Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
BlueMan

IPB3

Dwa przyszłe silniki  

26 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który silnik wygra w tym boju?

• iPB3
      19
    • vB4
      7

Polecane posty

Już coraz bliżej do jej wydania.

Jest już oficjalna wersja BETA do przetestowania

http://ipb3.pl/

http://ipslink.pl/beta3/

A do 12 stycznia Invision zrobiło promocję na licencję - za $129.99 można kupić, a do tego za free przekonwertują forum z innego silnika do iPB :D

Wczoraj wyszło też VB 3.8, a w planach mają już wersję 4.0, które kieruje swoje ruchy do typowo społecznościowego portalu jaki będzie można stworzyć instalując to forum.

Co myślicie o tych 2 przyszłych silnikach?

Gość N3T5kY

Bez testowania wiedziałem że będzie super :D

IMO vB i tak będzie daleko w tyle.

Z tego co zauważyłem, to iPB jest bardziej lubiane przez forumowiczów. Google także bardziej "lubi" ten skrypt (choć to pewnie pojęcie względne) :D

iPB ma jeden minus u mnie - ja jak moderator, jak chcę wydzielić XX (kilkanaście) postów z jednego tematu, to przy każdym z nich muszę zaznaczyć checkbox. A przydała by się opcja "Zaznacz posty w dół", lub tak jak w przemo "wydziel posty od zaznaczonego" :/ mam nadzieję, że poprawili to w iPB3.

vB ma znacznie mniej ciekawych skórek do wyboru. No i jest droższe :D

Jako że nigdy nie przepadałem za vB, głos oddałem na IPB, ale tak jak już @Prohost wspomniał - to po prostu kolejne wersje tych skryptów bez wielkich rewolucji w ich funkcjonalności, więc nie ma za bardzo czym tu się zachwycać :D

Gość N3T5kY
Zwykłe forum. Czym się dokładnie podniecacie?

IP zapowiadało wiele udogodnień, których brakowało w v2 :D

IMHO przeładowany wodotryskami. Wolałbym, żeby skupili się na funkcjonalności i użyteczności. Teraz tylko czekać na jakąś betę vB4 i WBB 3.1.

Gość Spanner

z racji tego, że na co dzień zajmuję się IP.Board to wiadomo co wybrałem. vB jakoś nie lubię więc nie ma szans, żebym także się przesiadł na ten silnik. Jeśli mowa o skinach, to do vB jest ich mniej z jednego powodu, skrypt ten oferuje dość nieintuicyjny interface do edycji skinów, próbowałem kiedyś zrobić skin do vB ale w porównaniu do IP.Board jest zbyt zakręcony, żeby zawracać sobie nim głowę. Jeśli chodzi natomiast o wersje IP.Board 3, to poznałem już ją trochę i wg. mnie jest ciut przesadzona. Fajnie że w końcu IPS przeszedł na OOP w php5 a nie ciągle to php4, fajnie że pozmieniali wygląd, dość znaczną część funkcjonalności, ale mam swoje 'Ale', a mianowicie, uważam, że zbędne są niektóre wodotryski, nie potrzeba także tyle ajax'u.

Od strony kodu, no cóż z wypowiedzi na dev blogu IPS jestem zadowolony ze zmian w kodzie, bo trochę przyjemniej będzie się w tym programowało, ale od strony tworzenia skiniów itp, to wydaje mi się że za bardzo przesadzili :D już przyzwyczaiłem się do stosowania w szablonach odpowiednich zmiennych itp, a teraz trzeba będzie się przesiąść.

Podsumowując każdy skrypt ma swoje plusy i minusy, także i IP.Board, ma plusy, ale bez trudu mogę znaleźć i minusy, jeśli chodzi natomiast o wyniki boju IP.Board vs. vB to czas pokaże który skrypt wygra, każdy oceni sam, bo jedni wolą vB a inni IP.Board :D

Witam,

jako, że temat jest mi poniekąd bliski ;) postanowiłem skrobnąć parę zdań o nowym IP.Board.

Cóż, nowy skrypt powstaje tak naprawdę od kilku miesięcy, najpierw jako pomysł Matta ( szef IPS - wydawca IP.Board i innych dodatków oraz jednego z głównych jego programistów ), a potem już poważna praca całej ekipy IPS na czele jak już wspomniałem Matta i Brandona ( też prze kolo - programista )..

Jak już ktoś wyżej wspomniał wszystko pisane pod PHP5 z racji większej ilości dostępnych narzędzi oraz tego, że PHP4 powoli odchodzi do lamusa - proszę mnie źle nie zrozumieć tylko. ;P

Cóż, mógłbym napisać to samo co u mnie na forum poświęconym IP.Board, ale jeśli nie obrazicie się to odeślę Was do paru tematów:

oraz do innych, nie mniej ciekawych w dziale poświęconym tej nowej wersji.

Tam możecie zapoznać się z paroma moimi zdaniami dotyczącymi omawianego tematu.

Ktoś wyżej napisał, że niepotrzebne są niektóre 'wodotryski' - szkoda tylko, że zostało to napisane tak ogólnie bez konkretów. Ponieważ z tego, co mi wiadomo IPS stroni od wszelkich wodotrysków. Gdyby chciał ulegać wszystkim propozycjom nowych funkcjonalności ( które przecież mogą zostać dodane w przyszłości przez innych modderów ) to mielibyśmy nie profesjonalny, funkcjonalny skrypt, a choinkę podobną do phpbb by przemo, gdzie więcej jest 'dziwnych' opcji niż ich nie ma, ale nie o tym chciałem. Zwracam jedynie uwagę, że wszystkie funkcje która znajdują się w IP.Board nie są dodane ot tak, a gruntownie przemyślane. Nieprawdą jest, że znajdują się tam wodotryski, a jeśli ktoś uważa jakąś funkcję za takie coś to prawie na pewno istnieje możliwość jej wyłączenia lub zmiany.

Także prosiłbym szanownego użytkownika Spannera o doprecyzowanie owych 'wodotrysków', których to ja w IP.Board 3.x beta 1 nie zauważam.

Dalej, napisano również, że pozmieniało się wszystko w skinie. Owszem, jak miało się nie pozmieniać jak całość kodu jest zmieniona, przepraszam - napisana od podstaw. Uważam, że zarządzanie nie zostało przesadzone, ba, ulepszone - bo jeśli nie podobają się Wam zakładki podczas modyfikacji skina ( tak tak, super sprawa ) to ja już nie wiem. :P

Oczywiście, że zmienne również musiały się zmienić, ale przecież to jest oczywista oczywistość, więc nie będę tego analizować.

Z jednym się mogę zgodzić, że teraz tworzenie własnych modyfikacji do nowej wersji będzie znacznie łatwiejsze. Dużo można i o tym pisać, jednak wydaje się, że pierwsze zdanie oddaje cały sens tego wątku.

Nie ulega wątpliwości, że liderami na rynku for internetowych są dwie firmy - Jelsoft jako wydawca vBulletin oraz Invision Power Services jako wydawca skryptu tego forum. Byłbym jednak ostrożny w ich porównywaniu który jest lepszy, a który gorszy. Oba mają dynamicznie rozwijającą się społeczność. Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie to w vB odstrasza mnie ten koszmarny domyślny wygląd forum oraz dziwny wygląd panelu admInistracyjnego. Jestem jednak pod wrażeniem funkcjonalności. Jednak IP.Board ma bardzo przejrzystą strukturę, a wygląd ACP uchodzi za jeden z najlepszych na świecie - na którym wzoruje się kilka osób/firm tworzących swoje skrypty forum, w tym jeden mój znajomy, Polak, tworzący bardzo ciekawy projekt - jak będzie chciał to się ujawni. :P

Tak, trochę się rozpisałem, jednak temat jest mi bardzo bliski. ;)

Kończąc już chciałbym zaprosić do lektury mojego krótkiego artykułu zatytułowanego Zalety i wady skryptu IP.Board, które to zostały opisane jeszcze na przykładzie wersji IP.Board 2.3.x - to dla ciekawskich.

Chciałbym przeprosić za mnogość odnośników do mojego forum, jednak myślę, że nie wpłynie to negatywnie na kolejne zlecenia dla tego forum, które miałem przyjemność dla Was ( i dla Bartka rzecz jasna :) ) wykonywać.

Z pozdrowieniem,

DawPi

p.s. jeśli już chcemy być dokładni to bym prosił zmienić nazwę iPB3 w ankiecie na IPB3 lub dokładniej na IP.Board 3. ;)

Z prywatnymi wiadomościami mieli dobry pomysł - takie prywatne tematy. Proste a funkcjonalne.

Gość Łukasz Tkacz

Ja jestem za IPB, już nie ze strony admina a po prostu zwykłego szarego użytkownika: skrypt jak dla mnie o wiele wygodniejszy i jakiś taki... intuicyjny w porównaniu do vb. Fakt faktem, vB i SMF i tak dzieli cała przepaść, ale "to nie to" :) Poza tym WHT leci na IPB :)

Ze strony admina: niewiele mogę powiedzieć, kwota jakiej sobie żądają czy to w wypadku vB czy IPB jest dla mnie znacznie zbyt wysoka, wolę używać MyBB lub phpBB3 zaś tamte dwa co najwyżej testować w wersjach nulled :)

Gość Spanner

@Daw każdy ma swoje upodobania itp, ja np wole mniej ajaxu, itp, np za wodotrski uważam te płynne zwijania i rozwijania różnych rzeczy, nie mówię że są złe czy coś, ale bez nich też można by było się obejść bez problemowo :)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować