Otóż moje pytanie jest takie. Powiedzmy, że chciał bym założyć firmę jednoosobową, która zajmował bym się usługami informatycznymi. Jakie by były koszty utrzymania miesięcznego opłat różnych itp. Jedynym pracownikiem był by jej właściciel. Jaki by były koszty utrzymania. Opłat ZUS itp. Proszę o pomoc
Firma i koszty utrzymania
Firma i koszty utrzymania
Napisany 10 wrzesień 2011 - 20:01
Otóż moje pytanie jest takie. Powiedzmy, że chciał bym założyć firmę jednoosobową, która zajmował bym się usługami informatycznymi. Jakie by były koszty utrzymania miesięcznego opłat różnych itp. Jedynym pracownikiem był by jej właściciel. Jaki by były koszty utrzymania. Opłat ZUS itp. Proszę o pomoc
Napisany 10 wrzesień 2011 - 20:54
Na pierwszą działalność masz promocje w zusie i rzucasz w dziure 366,costam miesięcznie. Do tego podatki w zależności od tego co wybierzesz: karta podatkowa czy vat. Jak sam nie ogarniasz to księgowa do tego. Od czasu do czasu pewnie jakiś prawnik. No i koszta stałe pewnie jakieś będziesz miał. Serwer, itp. Co tam sobie wymarzysz w swoim biznesie.
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm
Napisany 10 wrzesień 2011 - 23:24
Koszty utrzymania firmy moim zdaniem to:
- Ubezpieczenie czyli ZUS, przez pierwsze (chyba 3 lata), masz zniżkę na te opłaty tak jak Miłosz napisał około 360 złotych
- lokal, jeśli w mieszkaniu no to tylko usługi internetowe typu jakiś sklep, biuro itp. tu zaoszczędzasz. Jeśli działalność wymaga bezpośredniego kontaktu z klientem wtedy nie obejdzie się bez jakiegoś pomieszczenie, czyli chyba powyżej 300 złotych miesięcznie.
- Sprzęt, cokolwiek robisz, musisz kupić narzędzia do wykonywania, czy to będzie lutownica, miernik czy też sklep wszystko kosztuje. Czasami musisz mieć także licencję na potrzebne oprogramowanie, np skrypt jakiegoś sklepu. Powiedzmy 100 złotych miesięcznie (to tak naprawdę minimum).
- Reklama, aby coś sprzedać, trzeba poinformować ludzi o takiej ofercie. Powiedzmy, że przeznaczysz na promocję swojego biznesu 100 złotych miesięcznie.
- Strona www, bez względu na to jaką działalność wykonujesz, musisz zaistnieć w internecie. Teraz firma bez strony www, to w zasadzie nie firma. Może to być wizytówka np. zrobiona przez Ciebie, lub jakiś poważny portal z produktami. Tu weźmiemy pod uwagę najtańszą opcję, czyli serwer za 50 złotych rocznie i jakąś Joomlę.
- Wytrwałość, to najcenniejsze, nic nie potrafi zniechęcić młodego przedsiębiorcę, jak brak klientów. Musisz się liczyć z tym , że w przypadku każdej działalności masz poślizg w zyskach.
360+300+100+ 50 rocznie=około 760 złotych miesięcznie.
To chyba najtańsza opcja prowadzenie biznesu.
Ten post był edytowany przez MZone Group dnia: 10 wrzesień 2011 - 23:25
| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |
| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |
Napisany 10 wrzesień 2011 - 23:28
A wytrwałości napewno. Bo się okaże, że na początku złapiesz paru klientów, a potem będziesz przez rok stał w miejscu.
Konfiguracja i administracja serwerami dedykowanymi/RPS/VPS - Faktura VAT
Idealny hosting | Domeny | Hosting dla Firm
Napisany 11 wrzesień 2011 - 00:58
Koszty prowadzenia dzialalnosci do takze sprzet, komputer, dostep do sieci, akcesoria komputerowe, drukarka+tusz+papier do drukowania fvat np.
