Skocz do zawartości
Kornel

Faktura z Hetzner

Polecane posty

Witajcie,

Podczas przeglądania forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, mianowicie - czy od rachunków z Hetzner.de można odliczać wykazany tam 19% VAT? Posiadam VAT EU ale księgowa się upiera, że VATu za tą usługę nie mogę sobie odliczyć.

Całość zaliczam w koszta ale przyznam, że przy 3 serwerach trochę boli mnie brak możliwości odliczania VATu.

Zatem - można, czy nie można ?

Pozdrawiam

Kornel

Nie chcę ew. wprowadzić w błąd gdyż nie zajmduje sie księgowością ale z tego co pamiętam:

- podajesz hetzner, VAT UE, wystawiają faktury bez ich vat 19%

- Ty wystawiasz dokument wewnętrzny z doliczonym PL 22% vatem i potem sobie go odliczasz

lub coś podonego

Nie można ponieważ masz fakturę z VAT 0 % zauważ że pomniejszają Ci cenę o 19% jeżeli masz nip EU.

Musisz takiego sprzedawcę przy każdej fakturze weryfikować przez odpowiednią komórkę w urzędzie (dostaje się na maila potwierdzenie że jest firmą unijną i istnieje). Natomiast od sprzedaży związanej z tym produkttm trzeba odprowadzić normalny Polski VAT. Czyli generalnie masz od dochodowego ale nie VAT - w 100% też normy prawnej Ci nie podam ponieważ robi to za mnie księgowa :)

Nie można ponieważ masz fakturę z VAT 0 % zauważ że pomniejszają Ci cenę o 19% jeżeli masz nip EU.

Musisz takiego sprzedawcę przy każdej fakturze weryfikować przez odpowiednią komórkę w urzędzie (dostaje się na maila potwierdzenie że jest firmą unijną i istnieje). Natomiast od sprzedaży związanej z tym produkttm trzeba odprowadzić normalny Polski VAT. Czyli generalnie masz od dochodowego ale nie VAT - w 100% też normy prawnej Ci nie podam ponieważ robi to za mnie księgowa :)

To nie jest faktura 0% tylko n/p. Hetzner pomniejsza (a w zasadzie nie nalicza) Ci 19% Niemieckiego podatku VAT, bo jest to transakcja wewnątrzwspólnotowa i ty jako nabywca masz obowiązek rozliczyć się z podatku VAT w kraju w którym prowadzisz działalność wg stawek zgodnych z ustawą. Wystawiasz fakturę (ty lub księgowa) wewnętrzną i naliczasz podatek VAT 22%. Taką fakturę wrzucasz w koszty jak każdą inną fakturę. Kolega Adrian dobrze pamięta.

To nie jest faktura 0% tylko n/p. Hetzner pomniejsza (a w zasadzie nie nalicza) Ci 19% Niemieckiego podatku VAT, bo jest to transakcja wewnątrzwspólnotowa i ty jako nabywca masz obowiązek rozliczyć się z podatku VAT w kraju w którym prowadzisz działalność wg stawek zgodnych z ustawą. Wystawiasz fakturę (ty lub księgowa) wewnętrzną i naliczasz podatek VAT 22%. Taką fakturę wrzucasz w koszty jak każdą inną fakturę. Kolega Adrian dobrze pamięta.

Jak pisałem wiedziałem że dzwoni ale w którym kościele ....? :)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się