Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Godzio

Co Wybrać: Najbezpieczniejszy Skrypt

Polecane posty

Witam, moje forum zostało zhackowane, wgrywanie backupów nic nie daje, więc postanowiłem olać wszystko i zrobić forum od nowa, nigdy więcej na skrypcie phpbb by przemo.

Tak więc chciałbym spytać Was, bardziej doświadczonych użytkowników jaki jest najbezpieczniejszy z darmowych skryptów for?

Mam na oku SMF, ale jednak kilka wątpliwości jest, w tym właśnie bezpieczeństwo.

Może jakieś inne propozycje? Przypominam że priorytet to bezpieczeństwo.

Przepraszam za takie pytanie, jednak nie chce drugi raz stracić tego na co "pracowałem" ponad rok :)

Pozdrawiam.

W przypadku marnego administratora zaden skrypt nie jest bezpieczny. Phpbb / przemo po wgraniu łatek i zastosowaniu kilku b.prostych "ulepszeń" (jak chociażby zastosowanie htaccess) jest dobrze zabezpieczone.

Z tego co słyszałem to smf jeszcze nie zostało złamane, a hacki jakie widziałem to nie prawdziwe hacki tylko głupota adminów takich for.

Z tego co słyszałem to smf jeszcze nie zostało złamane, a hacki jakie widziałem to nie prawdziwe hacki tylko głupota adminów takich for.

A phpbb3?

Bo jestem już praktycznie zdecydowany na SMF, jednak chcę rozważyć wszelkie "możliwe możliwości".

Gdybym wybrał SMF, to ktoś podjął by się za darmo pomóc mi i zabezpieczyć to, jakoś? Bo teraz to już nawet sobie nie ufam jeśli o fora chodzi :)

SMF po wgraniu nie musisz jeszcze konfigurować, aby zabezpieczyć :P Samo w sobie jest zabezpieczone, tak jak inne skrypty. Luki są w oprogramowaniu, a nie w "konfiguracji".

SMF po wgraniu nie musisz jeszcze konfigurować, aby zabezpieczyć :P Samo w sobie jest zabezpieczone, tak jak inne skrypty. Luki są w oprogramowaniu, a nie w "konfiguracji".

Hehe, pytałem dla pewności, dziękuję Wam za szybkie i pouczające wypowiedzi.

Pozdrawiam

SMF po wgraniu nie musisz jeszcze konfigurować, aby zabezpieczyć :D Samo w sobie jest zabezpieczone, tak jak inne skrypty. Luki są w oprogramowaniu, a nie w "konfiguracji".

hmmm.... a ja gdzieś wydziałem (o ile dobrze pamiętam) filmik na youtube czy jakimś innym odpowiedniku :P Jak w 5 minut shackowali forum :P Więc nie wiem czy, aż takie bezpieczne... :P

Wiadomka, że trzeba samemu też o to się postarać. Ale samo w sobie nie jest zabezpieczone :P Może i jest, ale nie zbyt dobrze.

Jak znajdę to podam...

Jarek, chętnie zobaczę - o ile była to najnowsza wersja to dowiedziałem się czegoś nowego. Bo postawić starą wersje jakiegoś softu i shackować go przez odkrytą ( i załataną już dziurę w nowej wersji ) nie jest chyba dużym problemem? :>

Sam nie słyszałem o żadnym przypadku shackowania forum smf.

Jarkowi chodzi zapewne o filmik na którym jakiś francuz 'hackuje' phpbb 2.0.X. Takich filmów z SMF nie ma nigdzie :P, a do phpbb jest masa materiałów już.

w SimpleMachinesForum 1.1.3 znaleziono buga typu SQL Injection i to miesiąć temu ale teraz najnowsza jest 1.1.4 to narazie chyba nie ma błedów

@Linux - ja raz na swoim jednym forum SMF miałem wałek i faktycznie myślałem, że to dziura. Ale okazało się, że błąd innego admina, bo miał za proste hasło :P

Tylko jest różnica przez kogo znaleziono :P i co on zrobił z tym bugiem.

P.S - może daj jakiś news o tym ?:)

Cal chyba nie doczytał
ja mam forum na SMF (www.forum.onlyfight.pl), jest bezpieczne i ma dużo dodatków...polecam to forum...
...albo Ty nie doczytales ;)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować