Skocz do zawartości
user1

Joomla (automatyczna Instalacja Komponentów), Problemy Z Chmod I Cpanel

Polecane posty

Odwieczny problem czyli połączenie Joomla (automatyczna instalacja dodatków) oraz cPanel. Problem polega na tym że instaluję Joomlę następnie doinstalowywuję jakieś dodatki z poziomu automatycznej instalacji w panelu administracyjnym typu dodatkowe templatki, moduły, komponenty i po ich zainstalowaniu CHMOD-y zawartości public_html się tak zmieniają że ani nie można nic do folderów dorzucić ani usunąć przez ftp ani przez Menedżer plików jak również nie można zmienić nazwy i oczywiście nie można zmienić też CHMOD-ów. Sprawdzałem to na nie jednym serwerze z cPanelem i wszędzie tak samo się dzieje a administratorzy zwalają sprawę na twórców cPanel-u, w netart.pl i na ovh.pl nie ma tych problemów, co jest tego przyczyną że w cPanelu się to dzieje a w innych panelach jest ok ? Ewentualnie napiszcie jak to naprawić ?

Bo pewnie te automatyczne instalacje dodatków via cPanel i inne instalują skrypty z prawami działającego serwera, a nie właściciela konta.

Natomiast prawa te może zmienić tylko administrator serwera.

Pozdrawiam;

Szczepanik Adrian

Nie jestem pewien czy dobrze mnie zrozumiałeś, instalacja Joomli jest ręczna przeze mnie a dodatki instaluję z poziomu panelu administracyjnego joomli nie cPanelu jednak to pewnie faktu nie zmienia. W każdym razie co dokładnie napisać administratorowi aby zrobił na serwerze ? Najlepiej możesz podać co dokładnie i gdzie ma zrobić.

Dobrze Cię zrozumiałem ;)

chown -R user.group /ścieżka_do_Twojego_konta

user - nazwa uźytkownika którą posiadasz na serwerze

group - nazwa Twojej grupy do której jesteś przypisany

i po tej operacji już dożywotnio nie będę miał problemów z automatyczną instalacją dodatków do joomli ? czy po każdej instalacji jakiegoś dodatku lub całej joomli będzie musiał to od nowa robić ?

za jednym razem zadziałało, jak usunąłem komponent i zainstalowałem go ponownie problem jak był tak jest.

Problem polega na tym, że Joomla zapisuje pliki z prawami Apache, jeśli PHP działa jako moduł - i każdy tak zapisany plik musi mieć potem zmienione ręcznie przez administratora prawa. Rozwiązanie jest proste - nie używać automagicznych wizardów ;). Możesz też zmienić CMS na taki nadający się do czegoś więcej niż do postawienia strony domowej.

A jak sprawa wygląda w Direct Admin ? skoro na autorskich panelach jak w nazwa.pl ovh.pl działa to nie mogło by również działać na koncie z panelem cPanel ?

A jak sprawa wygląda w Direct Admin ? skoro na autorskich panelach jak w nazwa.pl ovh.pl działa to nie mogło by również działać na koncie z panelem cPanel ?
To nie ma nic wspolnego z panelem administracyjnym tylko z konfiguracja Apache.

Jest dokładnie tak jak napisał p. Jeśli masz na serwerze z CPanelem także PHP5 to przełącz się na nie, bo na 99% chodzi w trybie CGI co spowoduje, że pliki będą zapisywane z Twoim UID a nie UID Apache'a i nie powinno być problemu z prawami (choć zawsze może się okazać, że Joomla się z PHP5 krzaczy ;)).

Ok, czyli co dokładnie napisać adminowi aby zmienił w konfiguracji apacha ? sądzę że nie będzie z tym problemu aby zmienił

Sam dopisz sobie w htaccess odpowiednią regułkę do włączenia PHP5, którą powinnien dać Ci provider.

W takim razie administratora czeka rekompilacja PHP w trybie CGI i co za tym idzie odpowiednie modyfikacje httpd.conf.

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się

Zaloguj się