Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
is_wm

Wybór procesora

Intel CORE 2 DUO E8400 2x 3 GHz vs Intel CORE 2 QUAD Q8200 4x2.3 GHz  

24 użytkowników zagłosowało

1. 1. Do gier, ew. windows 7 + płynna (szybka) praca na nowych aplikacjach biurowych.

• Q8200
      9
    • E8400
      15

Polecane posty

Dziś XP, a za pół roku może coś więcej. Nie chcę się ograniczać, lub później bawić w dokupowanie kości... 4GB chyba się nie opłaca, skoro XP wykorzysta 3,25GB...

"p", ale przy wyłączonym swapie, tak? Bo z tego co piszą użytkownicy, którzy mają w xp 4GB, widać tylko 3,25 - nie wiem tylko czy wylaczenie swap cos daje, czy tylko "tak pisza"? Czy wystarczy wlaczenie tego PAE?

Witojcie :)

Proszę o poradę - którego procka wybrać:

Intel CORE 2 DUO E8400 2x 3 GHz vs Intel CORE 2 QUAD Q8200 4x2.3 GHz

Nie sugeruję się ceną, ani możliwościami w podkręcaniu. Chodzi o to, żeby płynnie chodziły gry na rozdzielczości > 1600*xxx. Nie zajmuję się obróbką filmów itp. ale chciałbym aby komp był na jakieś 4-5 lat, więc w mojej prostej głowie wygrywa QUAD (choćby pod kątem windows 7). Także w porównaniach Q wypada lepiej (http://benchit.pl/procesory/Intel/Core+2+Quad/Q8200/27) ale znowu te testy na tym procesorze nie uwzględniają gier (dlaczego, aż tak źle z nim?) w przeciwieństwie do E.

Aby dodać smaczku to topica, dołożę wybór karty graficznej zależnej od procka :) E8400 - 9800GT, Q8200 - HD4850.

Acha, bardzo proszę o "treściwe" wypowiedzi - co jest za, a co przeciw. Choćby miałoby to być jedno zdanie, to proszę o nie, zamiast opowiadań offtopowych :)

Radeon 4870 lub analogiczny Geforce to minimum przy takich procesorach. Chyba że jednak nie chcesz kupować kompa na lata i nie chcesz grać w gry na tak wysokich rozdzielczościach. Ale to wtedy E5200 wystarczy...

"p", ale przy wyłączonym swapie, tak? Bo z tego co piszą użytkownicy, którzy mają w xp 4GB, widać tylko 3,25 - nie wiem tylko czy wylaczenie swap cos daje, czy tylko "tak pisza"? Czy wystarczy wlaczenie tego PAE?
Przecież swap nie ma z tym nic wspólnego.

Weź 2x2GB i nie zastanawiaj się czy warto - różnica jest groszowa. Premiera po Windows 7 za rok, pewnie będziesz chciał spróbować - ramu nigdy za mało. A może na Vistę się skusisz:) A dużo lepiej korzystać z pamięci w trybie DualChannel - widoczny skok wydajności.

A o PAE poczytaj, swap jak mówi p niema z tym nic wspólnego.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować