Skocz do zawartości
Gość Stasiu

Transfer domeny ?

Polecane posty

Gość Stasiu

Witam, mam dwie domeny w cal.pl i chciałbym je przenieść do MasterNET.pl i tutaj moje pytanie:

1. Co jest potrzebne do takiego transferu i jak to wykonać

2. Jeśli przeniosę domeny do Masternet.pl to będę musiał je przedłużyć (w cal.pl nie mam takiego obowiązku)

Jedna domena (.pl) była rejestrowana bez żadnej promocji a domena (.net.pl) była rejestrowana w promocji "Do każdej domeny .pl domena funkcjonalna za 1zł"

Gość

1. Kody authinfo od cal.pl - za net.pl pewnie z 10zł dopłacisz za promocję

2. PL na pewno i chyba inne NASKOwe nie trzeba, domeny com/net/org - tak

Gość Mruczek
Witam, mam dwie domeny w cal.pl i chciałbym je przenieść do MasterNET.pl i tutaj moje pytanie:

1. Co jest potrzebne do takiego transferu i jak to wykonać

2. Jeśli przeniosę domeny do Masternet.pl to będę musiał je przedłużyć (w cal.pl nie mam takiego obowiązku)

Jedna domena (.pl) była rejestrowana bez żadnej promocji a domena (.net.pl) była rejestrowana w promocji "Do każdej domeny .pl domena funkcjonalna za 1zł"

1. W przypadku cal.pl musisz wysłać faksem (!) formularz wydania kodu authinfo (wraz z kserem dowodu, lub dokumentów firmy - szczegóły w ich pomocy). Kod wydają dość szybko. Potem uruchamiasz transfer w panelu Masternetu i postępujesz zgodnie z instrukcjami.

w tym tygodniu przenosiłem domene z home.pl do masternetu. w czwartek wysłalem im wniosek priorytetem. W piątek o 17 dostalem kod. w masternecie transfer domeny trwał z jakieś 10 minut :) włączając w to poklikanie linków potwierdzających w mailach :)

Gość Stasiu
1. W przypadku cal.pl musisz wysłać faksem (!) formularz wydania kodu authinfo (wraz z kserem dowodu, lub dokumentów firmy - szczegóły w ich pomocy)

Czyli że mogę zapomnieć o transferze do mastenet'u, 1. nie mam jak wysłać faksa 2. nie jestem pełnoletni więc nie mam dowodu

A i Dowód możesz bez problemu wyrobić. No bo chyba nie masz mniej jak 13 lat? :)

Choć i nawet wtedy, na wniosek rodziców, można się starać.

Inna sprawa to ograniczona zdolność do czynności prawnych.

Nom - teoretyczna żadna firma hostingowo-domenowa nie ma prawa sprzedaży produktów takim osobom :)

Fax - na każdej poczcie za drobną opłatą jest.

A co do transferu z cal, to musisz to zrobić nie później, niż 30 dni przed wygaśnięciem domeny.

Czyli jak wygasa ci 1 października, to do 27 sierpnia musisz wysłać taki fax (cal ma jeszcze 3 dni na odpowiedź na fax)

Gość

No właśnie jak to jest z tym transferem? Ja właśnie zrobiłem (chyba się udało, bo drugi freelancer mówi, że Onet kod przyjął) transfer z Domenytanio właśnie do Onetu (pl i com) i transfer zaczęliśmy 3-4 dni przed wygaśnięciem domeny... także miesiąc naprawdę wcześniej trzeba? Heh..

tam chyba są jakieś okresy w których nie można domeny przenosić, powinnych być umieszczone w regulaminie.

Domeny krajowe można transferować nawet w ostatni dzień ważności.

Domeny globalne najpóźniej na 14-cie dni przed wygaśnięciem (transfer może trwać 14-cie dni)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się