Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
ColdFire

Hyper Threading-czym jest dokładnie

Polecane posty

Witam. Mam takie pytanie techniczne- czym jest dokładnie Hyper Threading- wiem, że jest to coś związane z wielowątkowością i pozwala na przetwarzanie wielu informacji przez procesor na raz, ale są to tylko niepotwierdzone informacje. Czy mógłby ktoś opisać czym jest ta technologia, jakie są plusy i minusy jej wykorzystania...

Gość adamszendzielorz
Witam. Mam takie pytanie techniczne- czym jest dokładnie Hyper Threading- wiem, że jest to coś związane z wielowątkowością i pozwala na przetwarzanie wielu informacji przez procesor na raz, ale są to tylko niepotwierdzone informacje. Czy mógłby ktoś opisać czym jest ta technologia, jakie są plusy i minusy jej wykorzystania...

W duzym skrocie i mocno upraszczajac 1 procesor z HT to prawie jak 2 osobne procesory. 2 procesory z HT to prawie jak 4 osobne procesory :) Plusy ? Jednym zapetlonym procesem nie przytkasz calej maszyny. Ogolnie duzo wieksza stabilnosc i troche "pewniejsza" wydajnosc.

pozdr.

W duzym skrocie i mocno upraszczajac 1 procesor z HT to prawie jak 2 osobne procesory. 2 procesory z HT to prawie jak 4 osobne procesory  Plusy ? Jednym zapetlonym procesem nie przytkasz calej maszyny. Ogolnie duzo wieksza stabilnosc i troche "pewniejsza" wydajnosc.  

pozdr.

mam możliwość zastosowania HT na moim komputerze- czyli typowo desktopowe zastosowanie- czytając Twoją bądź co bądź krótką wypowiedź dochodzę do wniosku, ze warto włączyć- czy ktoś byłby jeszcze w stanie troszkę obszerniej wypowiedzieć się na temat zwłascza minusów (jeśli takowe istnieją) oraz wytłumaczenie mniej więcej jak HT działa... tak z czystej ciekawości :)

Po właczeniu praktycznie masz 2 procesory (2 jednostki logiczne). Wzrost wydajnosci zauwazysz w programach napisanych pod 2 procesory. Jesli oprogramowanie nie jest zoptymalizowane bedzie spadek wydajnosci. Wiele artykulow na ten temat jest w internecie, szczegolnie w serwisach o PC. Polecam poszukac :)

Powiedzmy, ale zysk wydajności to jakieś góra 15% (z tego co pamiętam są wspólne rejestry itp.). HT jest przereklamowane

Powiedzmy, ale zysk wydajności to jakieś góra 15% (z tego co pamiętam są wspólne rejestry itp.). HT jest przereklamowane

np jesli masz serwer na celeronie czyli bez HT to zapytanie do mysql trwające np 5 sekund blokuje soatep do innych zapytan na ten czas. mając HT to zatkany jest jeden procesor a inne zadania ida drugim procesorem. mysle że nie nalezy tego rozpatrywać jako wzrost wydajności ale stabilności serwera.

wojt

wojt-ek, na jakiej podstawie opierasz swoje teorie dotyczace zapytan do mysql'a ?

Gość adamszendzielorz

Chyba nigdy nie miales okazji uzywac (czy to na desktopie czy w serwerze) systemu z HT i bez. Nie chodzi o rzeczywista wydajnosc ale o wygode (desktop) i stabilnosc (serwer). Zapusc sobie na desktopie np. kodowanie filmu do divxa, odpal pare innych programow i powiedz czy Ci sie wygodnie pracuje :) Analogicznie - odpal na serwerze skrypt w loopie zzerajacy 100% CPU i przetestuj czasy odpowiedzi np. serwera www. HT nie jest przereklamowany!

pozdr.

wojt-ek, na jakiej podstawie opierasz swoje teorie dotyczace zapytan do mysql'a ?

Jednak sie myliłem. Kiedys sprawdzalem i jedno zapytanie do mysqla potrafilo zatrzymac wykonanie nastepnych zapytań. Sprawdziłem przd chwilą i zwykła stara pentuim II 400 mhz bez HT wykonuje rownoczenie zapytania. Sorki za wprowadzenie w błąd.

wojt

HT to dwa logiczne watki. Ladder wygladalby tak:

1. 2 proce (mp,xeon)

2. 2 rdzenie (x2,8xx)

3. 2 watki (ht)

Moj admin (...) zawsze powtarza mi, ze swap tylko udaje ram i dlatego jest gorszy, z ht jest podobnie.

Vide 15% - ta, zalezy w jakim tescie, ale posluze sie przykladem, wolisz grac w dajmy na to HL2 z frameratem od 6 do 46 klatek, czy wolisz miec stabilne 35-45 klatek? HT nijak ma sie do tego, ale to obrazuje plynnosc, czyli brak czkawki. Kup dziadowska fure* z wylaczajacym sie turbo, efekt bedzie podobny... Lepsze stabilne 100 kuni, niz skoki od 60 do 120.

* - PSA i cala reszta z domeny .fr

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować