystian 17 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 To jest nas dwóch B) Co do tematu, powiem tyle że duża kwota O ile nie zauważyliście, to było ironiczne pytanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Korzystam z Windows Media Player i więcej mi nie trzeba... Serwer 120 PLN rocznie 5 x domeny.pl - 277 PLN 1 x domena.com - 61 PLN W pozycjonowanie itd się nie bawie Grafiki tworzę sam (Wydatków na pepsi i pizzę nie wliczam ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Ja mam sporo domen i niestety cena przedłużenia ich razem licząc, na rok, przekracza w sumie cenę hostingu, jaki jest mi potrzebny, aby to, co tam stoi stało w wysokiej jakości polskim DC.. nigdy nie mam czasu rozkręcić jakiegoś swojego serwisu, a kasa na utrzymanie w sumie jest... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Domeny, resellery, VPSy... W sumie jakieś 3000-4000 rocznie by się nazbierało. Ale jako, że trzymam na serwerach również strony klientów, to część tych kosztów się zwraca. Na własne wyłączne potrzeby mam w zasadzie tylko jednego VPSa, roczny koszt utrzymania to jakieś 450zł. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
internecik 4 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Wolę nie liczyć ile $ wydaję na domeny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Jutro podliczę, ale wyjdzie ze 2-3tysiące. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 imo ciekawiej by wyszedł współczynnik kosztów utrzymania serwerów do ilości odsłon Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 To ja tylko dodam że miesięcznie mam pół miliona unikalnych / ponad 1 mln odsłon. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krystian 17 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Wolę nie liczyć ile $ wydaję na domeny łatwa matematyka, masz kolo 600 domen x 42 zł ? B) więc koło 25k za samo odnowienie, plus kupno domen po kilkadziesiąt tysięcy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
d.v 1409 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 Na moich stronach ruchu praktycznie nie ma, strony klientów różnie - od błędu statystycznego do paru tysięcy trafień miesięcznie. A VPS "na własny użytek" to w sumie tylko do zabawy i dla hostingu obrazków (wykorzystuję nielimitowany transfer). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2009 ja na jednym vpsie za 44zł/m-c serwuję koło 1mln odsłon / m-c, a tendencja jest wzrostowa (co do odsłon oczywiście) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
softnet 0 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2009 Dedyk 512,40 zl mies. Pozycjonowanie 360 zl mies. Mam tez sporo domen, ale te akurat pomijam w swoich wyliczeniach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2009 A czemu ma służyć ten temat? Zaspokojeniu mojej ciekawości A tak na serio to poprostu chciałem się zorientować jak się mają moje wydatki do innych i wyciągnąć z tego wnioski B). Ot takie porównanie wydatków do osiaganych efektow. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2009 Ciężko tak porównywać bo jeden ma na prawdę popularną stronę a drugi jakiegoś malutkiego bloga;). 3 domeny + serwer czyli zbyt dużo nie wydaje;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Stasiu Zgłoś post Napisano Październik 20, 2009 U mnie to wygląda tak: Hosting : 48.80 (shared w linuxpl.com) Domeny: Tu będzie 0zł bo żadnej nie przedłużam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach