Skocz do zawartości


 

Zdjęcie

Status streamu na stronie WWW.

Status streamu na stronie WWW.

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

Status streamu na stronie WWW.

#1 .:KuKiS:.

.:KuKiS:.

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Imię:Damian

Napisany 11 czerwiec 2016 - 14:17

Witam, przeszukałem chyba większość google, i ciągle nie mogę sobie poradzić z jednym problemem.

Mianowicie potrzebuję umieścić na stronie WWW status live streamu RTMP/RTSP, dokładnie chodzi o to, że jeśli strumień jest nadawany to np. pojawia się napis (online) , że strumień jest aktywny, bądź jakiś obrazek, a jeżeli strumień jest nieaktywny to pojawia się napis (offline), bądź analogicznie inny obrazek. 

 

Jakieś pomysły na coś takiego?

 


  • 0

#2 Gość_Filip Nowacki_*

Gość_Filip Nowacki_*
  • Goście

Napisany 11 czerwiec 2016 - 16:59

Ping na ip:port rtmp z 1s timeout w php?


  • 0

#3 GT_Lukasz

GT_Lukasz

    Stały użytkownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 115 postów

Napisany 11 czerwiec 2016 - 18:00

Tam jeszcze jest /path/nazwastreamu więc ping ci nie pomoże. 

 

 


  • 0

#4 Bartosz Z

Bartosz Z

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 833 postów
  • Skąd:Lubelskie
  • Imię:Bartosz

Napisany 11 czerwiec 2016 - 18:08

Może zejście na poziom socketów i odpytanie tego strumienia?


  • 0

#5 Gość_Filip Nowacki_*

Gość_Filip Nowacki_*
  • Goście

Napisany 11 czerwiec 2016 - 20:31

Na szybko:
 
rtmpdump -v -r rtmp://domena.pl/stream/costam -o /tmp/rtmp-checker.log
+
 
<?php
if(isset($_REQUEST['stream']) && $_REQUEST['stream']!="")
{

  exec("/usr/bin/rtmpdump -V -v -r '".$_REQUEST['stream']."' -o /tmp/rtmp-checker.log 2>&1", $pp);
  echo implode("<br>", $pp);
}
?>
<form name="rtmp" action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="post">
<input type="text" name="stream" value="rtmp://domena.pl/stream/costam" /><br />
<input type="submit" name="check" value="check" />
</form>

 


  • 0

#6 .:KuKiS:.

.:KuKiS:.

    Nowy użytkownik

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Imię:Damian

Napisany 11 czerwiec 2016 - 22:42

 

Na szybko:
 
rtmpdump -v -r rtmp://domena.pl/stream/costam -o /tmp/rtmp-checker.log
+
 
<?php
if(isset($_REQUEST['stream']) && $_REQUEST['stream']!="")
{

  exec("/usr/bin/rtmpdump -V -v -r '".$_REQUEST['stream']."' -o /tmp/rtmp-checker.log 2>&1", $pp);
  echo implode("<br>", $pp);
}
?>
<form name="rtmp" action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="post">
<input type="text" name="stream" value="rtmp://domena.pl/stream/costam" /><br />
<input type="submit" name="check" value="check" />
</form>

 

 

 

Dzięki, widziałem to, ale ten skrypt z tego co się orientuję, to sprawdza poprzez rtmpdump i wyrzuca parametry statusu RTMP dopiero po wysłaniu zapytania, a mi zależy na skrypcie, który sprawdzi to bez Rtmpdump'a. Coś a'la tester otwartych portów online, z tym że status będzie sprawdzany automatycznie np. co 5 sek.


  • 0

#7 Gość_Filip Nowacki_*

Gość_Filip Nowacki_*
  • Goście

Napisany 11 czerwiec 2016 - 23:01

 

Dzięki, widziałem to, ale ten skrypt z tego co się orientuję, to sprawdza poprzez rtmpdump i wyrzuca parametry statusu RTMP dopiero po wysłaniu zapytania, a mi zależy na skrypcie, który sprawdzi to bez Rtmpdump'a. Coś a'la tester otwartych portów online, z tym że status będzie sprawdzany automatycznie np. co 5 sek.

I z tych parametrów wyciągasz wyrażeniami regularnymi status streama. GT_Lukasz trafnie zauważa, że sam port nic nie da bo masz jeszcze /path do streama.

 

Na Twoim miejscu napisałbym sobie api, które na podstawie rtmpdumpa zwraca 1 lub 0 w zależności od statusu streama.

Jeśli nie poradzisz sobie z tym, zapraszam do skorzystania z mojej oferty. Link w sygnaturce ;)


  • 0

#8 Gość_Kamikadze_*

Gość_Kamikadze_*
  • Goście

Napisany 12 czerwiec 2016 - 13:05

Może to?

<?php
# SKRYPT ONLINE / OFFLINE
$ip = 'adresipstreamu';
$port = 'portstreamu';


$socket=@fsockopen($ip,$port,$errno,$errstr,1);
if($socket==true)
{
echo 'Online';
}else{
echo 'Offline';
}
?>

w $socket gdzie jest liczba 1 możesz zwiększyć liczbę. Jest to z tego co pamiętam timeout.

 

 

 


  • 0

#9 Bartosz Z

Bartosz Z

    Weteran WHT

  • WHT Pro
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 833 postów
  • Skąd:Lubelskie
  • Imię:Bartosz

Napisany 12 czerwiec 2016 - 14:18

Kamikadze, przeczytałeś temat? :P
  • 0





0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników