Skocz do zawartości
ignas

W Jakim Stopniu Obciąży Serwer?

Polecane posty

Witam,

mam takie pytanie, czy CMS w którym każdy artykuł byłby zapisywany w pliku html i znajdował by się w oddzielnym folderze (plik html + grafiki + inne dodatki art) spowoduje duże obciążenie serwera? Serwis może posiadać kilka tysięcy artykułów, więc nie wiem co spowoduje większe obciążenie serwera, czy trzymanie tego wszystkiego w bazie czy umieszczenie w plikach html a w bazie tylko linki do danego art.

Czy ilość folderów na serwerze może go "przytkać" ? Czy np. lepiej aby grafiki, artykuły w html i inne pliki znajdowały się w folderach typu artykuły, grafika itp a nie każdy art w innym folderze?

z góry dziękuje za rzetelną odpowiedz

pozdrawiam

mam takie pytanie, czy CMS w którym każdy artykuł byłby zapisywany w pliku html i znajdował by się w oddzielnym folderze (plik html + grafiki + inne dodatki art) spowoduje duże obciążenie serwera? Serwis może posiadać kilka tysięcy artykułów, więc nie wiem co spowoduje większe obciążenie serwera, czy trzymanie tego wszystkiego w bazie czy umieszczenie w plikach html a w bazie tylko linki do danego art.

Czy ilość folderów na serwerze może go "przytkać" ? Czy np. lepiej aby grafiki, artykuły w html i inne pliki znajdowały się w folderach typu artykuły, grafika itp a nie każdy art w innym folderze?

Ilosc folderow w strukturze plaskiej nie ma szczegolnego znaczenia w standardowych systemach plikow, problemy pojawia sie w przypadku duzej ilosci folderow zagniezdzonych, ale to raczej juz zachowania patologiczne.

Rozpatrujac powyzszy przypadek:

Sama baza danych moze miec w niektorych przypadkach plus nad systemem plikow, jesli dany zasob jest chwilowo cache'owany w RAMie. Ale nawet wowczas musi to byc jeszcze obrobione przez skrypt PHP - nawet najprostszy wymaga pewnych instrukcji procesora, operacji zwiazanych z inicjacja socketu, czasu zwiazanego z przygotowaniem środowiska (zalezy od rodzaju instalacji php), jak również dodatkowego zuzycia RAMu.

No i dodatkowo pamietajmy, ze dla odczytania takiego skryptu PHP tez trzeba wykonac operacje odczytu z systemu plikow (i to nie jedna), w zwiazku z czym takze pod wzgledem operacji IO nie zyskujemy, nawet jesli same dane sa trzymane akurat przez baze w RAM.

Odpowiedź brzmi więc, że zostawienie danych w HTML będzie rzędy wielkości wydajniejsze (nie mówiąc o tym, że można zoptymalizować pod pliki statyczne serwer).

Zastanów się jednak nad wygodą. Co jeśli w szablonie strony postanowisz coś zmienić? ;-)

Przy dość szybkim serwerze zasada jest taka, że elementy grafiki, mediów i reszty, trzyma sie w plikach a text w bazie danych. Można zrobić cmsa który zarzyna serwer nie zależnie od tego gdzie trzymane są dane. Kwestia umiejętności programisty. W przyspieszani i ulżeniu serwerowi sprawdzają sie mechanizmy cachu które automatycznie robią kopie elementów bazy danych do pliku.

Problem może się pojawić w momencie wyszukiwania danych. Wy6szykiwarka na bazie jest nieporównywalna z tą na plikach. Jest o niebo szybsza.

Mała podpowiedź Pierwsza z brzegu: http://wyczynowo.pl/2007/przyspieszamy-aplikacje-www/

Kodzik do pobrania wraz z dokumentacją i manualem: http://pear.php.net/package/Cache_Lite/

ignas, to sie cache'em nazywa

dane ktore sie wyciaga czesto z bazy a ktore si enie zmieniaja zapisuje sie wplikach

ale pamietaj zawsze te artykuly musisz miec w bazie

mozesz sobie zrobic cache artykulow po przejsciu przez bbcode i zapisac w folderze cache'a w formie np art_1, art_2,....

dzieki temu nie bedziesz msuial wyciagac i formatowac artykulu

robilem kiedys testy ale nie wyszly tak kolorowo jak myslalem i takie cos nie oplaca sie przy malych bazach i malych artykulach

ja np. u siebie na jednym portalu mam ponad 30k plikow z cache'em :]

Dobra, juz troche sie zakrecilem:) Wiec prosze o opinie co do kilku wariantow:

1. artukuly serwisu zawarte sa w plikach html. Pliki html znajduja sie w jednym folderze o nazwie np. art natomiast pliki graficzne dolaczane do artykulow w oddzielnym folderze o nazwie np. gfx

2. artukuly serwisu zawarte sa w plikach html. Kazdy artykul i grafika dolaczona do artykulu ma swoj oddzielny folder.

3. dane znajduja sie w calosci w bazie

Tak zastanawiam sie nad umieszczaniem artykulow w html poniewaz kazdy plik moglby miec generowane oddzielnie meta tagi wiec mogloby byc to ciekawym rozwiazaniem przy pozycjonowaniu strony.

Tak sie zastanawiam nad cache'em ale w sumie szablon serwisu nie ulegalby zmianom a wygoda byloby jak artykuly odrazu by trafialy do html

Ale juz sam nie wiem, pomozcie mi zdecydowac co bedzie najlepsze pod wzgledam pozycjonowania i zmniejszenia obciazenia serwera (serwis mialby ogladalnosc rzedu 50k unikalnych odslon dziennie i przybywaloby kilkaset artukulow na dzien)

z gory dzieki za pomoc

nie rozumiesz (albo ja nie rozumiem :P o co ci chodzi...)

ty chcesz zapisac to do .html i dac linka do niego?

cache polega na tym ze zapisujesz czesc statycznych danych z bazy w pliku a nastepnie pobraniu go przez np php i wyswietlenie

ad 1. najlepiej jak cache i grafika sa w innych folderach -chociazby dla wygody :)

ad 2. masochizm (chyba nie jest to wydajne)

ad 3. jakis cache by sie przydal przy 50k uu :)

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się