Poczatkowo tez koszty jakies drobne konta w banku, np ja w iPKO mialem przez rok za 10 zl miesiecznie konto jako iż byłem młodym przedsiębiorcą. Do tego na poczatek jakaś pieczątka firmowa z 20 zł.
No i początkowo czas też, bo też trzeba polatać chwilę po urzędach.
Napisany 11 wrzesień 2011 - 09:07
I czy była by możliwość, żeby po jakimś czasie zatrudnić osobę niepełnoletnia, bo wiem, że można to zrobić. Będzie ta osoba miała ukończone 17 lat. i czy będą się liczyć składki jakie będę płacić w przyszłości do emerytury, oraz lata pracy
Napisany 11 wrzesień 2011 - 09:29
SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.
Napisany 11 wrzesień 2011 - 09:41
Zrób sobie dwie listy, jedna zawierająca drogą wersję rozwoju firmy, druga wersja ta minimalna najtańszym kosztem.
W tej pierwszej umieść wszystko co chciałbyś mieć i to aby firma była super. Nie patrz na koszty, ale np. na jakość sprzętu, nowy czy używany itd. Pod koniec zrób podliczenie całości miesięcznych kosztów w firmie.
W drugiej liście, tej tańszej umieść wszystko w najtańszej opcji. Co możesz wykonać sam, zrób sam, np. sklepanie biurka, półki, kupno komputera z drugiej ręki, reklama na budynek, bezpłatne oprogramowanie np. OpenOffice zamiast MS Office.
Jak wykonasz te dwie listy porównaj koszty i dobrze się zastanów którą drogę na początek wybierasz. Nie zapomnij wypisać wszystko co CI przyjdzie do głowy w tych dwóch listach, potem te rzeczy można zawsze usunąć.
Na zakończenie zrób sobie potencjalnych klientów, firmy, osoby z Twojego bloku, koledzy itd. oraz miejsca gdzie mógłbyś się zareklamować.
I nie martw się słowem: "Small business". Google zaczynało w garażu i teraz dominują cały świat
Ten post był edytowany przez MZone Group dnia: 11 wrzesień 2011 - 09:46
| www.mzone-net.eu | Serwery wirtualne z darmową domeną | Serwery VPS od 20 złotych | Serwery Reseller od 30 złotych |
| Domeny PL: rejestracja 15.99 PLN, odnowienie tylko 59.04 PLN |
Napisany 11 wrzesień 2011 - 10:05
eMlodzi.eu, o 11 wrzesień 2011 - 09:07, powiedział:
Z doświadczenia powiem, że księgowa ułatwia życie, jak założyłem firmę to przez 2 miesiące sam prowadziłem KPiR i robiłem deklaracje miesięczne a potem powierzyłem to księgowej. W czasie, który poświęcałem na papiery księgowe spokojnie zarabiałem tyle, że pokrywało mi to koszt księgowości no i nie musiałem się martwić czy dobrze zrozumiałem przepis, itp. a tak tylko ksiegowej zawożę papiery a resztę Ona robi i tylko mi mailem przysyła ile VAT-u i PIT-u do zapłacenia.
Co do kasy fiskalnej to zobacz na http://www.vat.pl/ak...fiskalnej-7451/
I pamiętaj, że jak Ty narobisz długów to Twoja mama za to odpowiada całym prywatnym majątkiem.
Napisany 11 wrzesień 2011 - 10:46
17 lat i firma na mamę.
Błagam... nie "pomagajmy" takim "byznesmenom"... gościu trochę ładniej napisał o tworzeniu krzaka. Nie oszukujmy się, Polska to nie Stany, a 17 lat to jest idealny okres, by zaplanować sobie pracę... w kierunku zdania matury, a nie zakładania firmy.
Już nie mówiąc o tym, że jak firma będzie na mamusię, a dziecko będzie dłubało, to mamusia powinna dziecko zatrudnić normalnie.
Ten post był edytowany przez Sponsi dnia: 11 wrzesień 2011 - 10:47
Napisany 11 wrzesień 2011 - 11:20
Sponsi, o 11 wrzesień 2011 - 10:46, powiedział:
17 lat i firma na mamę.
