Czyżby to miała być pierwsza opinia o firmie Kylos.pl? W każdym razie w dziale Opinie nie znalazłem o nich wątku, więc zaczynam
Całość dotyczy VPS-a. Przeniosłem się do Kylos.pl od innej firmy hostingowej. W tej poprzedniej, aby uzyskać odpowiedź na maila, czy zgłoszenie musiałem się dopraszać. Obiecywane zmiany/modyfikacje (za które oczywiście ustaliłem osobną opłatę - na szczęście jej nie wpłaciłem) nie zostały wprowadzone. Wina za niedochodzenie maili ode mnie do niektórych bezpłatnych skrzynek została zrzucona na błędną konfigurację serwera pocztowego u mnie. Czasem zdarzały się awarie, ale to ma prawo zdarzać sie każdemu, nikomu jednak nie powinna zdarzać się tak kiepska obsługa klienta. Obawiałem się, że to norma, że ja mam po prostu za wysokie wymagania. Ale gdy odcięto mi dostęp do serwera z powodu teoretycznie nieuregulowanej usługi bez wcześniejszego choćby przypomnienia, uznałem, że czas na zmianę.
Szybkość działania jak na razie nie pozostawia wiele do życzenia. O stabilności VPS-ów Kylos.pl jeszcze się nie wypowiadam, bo jestem tam za krótko (SLA podane na stronie to 99,8%). Natomiast o obsłudze klienta już mogę.
Zawartość VPS-a od poprzedniego dostawcy została przeniesiona bezpłatnie. O wszystkich krokach byłem informowany na bieżąco. Jakie było moje zdziwienie, gdy w niedzielę, późną nocą wysłałem zgłoszenie o niskim priorytecie dotyczące spraw księgowych i dostałem odpowiedź po kilkunastu minutach. Na maile też odpowiadano. A podczas samego przenoszenia odbyłem wielomailową korespondencję z administratorem. Zresztą z przenoszeniem nie było żadnych problemów. A co najlepsze, z nowego serwera (ze skopiowaną konfiguracją z poprzedniego) nagle maile zaczęły dochodzić tam, gdzie wcześniej nie dochodziły.
Okazuje się, że można mieć usługę typu VPS i jednocześnie poczucie, że ktoś odpowie na zgłoszenie. i to nie dość, że w ogóle odpowie, to jeszcze szybko i rzeczowo.
Płacę 99zł/miesiąc+15 zł DA za pakiet VPS Gold (XEN,1,5 GHz, RAM 1 GB, HDD - 20 GB, 300 GB transferu, 4 IP).
Wielkie brawa dla Kylos.pl za obsługę klienta. O reszcie wypowiem się z czasem.