Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
sproject

Program do oceny

Ocena programu  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak oceniasz prezentowaną aplikację?

• jest dobra
      1
    • ma potencjał
      2
    • do bani
      7

Polecane posty

Planuję wziąć udział w tegorocznej edycji Kaliskiego Konkursu Informatycznego, którego celem jest wyłonienie najlepszej aplikacji. W związku z tym postanowiłem przepisać swój edytor tekstu, a aktualną jego wersję dać wam do oceny. :)

Nie zrażajcie się tym, że program jest nieukończony - nowe funkcje z pewnością będą dodawane, mam jeszcze na to 2 tygodnie. :)

Głównie zależy mi na tym byście rzucili jakieś sugestie, poradzili co poprawić, co dodać, a co całkiem wywalić.

Z góry dzięki. :)

http://www.speedyshare.com/149889275.html

Menu na górze, jakby "się rozjechało".

Będą tam jeszcze dodawane nowe przyciski, więc bez obaw. :)

Po pierwsze irytuje mnie instalowanie malutkich programów (zwłaszcza do testów :))

Co do samego programu:

-kolorowanie składni mi nie działa

-po zapisie pliku jego nazwa w karcie nie zmienia sie

-klikniecie mysza w jakimkolwiek punkcie formatki do pisania powoduje pojawienie sie tam kursora (mnie irytruje i robi problemy z skladnia ciutek :))

-czcionka podczas pisania dziwnie wyglada (nie wiem czego to wina ale odstępy po niektórych znakach sa mocno za male, a po niektorych za duże np. @ i t)

-tlo dźwiękowe nie działa

-wcisniecie ctr+a i backspace nie usuwa calego dokumentu tylko przenosi mnie na początek (tekst to jedna dluga linia)

-brakuje szukania (najlepiej z wyrażeniami regularnymi)

-notepad++ z 10 dokumentami zabiera polowe mniej ramu niż twój program :)

-brak możliwości standardowego skojarzenia programu z plikami txt, php itp

-brak możliwości zmiany kodowania

plus za bezpośredni podgląd plików html

Narazie tyle :) Pozdrawiam :)

Po pierwsze irytuje mnie instalowanie malutkich programów (zwłaszcza do testów :))

Instalator to wymóg organizatorów konkursu.

-kolorowanie składni mi nie działa

Rozumiem, że mówisz o kolorowaniu składni HTML? Niemożliwe...

2vt6zw0.jpg

-po zapisie pliku jego nazwa w karcie nie zmienia sie

Wielkie dzięki. Dość ważne, a nie zauważyłem tego wcześniej.

-klikniecie mysza w jakimkolwiek punkcie formatki do pisania powoduje pojawienie sie tam kursora (mnie irytruje i robi problemy z skladnia ciutek :))

Postaram się to zmienić, ale priorytetem, to nie jest w obecnej chwili. :)

-czcionka podczas pisania dziwnie wyglada (nie wiem czego to wina ale odstępy po niektórych znakach sa mocno za male, a po niektorych za duże np. @ i t)

Zapomniałem dodać w instalatorze funkcję dodającą klucze rejestru domyślnie ustawiających fonta na Lucida Console. Dzięki za zwrócenie uwagi - sam u siebie zmieniłem ją właśnie na Lucidę i zapomniałem o tym problemie.

-tlo dźwiękowe nie działa

Jakie tło? To edytor tekstu, a nie media player. :)

-wcisniecie ctr+a i backspace nie usuwa calego dokumentu tylko przenosi mnie na początek (tekst to jedna dluga linia)

O dziwo u mnie, to nie szwankuje.

-brakuje szukania (najlepiej z wyrażeniami regularnymi)

Przecież to wersja alfa. :)

-notepad++ z 10 dokumentami zabiera polowe mniej ramu niż twój program :)

Ale z systemowym Notatnikiem wygrywa. :) A na serio: już na starcie zżera 5 MB - postaram się to zoptymalizować usuwając niepotrzebne na początku formy z pamięci (a właściwie, to wcale ich nie ładując wraz ze startem programu).

-brak możliwości standardowego skojarzenia programu z plikami txt, php itp

Będzie ASAP. :)

-brak możliwości zmiany kodowania

Z tym to raczej nie wyrobię.

plus za bezpośredni podgląd plików html

Dzięki. :)

Dobra dobra przyznaj się, że to jakiś nowy trojan :)

Przed tobą, to się nic nie ukryje. :)

Jakie tło? To edytor tekstu, a nie media player. ;)

To po co w menu Multimedia jest niedziałająca ikonka głośniczka z podpisem TŁO DŹWIĘKOWE?

Bo o nią chyba Rezorowi chodziło.

Co do składni - to koloruje, ale z menu trzeba wybrać język... A to nie do końca jest niestety dla wszystkich oczywiste. Może wybór języka przy tworzeniu dokumentu/starcie programu?

Do tego tabulator nie robi wcięć, tylko przeskakuje do kolejnych paneli.

Dalej - podgląd HTML powinien być dostępny tylko dla formatu HTML. Bo co mi z podglądu kodu PHP albo np. C++ w przeglądarce?

Drukowanie olewa formatowanie kodu. A powinien być może wybór?

Dokładnie chodziło mi o button tło dzwiękowe w zakładce multimedia ;) Dodadkowo przycisk wstawiania obrazu dodaje odnosnik jak dla pliku html (czyli chcac wstawic obrazek do dokumentu nie zostanie wydrukowany :))

Co do kolorowania składni - rzeczywiście jednak działa :) przepraszam za niesłuszny zarzut :) Ale za to przy ładowaniu jakiego kolwiek pliku zawsze ustawia sie HTML (i nie ma opcji BRAK)

Czekam na kolejna wersje do testów :)

Programik sympatyczny, "ma potencjał" ;P ale zrób coś z czcionką na miłość boską...

J.w., zapomniałem to zrobić w nowym buildzie. BTW Zmień ją na Lucida Console - zostanie to zapisane w rejestrze. Wkrótce naprawię to, by zmiana była dokonywana podczas instalacji.

Dokładnie chodziło mi o button tło dzwiękowe w zakładce multimedia :P

Aha, wiem, że nie działa. :) Tak samo nie zdziwcie się, że Odsyłacz i inne przyciski nie działają w nowym buildzie. Są za to inne zmiany.

Dodadkowo przycisk wstawiania obrazu dodaje odnosnik jak dla pliku html (czyli chcac wstawic obrazek do dokumentu nie zostanie wydrukowany :P)

Tak ma być. ;)

Co do kolorowania składni - rzeczywiście jednak działa :D przepraszam za niesłuszny zarzut :) Ale za to przy ładowaniu jakiego kolwiek pliku zawsze ustawia sie HTML (i nie ma opcji BRAK)

A po co wyłączać kolorowanie składni? :)

Czekam na kolejna wersje do testów :P

Proszę bardzo.

Dodałem wyszukiwarkę obsługujące wyrażenia regularne i możliwość powiązania aplikacji z niektórymi typami plików. Do tego dojdzie jeszcze DDE i będzie super. :)

http://www.speedyshare.com/182256792.html

Więcej o nowym buildzie na blogu: http://sproject.devblogs.pl/internet/kki-smalledit-10015/

A po co wyłączać kolorowanie składni?

Nie wszystkie pliki które się edytuje potrzebują kolorowania składni (pliki ini, pliki konfiguracyjne programów czy np Windowsa, a nawet jakieś proste pliki txt np readme)

Wyszukiwanie działa, ale w przypadku blednie wpisanych wyrażeń regularnych wyrzuca error (który w sumie nic nie mówi). Moim zdaniem powinien porostu zaprzestać wyszukiwania.

Do tego szukanie dostępny tylko z task bara ;) Pierwsze co robię to szukanie w "edycja" a tu lipa :) Brak tollipow przy niektórych buttonach w pasku.

Moim zdaniem za dużo też nastawienia na edytowanie html'a. Opcje w zakładce "tekst" zamiast justować tekst wstawiają mi tam diva :) Poco mi div w pliku cpp ?

Brak skrótów klawiszowych ! Mam nadzieje ze zostanie dodane :)

Przydało by się tez liczenie numerów lini (wyobrażasz sobie ze php wypluwa ci błąd "error in line 343" a Ty musisz jej szukać ręcznie ? :)

Kolorowanie składni nie włącza się automatycznie po otwarciu pliku z znamy rozszerzeniem

Narazie tyle :P

Nie wszystkie pliki które się edytuje potrzebują kolorowania składni (pliki ini, pliki konfiguracyjne programów czy np Windowsa, a nawet jakieś proste pliki txt np readme)

W nich i tak nie ma czego kolorować, więc nie ma to znaczenia.