Błagam... nie "pomagajmy" takim "byznesmenom"... gościu trochę ładniej napisał o tworzeniu krzaka. Nie oszukujmy się, Polska to nie Stany, a 17 lat to jest idealny okres, by zaplanować sobie pracę... w kierunku zdania matury, a nie zakładania firmy.
Już nie mówiąc o tym, że jak firma będzie na mamusię, a dziecko będzie dłubało, to mamusia powinna dziecko zatrudnić normalnie.
Nie spróbuje nie zobaczy i nie nauczy się na błędach. Co Ci przeszkadza że ktoś chce czegoś spróbować? Boisz się konkurencji czy co? Nauczy się, zobaczy co i jak. Nie uda się to nic przekona się że nie dla niego być szefem dla samego siebie i pójdzie na etat, uda się tym lepiej dla niego. Przestań znięchęcać, bo to tworzy nieudaczników, którzy boją się spróbować czegoś nowego. Nie jestem pewien, ale Miłosz też chyba miał firmę na rodzica (jak pomyliłem osoby, to przepraszam), sam prowadził wszystko i jakoś dobrze mu się wiedzie.
Ten post był edytowany przez mSurf.eu dnia: 11 wrzesień 2011 - 11:20
Napisany 11 wrzesień 2011 - 11:40
Sponsi, o 11 wrzesień 2011 - 10:46, powiedział:
17 lat i firma na mamę.
Jego cyrk jego małpy
Użytkownik chciał rady to ją dostał. Jeżeli zrezygnuje to trudno, jeżeli odniesie sukces to dobrze.
Ważne jest aby nie oszukiwał i głównie po to się konsultuje z innymi userami
SerwerStatus.pl - monitorowanych ponad 70 serwerów z 3 Polskich lokalizacji.
Napisany 11 wrzesień 2011 - 11:40
Napisany 11 wrzesień 2011 - 11:52
Napisany 11 wrzesień 2011 - 12:45
Kolejnym jest pytaniem. Pod słowami Usługi Informatyczne, kryje się bardzo szerokie pojęcie. Robił bym tutaj dużo rzeczy i to w różnych dziedzinach.
- Tworzenie stron głownie dla lokalnego biznesu i osób prywatnych wraz z hostingiem dla tych stron
- Montaż i konfiguracja sieci w małych firmach
- Konfiguracaj instalacja, całej sieci komputerów w firmie. Nie było by z tym problemy bym robił dosyć odległe rzeczy.
Kolejne pytanie dotyczy dochodu. Powiedzmy wykonam komuś stronę wraz z hostingiem i wystawie fakturę na 500 zł. To czy muszę odprowadzać podatek od razu po wydanie faktury i przyjęcia pieniążków,czy dopiero pod koniec miesiąca jak podliczę sobie ile zarobiłem i wtedy na kont US, czy na jakiej zasadzie to polega
Napisany 11 wrzesień 2011 - 13:10
Jeżeli zadajesz takie podstawowe pytania to albo doczytaj najpierw albo naprawdę zatrudnij księgowa.
To co wykonujesz określasz zakładając firmę wybierając odpowiednie kody PKD.
Napisany 11 wrzesień 2011 - 14:33
Napisany 11 wrzesień 2011 - 16:53
Mówimy o sytuacjach totalnie legalnych, więc nie zapomnij o fakcie zatrudnienia u mamy (czyli +ZUS chyba normalny i chorobowe - jakoś tysiak?). Bycie członkiem rodziny z tego nie zwalnia.
Oczywiście jest jeszcze dzieło (do którego może przymarudzić US jeśli będzie co miesiąc bardzo podobny) i zlecenie, ale wtedy i tak podatki zżerają od cholery.
Tak w sumie - jak już chcesz rad.
Nie lepiej dogadać się z kimś, kto już ma DG? Robić dzieła czy coś i masz spokój. W wieku 17 lat wpi... się w to polskie bagienko, szczególnie, jeśli masz "szczęście" być w rejonie urzędasów-komuchów...
Ten post był edytowany przez Sponsi dnia: 11 wrzesień 2011 - 16:55
Napisany 11 wrzesień 2011 - 17:14
1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników