Skocz do zawartości
mokry

Konfiguracja pierwszej domeny w DA

Polecane posty

Witam,

Wykupiłem właśnie w jeden z firm własny VPS. Dostałem do niego panel DA.

Na nazwa.pl mam wykupioną domenę. Taraz pytanie:

Jak skonfigurować DNS w panelu DA, tak abym mógł podawać sowim klientom DNSy w formie:

ns1.mojadomena.pl

ns2.mojadomena.pl

I do tego, co zrobić z panelem w nazwa.pl, tzn jak skonfigurować domenę? Przekierowanie IP, Inne adresy DNS, ...?

Pozdrawiam,

Michał.

Witam,

Proszę dodać rekordy A w managerze stref DNS dla domeny głównej o nazwach ns1 - wskazujący na jeden adres IP podpięty do VPS oraz ns2 wskazujące na inny adres IP podpięty do VPS.

Następnie proszę oddelegować domenę (tak tą samą, w której były tworzone DNSy) na dnsy ns1.mojadomena.pl i ns2.mojadomena.pl z podaniem tych adresów IP, dla których tworzone były rekordy A w strefie DNS.

Jeśli funkcja delegacji z podaniem adresu IP DNSa jest niedostępna w panelu zarządzania należy poszukać funkcji Glue DNS. Jeśli takiej też niema należy skontaktować się z supportem i zapytać czy byli by tak mili i dodali hosty w bazie NASKu dla ns1 i ns2 (podając również adresy IP poszczególnych), jeśli się zgodzą to zmieniamy DNS na ns1 i ns2.mojadomena.pl - jeśli nie zapraszam do zmiany rejestratora na OVH.pl albo Az.pl :D

Pozdrawiam,

Marek Bajerski

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się