Do tego szukanie dostępny tylko z task bara :P Pierwsze co robię to szukanie w "edycja" a tu lipa :D

Już dodałem to edycji.

Brak tollipow przy niektórych buttonach w pasku.

Tollip? A co to? :P

Opcje w zakładce "tekst" zamiast justować tekst wstawiają mi tam diva :) Poco mi div w pliku cpp ?

A w jaki inny sposób chcesz wyjustować tekst w HTMLu, jeśli nie DIVem (zgodnie ze standardami OFC)? ;) Jeśli zaś edytujesz plik C, Java, etc. to po prostu tam nie zaglądasz. :)

Brak skrótów klawiszowych ! Mam nadzieje ze zostanie dodane :)

Są skróty klawiaturowe. Dla wyszukiwania jeszcze nie było, ale teraz już jest. Szukaj ich w menu u góry. :P

Przydało by się tez liczenie numerów lini (wyobrażasz sobie ze php wypluwa ci błąd "error in line 343" a Ty musisz jej szukać ręcznie ? ;)

Możliwe, że będzie coś takiego, ale nie jestem pewien. Póki, co wystarczy przewinąć scrollbar, by wyświetlił ci się numer linii u góry. Wkrótce zostanie dodane okienko przejścia do wybranej linii.

Kolorowanie składni nie włącza się automatycznie po otwarciu pliku z znamy rozszerzeniem

Może wkrótce to poprawię. O ile się wyrobię do poniedziałku.

http://www.speedyshare.com/563737186.html

Jest już coraz lepiej ;)

Teraz kolej na przyczepienie się do lądowania plików ;) Zakładki są użyteczne tylko jeśli odpalamy kolejne dokumenty przy pomocy explorera w programie albo za pomocą "otworz". Nie ma drag and drop (co ewentualnie da sie przeżyć), ale co gorsze odpalanie skojarzonych plików podwójnym kliknięciem powoduje otwarcie NOWEJ kopi programu a nie dodatkowej karty. Do tego program mógłby zapamiętywać karty które były otwierane.

W opcjach powinna być tez możliwość dostosowania skrótów klawiszowych (w moim wypadku foobar został właścicielem F1 - F4 i chciałbym szukanie następnych wyników ustawić inaczej ;))

Dalej tez pozostało przeskakiwanie focusu przy wciskaniu taba (praktycznie eliminuje to użyteczność tego programu przy rodzeniu ;))

Teraz kolej na przyczepienie się do lądowania plików ;) Zakładki są użyteczne tylko jeśli odpalamy kolejne dokumenty przy pomocy explorera w programie albo za pomocą "otworz". Nie ma drag and drop (co ewentualnie da sie przeżyć), ale co gorsze odpalanie skojarzonych plików podwójnym kliknięciem powoduje otwarcie NOWEJ kopi programu a nie dodatkowej karty. Do tego program mógłby zapamiętywać karty które były otwierane.

Naprawiłem. ;)

Przed momentem skompilowałem build 19 - wersję beta 1. Nowe funkcje nie będą już dodawane. Teraz szczególnie zależy mi na wyłapaniu błędów, o ile takie są.

http://sproject.devblogs.pl/internet/kki-s...eta-1-build-19/

Download: http://www.speedyshare.com/426622251.html

Dziś, na dzień przed ostatecznym terminem odesłania prac, wydałem wersję RC. Wszystkie błędy zostały w niej poprawione (nie licząc tego tabulatora...). Skojarzenia plików też działają lepiej niż w buildzie 19.

25j84l3.jpg

Info: http://sproject.devblogs.pl/internet/kki-s...t-rc1-build-20/

Download: http://www.speedyshare.com/270235407.html

Podbijam ten temat - mam nadzieję, że ostatni raz. ;)

Mojej aplikacji udało się zakwalifikować do ścisłego finału KKI. Jednak była coś warta. :P

BTW W międzyczasie ukazał się build 21, o którym nie poinformowałem na łamach forum.

http://sproject.devblogs.pl/wp-content/upl...09/03/setup.exe

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować